Sport

Federaţia de Rugby şi MTS se bat pe stadionul Arcul de Triumf: „Probabil vom ajunge în instanţă“

28.01.2021 | 20:28
Federatia de Rugby si MTS se bat pe stadionul Arcul de Triumf Probabil vom ajunge in instanta
ADVERTISEMENT

Stadionul Arcul de Triumf a ajuns motiv de ceartă între Federaţia Română de Rugby şi Ministerul Tineretului şi Sportului. MTS vrea să treacă arena în subordinea sa prin hotărâre de guvern, iar FRR ameninţă cu judecata această „naţionalizare“ pusă la cale de executiv.

Stadionul Arcul de Triumf este unul dintre cele patru care au fost incluse în proiectul pentru Euro 2020, alături de Ghencea, Giuleşti şi Dinamo.

ADVERTISEMENT

Pe 4 decembrie 2020, a avut loc recepţia arenei, realizată prin Compania Naţională de Investiţii. La eveniment au participat oficialii de atunci: premierul Ludovic Orban, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan – şi ministrul Tineretului şi Sportului – Ionuţ Stroie, dar şi primarul capitalei, Nicuşor Dan, consilierul premierului pentru organizarea Euro 2020, Gică Popescu, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi şeful FRR, Alin Petrache.

FRR se luptă cu MTS pentru stadionul Arcul de Triumf

Federaţia Română de Rugby a emis joi, 28 ianuarie, un comunicat prin care acuză Ministerul Tineretului şi Sportului că vrea să „naţionalizeze“ stadionul Arcul de Triumf. Casa rugby-ului de peste 100 de ani, arena a fost modernizată pentru Euro 2020.

ADVERTISEMENT

Ea trebuia să fie bază de antrenament pentru una dintre echipele din Grupa C, care îşi disputa meciurile pe Arena Naţională. Între timp, turneul final a fost amânat din 2020 pentru 2021, iar UEFA a pus la punct, recent, un plan B: toate meciurile într-o singură ţară, cu porţile închise. 

Totuşi, stadionul Arcul de Triumf naşte scandaluri, deşi nu va mai fi implicat în Campionatul European de Fotbal. MTS a propus lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern prin care arena să treacă în subordinea sa, iar ministerul să aibă drept de folosinţă exclusivă. Adică, ultimul cuvând în privinţa competiţiilor care se desfăşoară acolo.

ADVERTISEMENT

„Federația Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului și Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf în folosinta exclusivă a Ministerului Tineretului și Sportului.

Suntem de-a dreptul consternați de această poziționare și vom lua toate măsurile legale și umane pentru a evita această noua naționalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toți cei care nu vor să țină cont de documente și de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula și vom lupta pentru stadionul nostru“, scrie FRR pe site-ul propriu.

ADVERTISEMENT

„FRR a oferit terenul şi a fost asigurată că va primi stadionul înapoi“

Stadionul Arcul de Triumf a fost modernizat pentru Europeanul de Fotbal. Iar în plină pandemie, în mai 2020, au apărut primele divergenţă legate de dreptul de folosire a arenei. FCSB a anunţat că va evolua acolo, dar FRR a răspuns ferm că e terenul lor. Acum, noul „adversar“ al rugby-ului e chiar MTS-ul, pentru că banii pentru investiţii au venit de la CNI.

„Pe scurt, Federația Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, și-a demolat singură vechiul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federației Române de Rugby la finalul lucrărilor și a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi.

Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, și dorește să schimbe tot. Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiția și istoria sportului nostru și va reda dreptul de folosință gratuită pe 49 de ani Federației Române de Rugby.

Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol și primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby. Speram să nu fie părtaș la o asemenea pagina de rușine a sportului românesc“, mai precizează FRR în comunicat.

FRR ameninţă cu justiţia

„Probabil vom ajunge în instanță sau vom merge până acolo încât vom face antrenamentele în fața Guvernului și a MTS.

Altfel, ne pregătim pentru meciurile de calificare la Cupa Mondială. Pe unde apucăm. Trei terenuri de rugby, casa acestui sport stau goale și așteaptă finalizarea documentelor. Iar prioritatea MTS este să lanseze o dezbatere publică despre cum dorește să ia ceva ce nu este al său?!

Evident, pentru că ne exercitam dreptul la opinie și nu acceptăm să ne fie încălcată istoria și documentele noastre, ne așteptăm sa fim sancționați!“, încheie FRR.

ADVERTISEMENT