Mircea Fechet, ministrul Mediului, a afirmat că trebuie regândită pregătirea pentru dezastre de genul celor care au afectat județul Galați, în condițiile în care efectele schimbărilor climatice sunt tot mai „devastatoare”.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a fost, luni, în localitățile Corbu și Corod, în județul Galați, afectate de inundațiile severe din ultimele zile. „Astăzi în Corbu și Corod, județul Galați – printre oamenii care au nevoie de noi. Multă suferință, pentru care trebuie să oferim tot sprijinul de care putem da dovadă”, a scris Fechet pe pagina sa Facebook.
Ministrul Mediului a subliniat că pregătirea pentru astfel de dezastre trebuie regândită, pe fondul efectelor tot mai severe a schimbărilor climatice, care se manifestă prin caniculă, secetă dar și prin precipitații intense.
„Va trebui regândit modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că este clar că efectele shimbărilor climatice sunt din ce mai devastatoare și grave, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente”, se arată în postarea lui Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a mai informat că vrea să se asigure de cordonarea între primarii din localitățile afectate și specialiștii de la Apele Române pentru intervenții în zonele unde mai este cazul, pentru asigurarea utilajelor și echipamentelor.
Fechet a mai precizat că sunt localități unde au fost făcute lucrări de decolmarare sau de regularizare a cursurilor de apă, însă acestea au fost depășite, spune el, de volumul „nemaiîntâlnit” al precipitațiilor.
„Mă asigur că toţi primarii sunt coordonaţi cu colegii de la Apele Române pentru a interveni acolo unde e cazul şi pentru a ne asigura că toate utilajele, toate echipamentele şi oamenii intervin acolo unde este nevoie. Există localităţi profund afectate unde au existat lucrări ample de regularizare sau de decolmatare, lucrări care însă nu au fost suficiente, având în vedere volumul precipitaţiilor nemaiîntâlnit”, potrivit ministrului Mediului.
În condițiile în care apele se retrag, forte din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, angajați ai Apelor Române, autorități publice locale și voluntari fac eforturi pentru a scoate apa și mâlul din casele afectate, pentru a asigura necesarul de apă potabilă pentru sinistrați și a evalua „precis” pagubele aduse fiecărei gospodării, mai precizează ministrul. Luni, în urma ședinței de Guvern, în județele Galați și Vaslui a fost decretată stare de alertă.
„Apele se retrag şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu colegii de la Apele Române, cu autorităţile publice locale, cu voluntarii şi cu oamenii afectaţi scot apa şi mâlul din case şi din curţi, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă, că oamenii au alimente şi apă potabilă şi că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit. Rămânem alături de oamenii care trec prin clipe grele în aceste zile”, a transmis Mircea Fechet.