Sporturi

FABULOS! În primele OPT din lume! Cine URMEAZĂ în Grupa Mondială

România a obţinut calificarea în Grupa Mondială la FED Cup după ce a reuşit să învingă Canada, după un duel de poveste disputat la Montreal, în care Alexandra Dulgheru şi Andreea Mitu,...
20.04.2015 | 00:56
FABULOS In primele OPT din lume Cine URMEAZA in Grupa Mondiala

România a obţinut calificarea în Grupa Mondială la FED Cup după ce a reuşit să învingă Canada, după un duel de poveste disputat la Montreal, în care Alexandra Dulgheru şi Andreea Mitu, debutantă în Fed Cup, au reuşit să învingă, pe rînd, numărul 7 WTA, Eugenie Bouchard, chiar pe terenul natal!

Cu acest succes, România revine în elita tenisului mondial feminin după 23 de ani, punctînd al şaptelea duel consecutiv cîştigat în Fed Cup: cu Ungaria, Marea Britanie, Letonia, Ucraina, Serbia, Spania şi acum, cu Canada.

După triumful din Canada, România urcă în vîrful piramidei din FED Cup, între cele mai bune 8 naţiuni din lume. Calificatele în această fază se vor împerechea în urma unei trageri la sorţi care va stabili sferturile competiţiei. Naţiunile care joacă în Grupa Mondială la FED Cup sînt: Cehia, Rusia, Franţa, Germania – adică semifinalistele acestui an, şi echipele care au cîştigat în meciurile de baraj din acest weekend: Italia, Olanda şi Elveţia.

VIDEO DE PUS IN RAMA!!! VEZI IMAGINILE CALIFICARII ROMANIEI SI REZUMATELE DIN CANADA-ROMANIA

Competiţia de elită

România va evolua în Grupa Mondială în faţa celor mai puternici adversari din lume. Celelalte 7 echipe sînt toate cu o mare tradiţie în FED Cup, spre deosebire de tricolore, care revin în elită după 23 de ani de pauză. Prezentare adversarelor din Fed Cup:

Cehia

Este cea mai puternică echipă la ora actuală. Cehia e campioana en-titre în FED Cup şi e calificată în finală în acest an după ce a învins cu 3-1 Franţa. A cîştigat de 8 ori FED Cup şi din 45 de participări în competiţie, 38 au fost în Grupa Mondială.

Echipa e formată din Petra Kvitova (4 WTA), Karolina Pliskova (12 WTA) şi un dublu puternic, Lucie Safarova (22 WTA dublu) şi Barbora Strycova (30 WTA dublu)

cehia

Franţa 

O echipă de mare tradiţie în FED Cup, competiţie în care a evoluat în 53 de ediţii. În 50 dintre acestea, Franţa a fost în Grupa Mondială. Aşa a fost şi în acest an, Franţa oprindu-se în semifinale după ce a fost învinsă de Cehia. Deşi a jucat de 50 de ori în elită, Franţa a cîştigat doar de două ori competiţia, în 1997 şi 2003.

Echipa e formată din Alize Cornet (28 WTA), Caroline Garcia (29 WTA), Kristina Mladenovic (10 WTA dublu) şi Pauline Parmentier (116 WTA dublu).

france

Rusia

Este o echipă care a explodat la mijlocul anilor 2000 în FED Cup, perioadă în care a cîştigat toate cele 4 trofee din istorie (2004, 2005, 2007, 2008). A jucat 39 de ediţii în FED Cup, dintre care 33 în Grupa Mondială. Rusia s-a calificat în finala competiţiei în 2015 după ce a învins cu 3-2 Germania în semifinale.

Echipa e formată din Maria Şarapova (2 WTA), Svetlana Kuzneţova (24 WTA), Anastasia Pavlyucenkova (38 WTA) şi Vitalia Diatchenko (83 WTA).

rusissa

Germania 

A ajuns pînă în semifinale în acest an, fiind eliminată de Rusia. A cîştigat de două ori competiţia, în 1987 şi 1992. Germania participă de 51 de ani la Fed Cup dintre care 45 i-a petrecut în Grupa Mondială.

