Sport

FCSB și Dinamo au câștigat împreună, din drepturi TV și publicitate, aproape 50 de milioane de euro în 6 ani. Cele două echipe conduc detașat în fotbalul românesc | GRAFIC

12.02.2020 | 16:16
FCSB si Dinamo au castigat impreuna din drepturi TV si publicitate aproape 50 de milioane de euro in 6 ani Cele doua echipe conduc detasat in fotbalul romanesc  GRAFIC
ADVERTISEMENT

Privită strict din perspectivă economică, partida Dinamo – FC FCSB, programată duminică, în etapa 25-a din Liga 1, ar trebui să fie capul de afiș al campionatului și întâlnirea care să decidă titlul. Aparent surprinzător, FC FCSB și Dinamo merg cap la cap, în Liga 1, la capitolele veniturilor din publicitate și drepturi TV (acestea fiind două din cele trei surse principale de finanțare pentru cluburi, alături de vânzarea de fotbaliști).

Din publicitate și drepturi TV, în perioada 2013-2018, FCSB a obținut 25.542.092 de euro, iar Dinamo – 23.406.557 euro. Cele două formații domină clar ierarhia veniturilor la aceste rubrici, deși în acest interval au existat și unele distorsiuni notabile ale pieței (Astra, de exemplu, a primit sponsorizare, de la firma patronului, 34 de milioane de lei în perioada 2013-2014).

ADVERTISEMENT
  • 25.542.092 de euro a încasat FC FCSB din drepturi TV pentru competiții interne și din publicitate în perioada 2013-2018
  • 23.406.557 de euro a încasat Dinamo din drepturi TV pentru competiții interne și din publicitate în perioada 2013-2018

Dinamo a câștigat din publicitate cu 1,3 milioane de euro mai mult decât FC FCSB

Ținând cont de lipsa performanțelor sportive în ultimul deceniu, și mai surprinzător este că Dinamo a atras din sponsorizări cei mai mulți bani din Liga 1. Echipa condusă din umbră de Ionuț Negoiță (acesta nu mai apare ca proprietar în acte) a beneficiat, o lungă perioadă de timp, de un contract excepțional de favorabil cu Orange, care, în calitate de sponsor principal, a virat sume foarte mari în conturi. În total, în 6 ani, Dinamo 1948 a încasat, din publicitate și alte parteneritate comerciale, 10.379.217 euro, cu peste 1,3 milioane de euro mai mult decât FC FCSB – doar 9.028.509 euro.

ADVERTISEMENT

La această situație aparent bizară nu a contribuit doar contractul dinamoviștilor cu Orange (moștenit de Negoiță din perioada când patronul clubului era Nicolae Badea), ci și întârzierea cu care Gigi Becali, deținătorul FC FCSB, a înțeles că publicitatea poate deveni o importantă sursă de venituri.

La începutul intervalului măsurat (2013 este primul an în care Negoiță a avut controlul la Dinamo, iar 2018 este ultimul pentru care sunt cifre oficiale), Dinamo avea un avans uriaș față de FC FCSB la venituri din publicitate și alte contracte comerciale. Treptat, diferența s-a redus. În 2017, cele două cluburi au ajuns, practic, la egalitate, iar în 2018 – după ce s-a terminat contractul “roș-albilor” cu compania de telefonie mobilă, care nu l-a mai reînnoit – rolurile s-au inversat. În timp ce FC FCSB a continuat să crească încet și sigur, Dinamo s-a prăbușit de la 2 milioane de euro la 1,2 milioane.

ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca, după ce vor fi adăugate și datele pe 2019, FC FCSB să depășească Dinamo la suma totală încasată din publicitate.

FCSB a câștigat cu 3,5 milioane de euro mai mult decât Dinamo din drepturile TV

Surprinzătoare este și diferența relativ mică dintre FC FCSB și Dinamo, în perioada 2013-2018, la banii încasați din drepturi TV pentru competițiile interne. Deși FC FCSB a terminat în fiecare an peste “roș-albi” în clasament, banii încasați lasă să se vadă acest lucru doar în parte. FC FCSB a primit în conturi, în total, 16.513.583 de euro, în cei șase ani socotiți (2013-2018), iar Dinamo – 13.027.340 de euro. Așadar, în medie, FCSB a încasat cu doar 580.000 de euro mai mult pe an.

ADVERTISEMENT

Se remarcă faptul că, în doi ani, Dinamo a încasat mai mult decât FC FCSB din drepturile de televizare a competițiilor interne. Acest lucru a fost posibil din două motive:
1. Algoritmul după care se împart banii din drepturile TV pentru Liga 1 (27,5 milioane de euro net, pe an, între 2014 și 2019),
2. Faptul că Dinamo a câștigat ediția 2016-2017 din Cupa Ligii și că, din cauza unor probleme financiare, LPF a achitat unele rate din banii cuveniți cu întârziere, producându-se astfel un decalaj între momentul participării și momentul în care s-au virat efectiv sumele.

Dincolo de orice speculații rămân cifrele. În medie, FC FCSB a încasat, în cei 6 ani măsurați, circa 4,25 milioane de euro pe sezon din publicitate și drepturi TV, iar Dinamo – 3,9 milioane. O diferență aproape nesemnificativă, care nu se reflectă în parcursul competițional total diferit al celor două formații. Dacă FC FCSB se învârte în fiecare sezon pe lângă titlu, Dinamo a pierdut deja de 3 ani contactul cu play-off-ul.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!