News

Federația Asociațiilor Vânătorești pune punctul pe i: ”Dacă ursul nu s-ar fi numit Arthur, impactul ar fi fost mai redus”

06.05.2021 | 23:29
Federatia Asociatiilor Vanatoresti pune punctul pe i Daca ursul nu sar fi numit Arthur impactul ar fi fost mai redus
ADVERTISEMENT

Federația Asociațiilor Vânătorești din România a luat poziție după cazul uciderii ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. 

Organizația pune punctul pe i în acest caz și admite că impactul emoțional al unei știri fără un nume dat ursului ar fi fost mult mai redus. În cazul de față, dată fiind rezonanța regală a numelui ”Arthur”, totul a căpătat proporții.

ADVERTISEMENT

Federația Asociațiilor Vânătorești: ”Dacă ursul nu s-ar fi numit Arthur, impactul emoțional ar fi fost mai redus”

De 48 de ore, în spațiul intern românesc este dezbătut non-stop cazul ”Arthur”, cel al ursului gigant din România care a fost împușcat de un prinț austriac.

Federația Asociațiilor Vânătorești consideră că impactul emoţional al unei ştiri fără un nume dat ursului ar fi fost mult mai redus, dacă animalul nu se numea ”Arthur”, o denumire care are o rezonanţă regală.

ADVERTISEMENT

”Suntem conştienţi că impactul media şi emoţional al unei ştiri fără un nume dat ursului ar fi fost mult mai redus, cu atât mai mult cu cât numele ‘Arthur’ are o rezonanţă regală.

Având în vedere situaţia creată, solicităm autorităţilor statului să efectueze un studiu ştiinţific al populaţiei de urs în vederea reglementării ştiinţifice a cotei anuale de recoltare a ursului”, se spune în comunicatul Fedrației.

ADVERTISEMENT

Organizația cere autorităților statului să dispună efectuarea unui studiu ştiinţific al populaţiei de urs în vederea reglementării ştiinţifice a cotei anuale de recoltare a acestuia.

”Suntem convinşi că organele abilitate au acţionat cu deplina respectarea a legii şi considerăm că extragerea exemplarelor agresive de urs brun este pe deplin justificată, nefiind posibil să fie pusă în balanţă viaţa umană, în contrapartidă cu viaţa unui animal.

ADVERTISEMENT

Atacurile urşilor bruni, din ultima perioadă, care s-au soldat cu rănirea mai multor români şi chiar cu decesul unora, ne determină să solicităm Ministerului Mediului şi domnului ministru Tanczos Barna să trateze această problemă cu maximă atenţie.

Considerăm că măsura interzicerii vânătorii la ursul brun nu este în toate cazurile o măsură salutară şi nu duce la protejarea speciei, ci, din contra, la apariţia unor situaţii care vor arunca umbre de îndoială asupra practicării corecte, responsabile şi legale a vânătorii, precum şi la apariţia unor situaţii extrem grave de agresivitate animală, care nu mai pot să fie controlate”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

Ursul Arthur, ucis în martie într-o zonă protejată

Arthur, ursul uriaș, a fost ucis într-o arie naturală protejată, la Ojdula, județul Covasna. Reprezentanții instituției susțin că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein și-a fundamentat uciderea printr-o derogare oferită de ministerul mediului din România, în luna martie, pentru împușcarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube locuitorilor.

După acest caz, autoritățile au deschis un doar penal in rem, fiind cercetate infracțiunile de uz de armă și braconaj. Anunțul a fost făcut de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, care a specificat că a IPJ Covasna s-a autosesizat în acest caz, ”pe baza materialelor din mass media”.

Infracțiunile care sunt cercetate în acest caz sunt cele de braconaj, vânarea speciilor de vânat cu un regim special ce necesită derogări și uz de armă.

ADVERTISEMENT