News

Febra aftoasă face ravagii lângă România. Dacă va ajunge la noi, prețurile la carne și lapte s-ar putea dubla

Un scenariu negru apare la orizont din cauza efectelor pe care le are febra aftoasă lângă România. Prețurile la carne și lapte s-ar putea dubla.
08.04.2025 | 22:00
Febra aftoasa face ravagii langa Romania Daca va ajunge la noi preturile la carne si lapte sar putea dubla
Febra aftoasă a animalelor amenință România: prețurile la lapte și carne s-ar putea dubla. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, febra aftoasă a făcut ravagii lângă România, mai exact în Ungaria și Slovacia. Dacă virusul ajunge la noi, riscul ca prețurile la carne și lapte să crească dramatic este uriaș.

Prețurile la carne și lapte s-ar putea dubla în România. Febra aftoasă amenință la graniță

Încă de la mijlocul lunii martie, autoritățile sanitar-veterinare au atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă febra aftoasă. Atunci s-a dat alerta, în urma confirmării unui focar în Ungaria. Fermierii din țară care au importat animale din Ungaria și Slovacia au fost controlați.

ADVERTISEMENT

Ulterior, virusul a făcut ravagii atât în Ungaria, cât și în Slovacia. La începutul lunii aprilie, slovaci au început să își facă provizii de lapte cu termen mai mare de valabilitate, de brânzeturi și de carne de vită.

În această țară sunt deja raportate cinci focare de febră aftoasă. S-a luat decizia ca mii de animale să fie sacrificate pentru stoparea virusului. Din cauza unei eventuale crize, prețul produselor lactate și al cărnii a început să crească.

ADVERTISEMENT

Din fericire, România încă nu a raportat vreun focar, dar riscul se menține ridicat. În scenariul de coșmar în care febra aftoasă ar ajunge și la noi, acest lucru ar aduce lovituri de proporții pe toate palierele, de la comercianți la consumatori.

Specialiștii spun că prețurile la carne și lapte s-ar putea dubla în acest scenariu. ”Pierderile economice care s-ar putea întâmpla din cauza febrei aftoase vor fi extraordinar de mari.

ADVERTISEMENT

Din fermă în fermă să nu mai avem lapte, să nu mai avem produse lactate. Ce o să facem? Nici nu pot să îmi inchipui, ce vom face dacă va fi focar şi vor veni să ne eutanasieze vacile„, a spus Claudiu Daviţoiu, crescător de animale, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Febra aftoasă ar putea aduce pierderi de un miliard de euro în România

Fermierii români spun că, dacă va ajunge și în România, febra aftoasă ar produce un adevărat dezastru. Țara noastră va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, a spus, marți, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuț Lupu.

Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față în fermele noastre omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro. E un semnal de alarmă. Și, așa cum spuneau și colegii din industria porcului, suntem într-un moment de răscruce. Avem regulamente europene, avem legislație națională, însă toate acestea au fost perfecte până în momentul în care au apărut primele focare (n.r. de febră aftoasă) și a început acest virus să genereze pierderi.

Suntem, practic, la 3-4 săptămâni de la începerea focarelor în Ungaria și Slovacia. Vedem că numărul animalelor omorâte se apropie de 15.000. Vorbim de rumegătoarele mari, animalele care sunt cele mai sensibile la virusul febrei aftoase, iar odată cu intrarea acestui virus în România pierderile, așa cum spuneam, vor depăși un miliard de euro. Haideți să nu trecem cu vederea faptul că, în momentul de față, balanța comercială a României pentru lapte și produse lactate depășește un miliard de euro”, a afirmat Lupu, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Ce este febra aftoasă. Apare la vaci, oi, capre și porci. Nu afectează omul, dar produce pagube economice importante

Febra aftoasă nu afectează omul, însă este foarte contagioasă și poate produce pagube importante în fermele de animale. ”Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor.

Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile”, explică specialiștii ANSVSA.

Febra aftoasă afectează în principal vacile, porcii, oile, caprele și bivolii, dar și animalele sălbatice cu copita despicată. Aceasta cauzează febră și apariția de vezicule cu lichid la nivelul gurii (a râtului, în cazul porcilor), a glandelor mamare și a membrelor. În multe cazuri, cele mai expuse sunt animalele tinere.

În trecut, contra acestei boli s-a folosit vaccinarea. În 1992, comunitatea europeană a decis că, nemaifiind un un pericol, fermierii nu mai trebuie să-și vaccineze animalele. Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în prezent. De notat că încă mai există bănci europene în care există stocuri de vaccin.

Tags: