Sport

FCSB și CFR Cluj, pe minus în ultimii cinci ani: „Unii depind de performanțe, alții de vânzarea jucătorilor”. Cluburile-model din SuperLiga

Analistul economic Iancu Guda a realizat o analiză financiară a cluburilor din SuperLiga, explicând motivul motivul pentru care FCSB și CFR Cluj sunt pe minus în ultimii cinci ani.
15.07.2022 | 21:04
FCSB si CFR Cluj pe minus in ultimii cinci ani Unii depind de performante altii de vanzarea jucatorilor Cluburilemodel din SuperLiga
FCSB și CFR Cluj, pe minus în ultimii cinci ani. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Iancu Guda a lăudat și două modele bune de business din fotbal, și anume modelul de la Universitatea Craiova și cel de la Farul Constanța.

FCSB și CFR Cluj, pe minus în ultimii cinci ani

Analistul financiar Iancu Guda a analizat cluburile din SuperLiga, explicând ce se întâmplă mai exact cu cluburile din fotbalul românesc, din punct de vedere economic:

ADVERTISEMENT

„Singurul club care an de an înregistrează un profit e Farul, cu un total de 28,3 milioane de lei în ultimii 5 ani.

Mai avem un model interesant, Craiova domnului Rotaru are un singur an în care a ieșit pe minus, în rest a obținut profit de 20,4 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Eu zic că Liga 1-Liga 2 e ceva nesustenabil, pentru că dacă ai retrogradat nu mai primești o sumă importantă de bani din drepturile TV, iar dacă promovezi, primești o sumă de bani mult mai mare decât ai avea nevoie”.

„Dacă nu asiguri o sustenabilitate a cluburilor, o parte din cluburi ajung la insolvență sau la faliment.

ADVERTISEMENT

La Craiova s-a investit mult, s-a cheltuit mult în speranța unor profituri. Cele mai performante cluburi de fotbal din perspectivă sportivă au fost CFR Cluj și FCSB. CFR Cluj a avut cea mai mare pierdere, de 99,6 milioane de lei. A fost un profit mic doar în 2019, când a avut un parcurs european bun”, a mai spus Iancu Guda, la TV DigiSport.

„CFR Cluj e dependentă de performanță, iar FCSB de vânzarea jucătorilor”

„FCSB a avut 47,3 milioane de lei pierdere, în 2021 au avut un profit mai mare de 10.3 milioane de lei, când au făcut două transferuri pe sume mari. Totuși, FCSB are o pierdere de 47,3 milioane de lei în ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT

E important să joci în cupele europene cu un lot cât mai tânăr, pentru că atunci cotele jucătorilor tineri cresc foarte mult. Valoarea lotului lui Ferencvaros a crescut de patru ori în anul în care a ajuns în grupele Champions League.

Văd la multe cluburi salarii aruncate pe idei viitoare și dacă nu îți iese ce faci? Acest concept de a corela costurile cu performanța e normal”, a continuat Iancu Guda.

„Numai la stat nu e așa ceva, dar la multinațională primești bani în funcție de performanță, altfel… ca la stat, timpul trece leafa merge.

CFR Cluj e dependentă de performanță, iar FCSB e dependentă de vânzarea jucătorilor.

Vedem mult roșu, nu sunt performante majoritate, vedem și modele bune de business în fotbal, cum e la Craiova și la Farul”, a mai spus Iancu Guda.

ADVERTISEMENT