Echipele româneşti şi-au aflat adversarele din turul doi preliminar din Conference League. Iar Sepsi Sf. Gheorghe şi FCSB joacă împotriva „aceluiaşi adversar”: CSKA Sofia. Mai exact, în faţa echipelor care susţin că sunt continuatoarele emblematicei echipe bulgare.
Ca să fim exacţi, FCSB joacă împotriva echipei FC CSKA 1948 Sofia. Echipa a fost fondată în 2016 de un grup de suporteri ai echipei care s-au opus iniţiativei noului patron Grisha Ganchev, care a transformat fosta formaţie Litex Loveci în CSKA Sofia, după falimentul vechiului club.
Clubul suporterilor a avut o asensiune meteorică din ligile inferioare bulgare şi în 2020 a ajuns în prima ligă. Sezonul precedent a fost cel mai bun pentru CSKA 1948 Sofia, care a încheiat pentru prima dată pe podium.
CSKA 1948 Sofia are un lot estimat la 16.36 milioane de euro şi are în lot opt internaţionali. Joacă pe o arenă de doar 2000 de locuri, Bistritsa Stadium, din sudul capitalei Sofia. În lotul bulgarilor sunt 12 străini.
Cei mai valoroşi jucători:
Sepsi Sf. Gheorghe joacă împotriva celor de la PFC CSKA Sofia, echipa controversatului om de afaceri Grişa Gancev. Formaţia istorică, CSKA Sofia a intrat în faliment în 2015, din cauza numeroaselor datorii neachitate şi a fost trimisă în Liga a 3-a.
În acelaşi an, Grişa Gancev, omul care a finanţat Litex Loveci, şi-a anunţat intenţia de a salva CSKA Sofia. Dar a făcut-o prin intermediul unei inginerii. În loc să preia societatea istorică „PFC CSKA AD”, a lăsat-o să intre în faliment, lucru care s-a şi întâmplat în septembrie 2016.
La mijlocul anului viitor, omul de afaceri s-a folosit de licenţa celor de la Litex Loveci şi a participat în prima ligă sub numele de CSKA Sofia. Asta în timp ce Litex a fost trimis în liga a treia. Mutarea a creat un uriaş scandal în Bulgaria.
La fel ca şi în cazul FCSB – CSA Steaua, fanii s-au scindat, iar mutarea celor lui CSKA Sofia în locul lui Litex nu a fost nici pe placul UEFA. Bulgarii au fost consideraţi un club nou-înfiinţat şi timp de trei ani nu au avut voie în cupele europene.
Nu a existat niciun proces în Bulgaria în ceea ce priveşte duelul pentru marca, sigla şi palmaresul de la CSKA Sofia, dar Federaţia Bulgară recunoaşte echipa lui Gancev ca fiind continuatoarea formaţiei istorice. Pentru UEFA în schimb, CSKA este un club nou.
CSKA Sofia are un lot în valoare de 19.15 milioane de euro, a încheiat pe locul doi în campionat şi evoluează pe stadionul Bălgarska Armia (nr. stadionul Armatei Bulgare), cu o capacitate de 23.000 de locuri. Spre deosebire de echipa suporterilor, această CSKA are 18 străini, 65% din lot.
Cei mai valoroşi jucători:
Atât FCSB, cât şi Sepsi vor juca primul meci în deplasare, pe 27 iulie. Returul va avea loc o săptămână mai târziu, 3 august, în România. FCSB va juca meciul de pe teren propriu fără spectatori, din cauza unei sancţiuni primite în stagiunea precedentă.