News

Peste 20 de cazuri de febra Q la Cluj-Napoca în această vară. Populația nu a fost anunțată

11.09.2019 | 13:50
Peste 20 de cazuri de febra Q la ClujNapoca in aceasta vara Populatia nu a fost anuntata

Între lunile mai și august au fost înregistrate 23 de cazuri de febră Q în județul Cluj, o boală infecțioasă relativ rară cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cei mai mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit sunt studenții de la Medicină Veterinară. Interesant este că autoritățile nu au vrut să comunice publicului larg existența acestui focar de infecție întrucât nu au vrut să creeze panică printre cetățeni.

Focar de febra Q în județul Cluj, la facultatea de Medicină Veterinară

Potrivit celor de la G4media.ro, studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de febra Q: „Informațiile despre posibila infecție au circulat ”pe surse”, între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, susțin persoane din cadrul Universității de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a precizat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia. Infecția a provenit de la un animal tratat la clinicile veterinare ale facultății de Medicină Veterinară: „A fost vorba de un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia.

Focar de febra Q în județul Cluj-Napoca
Focar de febra Q în județul Cluj-Napoca. Totul a pornit la Facultatea de Medicină Veterinară *foto: g4media.ro

De ce nu au anunțat autoritățile nimic cu privire la Febra Q în Cluj-Napoca

Se pare că DSP nu a comunicat public cazul pentru că nu a vrut să creeze panică printre cetățeni: „Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”, a precizat acesta.

Decanul facultății de Medicină Veterinară, prof. dr. univ. Nicodim Fiț, susține că pentru a elimina sursa de infecție, clinicile și spitalul de urgență au fost închise pentru trei zile, în jurul datei de 20 mai. În acea perioadă a fost efectuată curățenia generală și dezinfecția. Totodată, au fost testate toate animalele care erau internate și a fost restricționat accesul vizitatorilor și anulate vizitele de grup.

Ce este Febra Q?

Febra Q este o boală „zoonotică”, ce vizează animalele, dar poate afecta și omul, mai ales pe cei care desfășoară activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora. Cu toate acestea, Febra Q este rar întâlnită la om, chiar și în rândul fermierilor. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Tags: