Sport

FCSB şi Sepsi au “acelaşi adversar” în Conference League: CSKA Sofia! Cum s-a divizat emblematica echipă bulgară după „modelul Steaua”

Tragerea la sorţi din Conference League a oferit o surpriză. FCSB şi Sepsi vor juca împotriva celor două echipe cu numele de CSKA Sofia. Cum s-a produs divizarea.
21.06.2023 | 15:27
FCSB si Sepsi au acelasi adversar in Conference League CSKA Sofia Cum sa divizat emblematica echipa bulgara dupa modelul Steaua
ŢSKA Sofia 1948 şi ŢSKA Sofia se bat pentru identitate. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Echipele româneşti şi-au aflat adversarele din turul doi preliminar din Conference League. Iar Sepsi Sf. Gheorghe şi FCSB joacă împotriva “aceluiaşi adversar”: CSKA Sofia. Mai exact, în faţa echipelor care susţin că sunt continuatoarele emblematicei echipe bulgare.

FCSB întâlneşte CSKA 1948 Sofia, echipa fondată de suporteri! Ascensiune rapidă spre elita fotbalului bulgar

Ca să fim exacţi, FCSB joacă împotriva echipei FC CSKA 1948 Sofia. Echipa a fost fondată în 2016 de un grup de suporteri ai echipei care s-au opus iniţiativei noului patron Grisha Ganchev, care a transformat fosta formaţie Litex Loveci în CSKA Sofia, după falimentul vechiului club.

ADVERTISEMENT

Clubul suporterilor a avut o asensiune meteorică din ligile inferioare bulgare şi în 2020 a ajuns în prima ligă. Sezonul precedent a fost cel mai bun pentru CSKA 1948 Sofia, care a încheiat pentru prima dată pe podium.

CSKA 1948 Sofia are un lot estimat la 16.36 milioane de euro şi are în lot opt internaţionali. Joacă pe o arenă de doar 2000 de locuri, Bistritsa Stadium, din sudul capitalei Sofia. În lotul bulgarilor sunt 12 străini.

ADVERTISEMENT

Cei mai valoroşi jucători: 

 • Ivaylo Chochev – 2.800.000 de euro
 • Daniel Naumov – 2.000.000 de euro
 • Sidcley (Brazilia) – 1.500.000 de euro
 • Georgi Rusev – 1.200.000 de euro
 • Yevgeniy Serdyuk (Ucraina) – 800.000 de euro
CSKA 1948 Sofia, echipa fondată de suporteri
CSKA 1948 Sofia, echipa fondată de suporteri

Sepsi întâlneşte CSKA Sofia, echipa care i-a luat locul lui Litex Loveci în prima ligă! Ingineria făcută de patronul Grişa Gancev

Sepsi Sf. Gheorghe joacă împotriva celor de la PFC CSKA Sofia, echipa controversatului om de afaceri Grişa Gancev. Formaţia istorică, CSKA Sofia a intrat în faliment în 2015, din cauza numeroaselor datorii neachitate şi a fost trimisă în Liga a 3-a.

ADVERTISEMENT

În acelaşi an, Grişa Gancev, omul care a finanţat Litex Loveci, şi-a anunţat intenţia de a salva CSKA Sofia. Dar a făcut-o prin intermediul unei inginerii. În loc să preia societatea istorică “PFC CSKA AD”, a lăsat-o să intre în faliment, lucru care s-a şi întâmplat în septembrie 2016.

CSKA a urcat în prima ligă, Litex a fost trimisă în a treia

La mijlocul anului viitor, omul de afaceri s-a folosit de licenţa celor de la Litex Loveci şi a participat în prima ligă sub numele de CSKA Sofia. Asta în timp ce Litex a fost trimis în liga a treia. Mutarea a creat un uriaş scandal în Bulgaria.

ADVERTISEMENT

La fel ca şi în cazul FCSB – CSA Steaua, fanii s-au scindat, iar mutarea celor lui CSKA Sofia în locul lui Litex nu a fost nici pe placul UEFA. Bulgarii au fost consideraţi un club nou-înfiinţat şi timp de trei ani nu au avut voie în cupele europene.

Federaţia bulgară recunoaşte echipa lui Gancev ca fiind continuatoarea CSKA-ului! Pentru UEFA este o echipă nouă

Nu a existat niciun proces în Bulgaria în ceea ce priveşte duelul pentru marca, sigla şi palmaresul de la CSKA Sofia, dar Federaţia Bulgară recunoaşte echipa lui Gancev ca fiind continuatoarea formaţiei istorice. Pentru UEFA în schimb, CSKA este un club nou.

CSKA Sofia are un lot în valoare de 19.15 milioane de euro, a încheiat pe locul doi în campionat şi evoluează pe stadionul Bălgarska Armia (nr. stadionul Armatei Bulgare), cu o capacitate de 23.000 de locuri. Spre deosebire de echipa suporterilor, această CSKA are 18 străini, 65% din lot.

Cei mai valoroşi jucători:

 • Jurgen Matthei (Austria) – 1.500.000 de euro
 • Jonathan Lindseth (Norvegia) – 1.500.000 de euro
 • Tobias Heinz (Norvegia) – 1.500.000 de euro
 • Duckens Nazon (Haiti) – 1.500.000 de euro
 • Lazar Tufegzic (Serbia) – 1.200.000 de euro.
CSKA Sofia, într-un meci de campionat
CSKA Sofia, într-un meci de campionat

Atât FCSB, cât şi Sepsi vor juca primul meci în deplasare, pe 27 iulie. Returul va avea loc o săptămână mai târziu, 3 august, în România. FCSB va juca meciul de pe teren propriu fără spectatori, din cauza unei sancţiuni primite în stagiunea precedentă.

 • 2016 este anul în care CSKA Sofia i-a luat locul lui Litex Loveci în prima ligă
 • 2020 este anul în care echipa suporterilor a urcat în prima ligă

 • Cotă BETANO pentru FCSB: 3,25 este cota pentru „Câștigător Liga 1 2023/2024: FCSB”

ADVERTISEMENT