Fotbal international

FCSB și CFR, în genunchi în Europa! Motivele pentru care românii au fost puși la colț aseară

24.08.2018 | 00:41
FCSB si CFR in genunchi in Europa Motivele pentru care romanii au fost pusi la colt aseara
ADVERTISEMENT

Seară neagră pentru fotbalul românesc. Campioana CFR Cluj se face de rușine, pierzând 0-2 în fața lui Dudelange (primul eșec după 9 meciuri al unei echipe de club românești în fața uneia din Luxemburg), iar vicecampioana FCSB este pusă la zid la Viena și are nevoie de multă forță pentru a se califica la București. E un moment dificil, pentru că suntem foarte aproape de a termina cupele europene când încă nu a venit nici luna septembrie.

La prima vedere, șansele de a merge mai departe (câte or fi ele) ale echipelor noastre sunt cam egale în ambele duble. Totuși, după ce am văzut partidele tur, un 2-0 al FCSB-ului pare mai probabil decât un 3-0 al CFR-ului. De ce? În primul rând pentru că CFR aproape că nu a existat în Luxemburg, în timp ce roș-albaștrii au ratat ocazii mari. Putea să se termine și 3-2, dar putea fi și 6-3 pentru austrieci. La Viena chiar s-a jucat spectaculos, în primul rând pentru că defensivele au fost praf. Poate exceptând cei doi portari.

ADVERTISEMENT

FCSB și CFR, în genunchi în Europa! Cum a fost dezmembrată FCSB

Că tot suntem la cald, haideți să luăm repede trei motive pentru care și FCSB, și CFR au pierdut în primele manșe. Băieții lui Dică au plecat cu handicap odată cu golul din minutul 4 al lui Knasmullner, când Moruțan nu a știut să faulteze la 60 de metri de poarta lui Bălgrădean. De ce a pierdut FCSB la Viena?

  1. folosirea unor jucători tineri pentru care un asemenea nivel este, încă, foarte ridicat. Lipsa experienței s-a văzut la aproape toate „perlele” pe care Becali visează să le dea cu zeci de milioane de euro. Și e vorba aici și de titularul Moruțan, și de nou-intratul Florinel Coman, dar mai ales de Denis Man. Ultimul este… no comment. La cum a jucat la Viena, nici UTA nu-l vrea înapoi
  2. Ovidiu Popescu este una dintre „cheile” primei reprize. Depășit clar de aproape toate mingile, nu a izbutit să-l ajute pe Pintilii. Nici măcar nu i s-a făcut rușine lui Popescu de veteranul de lângă el, care juca de parcă „Pinti” avea 20 și un pic de ani. Și apropo de veterani, FCSB termină meciul cu Teixeira și Pintilii, împreună 71 de ani (!!!), ceea ce este inacceptabil la acest nivel. Iar acest lucru s-a văzut în ultimele 10 minute, când cei doi nu au mai putut alerga, iar omul în minus al Rapidului vienez nu că nu s-a văzut, dar era în tabăra cealaltă!!!
  3. Perechea de fundași centrali este deja „tocită” și sezonul abia a început. Aici a greșit Becali strategia, când a tot amânat aducerea unui fundaș central și a umplut echipa de mijlocași pe principiul „las că merge și Momcilovici acolo, poate și Filip, îl băgăm dacă trebuie și pe Nedelcu”. FCSB are probleme defensive pentru că lui Becali nu-i plac… fundașii. Iar atunci pot veni niște mingicari ca Murg sau Alar și îți dau doar 3, când meritai vreo 6! Există, încă, recurs!
ADVERTISEMENT

FCSB și CFR, în genunchi în Europa! De ce au pierdut clujenii

Băieții lui Conceicao au pornit și ei tot cu handicap în Luxemburg, dar nu a fost aceeași situație ca la FCSB. De ce a pierdut CFR la Dudelange?

  1. accidentarea lui Culio din start a dat peste cap tot ce a pregătit portughezul. CFR a rămas fără creierul echipei și totul părea dereglat și fără șansă de reparație
  2. modul cum s-au prezentat majoritatea jucătorilor a dat impresia că nu au învățat nimic din „lecția Dudelange – Legia Varșovia”. Ceferiștii au fost păcăliți de dubla de grădiniță cu armenii de la Alașkert și au crezut că și luxemburghezii sunt „tot pe acolo”
  3. Arlauskis este una dintre cauzele eșecului. Și nu discut doar de greșeala capitală la golul doi, ci de faptul că a părut evident că ruptura dintre el și cei din jur este reală și de nereparat după episodul „ Untold”. Iar sosirea noului goalkeeper este gestul conducerii prin care i se spune că trebuie să-și caute echipă.
ADVERTISEMENT
Lituanianul Giedrius Arlauskis a fost printre cei mai slabi jucători ai CFR-ului în Luxemburg
Lituanianul Giedrius Arlauskis a fost printre cei mai slabi jucători ai CFR-ului în Luxemburg

Una peste alta, suntem într-un moment prost cu ambele echipe ce vizau grupele Europa League. Asta e vestea proastă. Cea bună este că mai există un retur. Contează și el. Chiar dacă pornim și pe Arenă, și la Cluj, cu dublu handicap.