Sporturi

Fed Cup, vis împlinit! Weekend cu emoții, victorii, scenografie, confetti, aplauze și calificare

22.04.2018 | 16:40
Fed Cup vis implinit Weekend cu emotii victorii scenografie confetti aplauze si calificare
ADVERTISEMENT

Prima zi a Fed Cup a fost de vis, iar cea de-a doua zi a reprezentat îndeplinirea visului frumos la care am îndrăznit să credem în urmă cu mulţi ani. Simona Halep, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea şi Mihaela Buzarnescu au făcut acest vis să prindă aripi, iar de acum înainte, vom zbura în Grupa Mondială. Felicitări, fetelor!

Dacă în prima zi de concurs, Simona Halep a intrat mai încordată pe teren din cauza emoţiilor copleşitoare, în cea de-a doua zi, chiar dacă adversara i-a fost schimbată în ultimul moment, în locul Timeei Bacsinszky intrând veterana Patty Schnyder. Liderul mondial din WTA a păşit cu mult mai relaxată pe zgura din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, iar acest lucru s-a resimţit încă din primul game al partidei, atunci când Simo a obţinut break-ul. După exact 40 de minute de joc, liderul echipei României de Fed Cup a încheiat socotelile primei manşe, scor 6-2. Cel de-al doilea set a mers într-o singură direcţie, în cea firească, iar Simona Halep a încheiat meciul după o oră şi 6 minute, scor 6-2, 6-1.

ADVERTISEMENT

Publicul de la Cluj a simţit momentul şi a încurajat echipa României de la primul moment până la final fără a slăbi vreo clipă ritmul. Valurile din tribune au animat întreaga atmosferă, iar Simona Halep a condus echipa României de Fed Cup în Grupa Mondială, acolo unde ne este de altfel locul, luând în considerare valoarea fetelor noastre. Irina-Camelia Begu nu a mai intrat pe teren pentru a disputa partida contra Viktorijei Golubic întrucât socotelile erau deja încheiate, însă Sorana Cîrstea şi Mihaela Buzărnescu au făcut echipă în ultimul meci al confruntării generale cu Elveţia.

Generaţia de Aur a tenisului românesc

Trăim în România și avem stigmatul Generatiilor de Aur. Anii 60-70 în handbal, anii 80 în rugby, anii 90 în fotbal și o pauză destul de lungă și de apăsătoare, echivalentă cu anii scurși din noul mileniu. Atât de aproape în 2005 de un aur propriu-zis la Campionatul Mondial de handbal feminin, sportul românesc așteaptă confirmările. Într-un sistem ce a tăiat și spintecat tot ceea ce a însemnat dezvoltare sportivă și infrastructură, este rândul echipei de Fed Cup să se ducă spre cel mai prețios metal.

ADVERTISEMENT

Cu o Simona Halep ce stăpânește deocamdată lumea tenisului feminin de pe fotoliul cel mai de preț existent în WTA, cu Irina Begu și Sorana Cîrstea mereu acolo, în proximitatea marilor performanțe, capabile mai de fiecare dată să învingă pe oricine și cu Mihaela Buzărnescu din ce în ce mai convingătoare, cu acea ascensiune fantastică din 2017, tenisul feminin românesc își trăiește anii de glorie.

Trei meciuri ne despart de titlul Fed Cup în 2019!

Iar gloria poate fi deplină în 2019, de ce nu?! 3 meciuri ne despart de cea mai înaltă coroană din tenisul feminin mondial rezervat echipelor naționale. Da, este departe, însă îndrăznim să sperăm pentru că acum pare a fi momentul! În formula actuală, România poate învinge pe oricine, pe orice suprafață. Ioan Chirilă titra în anii 70 „ar fi fost prea frumos”. Să spunem oare, peste un an că “este cel mai frumos”? Avem o echipă de excepție, o echipă pe care trebuie să o admirăm și să admitem că, uneori, rezultatul investițiilor individuale, la toate capitolele, pot da un rezultat colectiv de…aur.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu știm încă dacă sistemul actual de Fed Cup se va păstra și pentru 2019, zvonurile spunând că este foarte posibil să se treacă la o Grupă Mondială cu 16 echipe ce ar reuni actualele Grupa Mondială I și Grupa Mondială II. Totuși, chiar și în acest mod, cu 10.000 de oameni în tribunele singurei săli polivalente din România de nivel occidental existentă în prezent, cu jucătoare atât de solide și de versatile, limita acensiunii nu pare a exista.