Sport

Federația Română de Hochei pe Gheață, primele măsuri după scandalul din meciul cu Ungaria. E implicat şi premierul României

Scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață a României a adus și primele măsuri luate de Federație, care l-a sesizat pe premierul Nicolae Ciucă în privința declarațiilor făcute de Eduard Novak.
24.05.2022 | 21:01
Federatia Romana de Hochei pe Gheata primele masuri dupa scandalul din meciul cu Ungaria E implicat si premierul Romaniei
Scandalul iscat la naționala de hochei pe gheață a României a adus și primele măsuri luate de Federație, care l-a sesizat pe premierul Nicolae Ciucă în privința declarațiilor făcute de Eduard Novak
ADVERTISEMENT

Majoritatea jucătorilor din prima reprezentativă au intonat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia.

Măsurile luate de Federația Română de Hochei pe Gheață după scandalul de la națională

Ministrul Sportului Eduard Novak a oferit un moment șocant când, aflat la un post de televizune pentru a-i apăra pe hocheiști, a refuzat să recite versurile din imnul României, ”Deşteaptă-te, române!”, iar acest lucru i-ar putea aduce demiterea, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunțând că vrea să depună o moțiune simplă în Parlament.

ADVERTISEMENT

La două săptămâni de la declanșarea acestui scandal, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a dat publicităţii un amplu comunicat în care a anunțat primele măsuri luate și faptul că a sesizat mai multe organe ale statului în acest caz.

”În ceea ce priveşte incidentele cu privire la care Biroul Federal al FRHG a fost sesizat, legate de meciul din data de 8 mai 2022 desfăşurat între reprezentantiva României şi cea a Ungariei în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, în esenţă, FHRG nu are competenţa să stabilească dacă este sau nu un ţinut, regiune, imn sau cântec bisericesc. 

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere al reglementărilor statutare, competenţa de analiză a unor posibile abateri de la Regulamentele adoptate la nivelul FRHG nu aparţine Biroului Federal, ci Comisiei de Disciplină din cadrul FRHG, motiv pentru care vor fi demarate procedurile în acest sens”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al Federației.

FRHG implică Guvernul României în scandal

”Pe de altă parte, nu putem să nu observăm faptul că, situaţia în care parte dintre jucătorii echipei naţionale a României au cântat împreună cu galeria echipei adverse, poate fi intepretată ca fiind echivalentă cu situaţia în care, practic, aceştia au sărbătorit înfrângerea propriei echipe naţionale.

ADVERTISEMENT

O asemenea atitudine din partea unor membri ai echipei naţionale a fost de natură să nască contradicţii şi discuţii în cadrul opiniei publice. Tot contradicţii şi discuţii au născut şi implicarea şi declaraţiile a doi miniştri din Guvernul României.

Declaraţii şi implicare directă care au legătură cu aspectele sesizate în legătură cu meciul disputat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial din Slovenia. Cu privire la acest ultim aspect, FHRG nu are nicio competenţă, singurul care ar putea să adopte un punct de vedere fiind Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Apreciem că întreaga problematică supusă dezbaterii este mult mai complexă, iar răspunsuri şi soluţii trebuie oferite nu numai de FRHG, ci şi de către organismele statutului român cu atribuţii în materie”, mai notează FRHG.

Jucătorii convocați la națională vor trebui să aibă o conduită ireproșabilă

”Pentru toate aceste considerente, urmare a discuţiilor purtate în cadrul Biroului Federal al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă din data de 24 mai 2022 cu privire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei desfăşurat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, s-a decis, în unanimitate, adoptarea următoarele măsuri:

  • 1. Completarea Regulamentelor de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG) cu o serie de prevederi de natură să asigure, pe viitor, ca membrii echipelor naţionale de hochei pe gheaţă să manifeste în public, în mod explicit, o conduită de natură să dovedească deplina loialitate şi susţinere faţă de România, de însemnele oficiale ale statului român, imaginea acesteia şi, nu în ultimul rând, suporterii echipei naţionale.
  • 2. Sesizarea Comisiei de disciplină de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG) cu privire la incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia, în vederea cercetării acestora şi adoptarea, în condiţiile legii şi ale Statutului Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), a măsurilor ce se impun.
  • 3. Solicitare adresată Ministerului Sportului referitoare la exprimarea de către acesta a unui punct de vedere cu privire la elementele care ar fi necesar să fie incluse în mod obligatoriu în Regulamentele de la nivelul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), elemente referitoare la conduita membrilor echipelor naţionale, cu indicarea unor obligaţii detaliate în sarcina acestora pe perioada în care aceştia reprezintă România în cadrul competiţiilor internaţionale.
  • 4. Solicitare adresată Primului Ministru al Guvernului României cu privire la exprimarea unui punct de vedere referitor la declaraţiile exprimate în mediul public de doi miniştri din Guvernul României (Novak Eduard-Carol – ministrul Sportului şi Barna Tánczos – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor), declaraţii referitoare la şi în legătură cu incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei de la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă 2022 din Slovenia.
  • 5. Solicitare adresată Guvernului României şi Parlamentului României cu privire la asigurarea unei dezvoltări echilibrate a activităţii hocheistice, în special necesitatea stringentă a construirii unei infrastructuri în judeţele şi/sau localităţile cu potenţial demografic, economic şi nu în ultimul rând cu tradiţie în domeniul hocheistic (de ex: Bucureşti, Ilfov, Suceava, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Buzău).
  • 6. Solicitare adresată Parlamentului României cu privire la elaborarea unei strategii naţionale a sportului românesc, strategie care se impune a avea ca punct de plecare istoricul fiecărei discipline sportive şi care trebuie să se axeze pe principiul asigurării – în mod total obiectiv şi imparţial – dezvoltării sportului românesc şi, implicit, a unui popor sănătos”, a precizat FRHG, în comunicat.
ADVERTISEMENT