Sporturi

FEDAL 40! Roger Federer şi Rafael Nadal se înfruntă AZI, din nou la Wimbledon! La 11 ani distanţă de la “cel mai frumos meci din istoria tenisului”. Video

11.07.2019 | 00:54
FEDAL 40 Roger Federer si Rafael Nadal se infrunta AZI din nou la Wimbledon La 11 ani distanta de la cel mai frumos meci din istoria tenisului Video

Zeii tenisului trebuie să se revanșeze. Roger Federer și Rafael Nadal se întâlnesc din nou. Va fi confruntarea cu numărul 40 dintre cei doi jucători de legendă. Și chiar avem cu toții foame de un Fedal pe cinste! Pentru că ei, zeii tenisului, ne-au lăsat cu ochii în soare la ultima confruntare. De fapt a fost… praf în vânt.

În martie, Rafa și Roger ar fi trebuit să se înfrunte în semifinale la Indian Wells. Episodul 39, unul care se lăsase așteptat de foarte mult timp. Fedal 38 fusese la Shanghai, în toamna lui 2017. Victorie pentru Federer, chiar în finală. Dar episodul de la Indian Wells nu a mai avut loc. Rafa s-a retras din cauza unei accidentări.

În urmă cu o lună, în semifinalele Roland Garros, Fedal 39 chiar s-a disputat. Dar a fost o dezamăgire uriașă. Un vânt puternic a stricat totul! Asta, plus indispoziția lui Roger Federer. Elvețianul a cedat fără luptă pe suprafața pe care Rafa este rege incontestabil. 6-3, 6-4, 6-2 pentru iberic.

Finalele din 2006, 2007 și 2008. “Trilogia” care a rescris istoria tenisului

De data asta se joacă pe terenul lui Roger Federer. Iarba de la Londra, atât de dragă elvețianului. Și nu mai vrem jumătăți de măsură. Să fie din nou dramatism, așa cum o cere tradiția de la Wimbledon. Am avut de 39 de ori Fedal până acum, cu nu mai puțin de 24 de victorii pentru Rafa Nadal.

Doar trei meciuri directe au avut Roger Federer și Rafael Nadal pe iarbă. Toate la Wimbledon. Finale! 2006, 2007 și 2008. În primele două ocazii s-a impus Roger, iar Rafa și-a luat revanșa în 2008. Un total de 14 seturi care au transformat sportul alb într-un curcubeu al metaforelor. Trilogia tenisului, așa cum sunt cunoscute acele dueluri Fedal din finalele Wimbledon. Cea din 2008, în care s-a impus Nadal, este considerată cea mai frumoasă partidă de tenis jucată vreodată.

Nadal: “Să joc împotriva lui Roger este mereu ceva unic”

“Este un sentiment extraordinar să fiu din nou în semifinale la Wimbledon. Să joc împotriva lui Roger Federer este mereu ceva unic. Sunt încântat că am șansa să joc din nou împotriva lui la Wimbledon, la 11 ani distanță de la ultima noastră confruntare aici. Înseamnă mult pentru mine, probabil că și pentru el. Sigur că sunt din ce în ce mai puține ocazii să ne înfruntăm. Dar iată că joi vom avea o nouă șansă”, a declarat Rafa Nadal la conferința de presă de după victoria cu Sam Querrey.

“Am avut multe meciuri frumoase, doar la New York nu ne-am înfruntat. Aici, la Wimbledon, am avut în special două meciuri mari. În 2007 și 2008. Au fost două meciuri încărcate de emoții. Desigur, cel din 2008 este special pentru mine. Dar sunt mândru de faptul că am fost parte și a acelui meci din 2007” (Rafa Nadal).

Federer: “Rafa poate face pe oricine să sufere, pe orice suprafață”

“Nu cred că va avea relevanță ceea ce s-a întâmplat la Paris. Cred că au fost alte condiții atunci. Era acel vânt, o nebunie. Din ce am auzit, nu va fi la fel și vineri. Sper că nu va fi la fel, deși ar fi amuzant să se întâmple din nou. Oricum, e clar că va fi greu. Rafa poate face pe oricine să sufere, pe orice suprafață. Nu este doar un specialist pe zgură”. (Roger Federer)

FEDAL 40, moștenire pentru istoria tenisului! Peste 15 ani de la primul duel

Indiferent de deznodământ, Fedal 40 rămâne va fi o pagină de istorie. Sunt mai bine de 15 ani de la prima confruntare dintre cei doi. Ediția din 2004 a turneului de la Miami nu va fi reținută pentru finalele sale. Coria s-a retras în fața lui Rodick, iar Serena a făcut instrucție cu Dementieva. Dar cui îi pasă? Miami 2004 va intra în istorie datorită unui meci care a avut loc în turul 2. Roger Federer – Rafael Nadal. La 17 ani, Rafa reușea să se impună, la capătul unui duel extrem de spectaculos.

Traseu spre semifinale pentru Roger și Rafa: zero obstacole!

Premisele sunt clare pentru a avea un nou duel care să intre în istorie. Roger Federer și Rafael Nadal joacă impresionant la această ediție. Ambii au avut parte de ceva confruntări care se anunțau dificile. Au trecut de ele într-un mod impresionant.

Rafa a pierdut un singur set până acum. Kyrgios a fost cel care a reușit această performanță, dar a fost aspru pedepsit. Sugita, Tsonga, Sousa și Querrey nu au apucat nici măcar să spere în fața ibericului. Roger a pierdut două seturi. Unul la Harris, în prima rundă, iar unul la Nishikori. Condus la seturi în cele două ocazii, elvețianul a avut răspunsuri fulgerătoare. Clarke, Pouille și Berrettini, ultimii doi jucători de top 30, au fost și ei doar monumente de neputință. Replica lui Berrettini, la finalul demonstrației date de Roger în turul 4, a fost una memorabilă: “L-am întrebat cât trebuie să plătesc pentru lecția de tenis pe care mi-a predat-o!

Iar cei doi vin după semifinala de la Roland Garros, din urmă cu o lună, disputată pe un vânt extrem de puternic. “Sper să nu se schimbe vremea vineri”, glumea Roger la conferinţa de presă de la Wimbledon, de miercuri.

Djokovic – Agut, în cealaltă semifinală de la Wimbledon 2019

În semifinala de pe partea superioară a tabloului se vor înfrunta Novak Djokovic și Roberto Bautista Agut. Sârbul ar putea fi considerat un norocos. De altfel, chiar a fost până în semifinale. Un traseu pe care parcă nici dacă l-ar fi ales singur nu ar fi putut fi atât de ușor. Dar Agut poate să îl surprindă. Așa cum a mai făcut-o. Ibericul a câștigat ultimele două confruntări directe contra lui Nole, ambele în 2019. La Doha și la Miami. Bautista Agut este la prima semifinală de Grand Slam. Un rezultat pe care, la 31 de ani, îl merita cu prisosință. Pentru modul în care a tratat tenisul. Și poate pentru că nu a fost niciodată recunoscut la adevărata valoare.