Fotbal intern

Ce scria IVANOVICI după Sporting de tensiunea de ACUM de la FCSB

UPDATE. După ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor, în urma dublei cu Sporting Lisabona, Horia Ivanovici a scris un editorial sub titlul "Gigi l-a ÎNCURCAT RĂU pe Dică! Dar rău…"...
14.09.2017 | 11:00
Ce scria IVANOVICI dupa Sporting de tensiunea de ACUM de la FCSB

UPDATE. După ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor, în urma dublei cu Sporting Lisabona, Horia Ivanovici a scris un editorial sub titlul “Gigi l-a ÎNCURCAT RĂU pe Dică! Dar rău…” Tot ce s-a anticipat atunci, tensiunile cu Alibec şi cu ceilalţi grei din vestiar, presiunile lui Becali, eventualele eşecuri a devenit realitate la mai puţin de trei săptămâni. Vezi mai jos textul integral!

Ce-a fost a fost! O seară ce se voia memorabilă s-a transformat într-o seară… memorabilă! Singurul la înălţime a fost comentariul tandemului Costi Mocanu-Felix Drăghici. Băieţii PRO cu vorbele la ei au fost echilibraţi şi decenţi, fără să facă din umilinţă o inmormântare…. Deşi tot o să-i cert puţin: de data asta au fost prea blânzi cu Găbiţu Enache, pe care îmi venea să-l ard încet cu lumânarea la tălpi şi să-i pun magiun pe clanţa vestiarului☺. Portughezii ne-au scos fotbalul din cap, predându-ne, totodată, şi o lecţie de viaţă. Meciul a fost pierdut încă dinainte de a începe! Iar asta pentru că în jurul returului toţi, dar absolut toţi (de la patron şi jucători până la presă), am creat o stare de euforie colectivă, de beatitudine, de optimism lăbărţat peste nişte norişori drăgălaşi şi pufoşi. De „dă-i în mă-sa, că se poate”… Singura voce raţională dintr-un peisaj cu lăudaci iresponsabili a fost cea a lui Loţi Boloni. Dar vorba marelui Kipling, cine să-l bage în seamă pe „nebun”? A fost prima mare greşeală, iar apoi au urmat multe altele, inclusiv în joc.

MOTTO: „Înainte, Gigi transfera câte o echipă întreagă. Acum a transferat două echipe într-un sezon!” (Dan Petrescu, antrenor CFR)

Eu vreau, însă, să vorbim puţin despre viitor. Viitorul lui Dică… pentru că îi va fi foarte greu! Va trebui să rezolve rapid multe enigme, iar asta, paradoxal, din cauza generozităţii scăpate de sub control, chiar uşor isterice, a lui Becali. Cum va reuşi tânărul Dică să gestioneze un vestiar mai aglomerat decât pelerinajele la moaştele Sfintei Parascheva? Are capacitatea să facă asta? Nu e prea crud? Cum le va explica rezervelor de ce, sistematic, nu joacă? Cum îi va ţine pe unii dintre titularii, de acum, pe bară? Cu cine va merge în centrul apărării, dintre Bălaşa, Larie, Momcilovic, Planic şi Artur Jorge? Cu cine va juca la închidere? Acolo se calcă pe bombeuri Pintilii, Filip, Ovidiu Popescu şi, probabil, Junior Morais, daca Momcilovic va trece pe stânga. A… uitasem de Nedelcu. Mai lipsea Borceanu☺ Îl va sacrifica pe Tănase? Dar cum îşi va recupera Gigi milioanele pe fotbalistul care nu e nici cal, nici măgar? Unde va evolua Florinel Coman? „Golănel”, parcă aşa l-a caracterizat GSP… Golan, deci dificil! Mai prinde echipa Golofca? Gnohere a început deja să pufăie ca un bizon veritabil, nemulţumit că e mereu rezervă. Dacă Gnohere mârâie, ce circ va face mofturosul Alibec când, uneori, va fi trecut şi el pe bancă… Şi dilemele pot continua, zugrăvind rece o stare de fapt care nu pare deloc să îţi apropie titlul anul ăsta. Iar fără locul 1, adio Champions! Adio milioane! Adio muşchi umflaţi! „Doar pe traseul campioanelor avem o şansă”, sublinia realist finanţatorul Stelei. Gigi l-a încurcat rău pe Dică! Dar rău… Acest potop de transferuri, unele neinspirate – renunţam la cel puţin 2-3 jucători de la Viitorul doar ca să-l iau pe vitezistul Băluţă! – se va sparge fix în capul lui Dicanio. Presiunea patronului va creşte dureros de la meci la meci. Iar dacă rezultatele nu vin, junele tehnician va intra în panică. Nu poţi să trăieşti la infinit, cum ne tot îndeamnă obsesiv comentatorii PRO-ului, din golurile de la Kiev. Steaua a marcat foarte puţin până în acest moment, un mare motiv de îngrijorare. Şi nici nu joacă, sincer, cine ştie ce…

În plus, în acest sezon, FCSB-ul chiar are adversar. CFR-ul e redutabilă, s-a înfipt, din nou, profesionist în pământ ca-n vremurile lui Paszkany şi Mureşan, are mulţi aşi dosiţi în mânecă. Valoarea şi cicatricile unor jucători, lipsa de presiune vocală pe la televizoare, arbitraje mai mult prietenoase decât supărate şi un antrenor cu experienţă uriaşă. Dumneavoastră ce alegeţi între Dan Petrescu şi Dică? Acum vă las, mă grăbesc la cofetăria Liliana să-i iau lui Meme 5 amandine☺.