Echipa e formată din Andrea Petkovic (11 WTA), Angelique Kerber (14 WTA), Sabine Lisicki (19 WTA) şi Julia Goerges (63 WTA).

pet

Italia

Italia a fost una dintre cele mai bune echipe în ultimii ani în FED Cup, reuşind să cîştige competiţia în 2009, 2010 şi 2013. Din cele 53 de participări în FED Cup, 47 au fost în grupa Mondială.

Echipa Italiei are unul dintre cele mai fructoase dubluri din competiţie, cuplul Errani / Vinci (2 WTA)  avînd 18 victorii şi o singură înfrîngere. Celelalte jucătoare ale Italiei sînt Camila Georgi (36 WTA) şi Karin Knapp (55 WTA). Flavia Pennetta este o prezenţă inconstantă în echipă.

errani

Olanda

Una dintre surprizele Grupei Mondiale este Olanda. “Batavele” au furnizat surpriza şi au eliminat Australia în barajul de promovare. Olanda participă de 52 de ani în FED Cup, avînd 33 de prezenţe în Grupa Mondială I.

Principala jucătoare a Olandei e Kiki Bertens (86 WTA). Celelalte jucătoare sînt din afara Richel Hogenkamp (124 WTA), Arantxa Rus (217 WTA) şi Michaella Krajicek (23 WTA dublu).

olanda

Elveţia

Elveţia revine în Grupa Mondială după ce a cîştigat meciul de baraj împotriva Poloniei. Martina Hingis a revenit într-un meci de simplu după o pauză de 8 ani. Din cele 51 de ediţii la care a luat startul, Elveţia a jucat 35 în Grupa Mondială.

Alături de Martina Hingis (4 WTA dublu) din echipa Elveţiei fac parte Timea Bacsinszky (22 WTA), Romina Oprandi (129 WTA) şi Viktorija Golubovic (178 WTA dublu).

timea

România, grup puternic

România are unul dintre cele mai puternice grupuri din Grupa Mondială. Chiar dacă nu a evoluat împotriva Canadei, Simona Halep rămîne lidera acestei formaţii şi a anunţat deja că la anul va reveni în FED Cup. Alături de Simona Halep sînt Irina Begu, Alexandra Dulgheru şi Andreea Mitu, jucătoare care au demonstrat că pot face faţă la cel mai înalt nivel.

La dublu, România se bazează pe Monica Niculescu (49 WTA) şi Raluca Olaru (60 WTA), jucătoare cu o evoluţie bună în actualul sezon.

romania

În vîrful piramidei

România revine după 23 de ani în elita tenisului mondial. Ultima dată cînd tricolorele au evoluat în Grupa Mondială a fost în 1992 şi au retrogradat după ce au fost învinse de Bulgaria cu scorul de 1-2. Din păcate, de atunci, România nu s-a mai apropiat de Grupa Mondială şi a jucat în eşaloanele inferioare.

Cea mai bună performanţă a României în FED Cup este o semifinală, jucată în 1973. A jucat de alte 4 ori în sferturile de finală ale competiţiei, în n 1974, 1978, 1980 şi 1981. În total, România a jucat 12 ani în Grupa Mondială.

În 2016, România va juca în sferturile de finală după o pauză de 34 de ani. Adversara va fi stabilită prin tragere la sorţi, România fiind în urna a doua. În urna favoritelor sînt cele 4 semifinaliste: Cehia, Franţa, Rusia şi Germania. Meciul din sferturi va avea loc în luna februarie a anului 2016.

Ascensiunea României e cu atît mai importantă, cu cît, din anul 2013 şi pînă în prezent, tricolorele au urcat din al 3-lea eşalon al tenisului, grupa Euro-Africană pînă în elita mondială. Ierarhia în FED Cup:

strrrrr

Tags: