News

Felix Bănilă și-a dat demisia de la DIICOT! „Cazul Caracal” i-a venit de hac

02.10.2019 | 12:15
Felix Banila sia dat demisia de la DIICOT Cazul Caracal ia venit de hac
ADVERTISEMENT

Procurorul – șef DIICOT, Felix Bănilă, și-a dat demisia de onoare din Ministerul Justiției, anunță Mediafax. Decizia a fost luată de Bănilă după mai multe discuții avute cu Ministrul Justiției, Ana Birchall și cu procurorul general, Bogdan Licu. Cei trei avuseseră discuții tensionate marți seara, pe fondul refuzului pe care Bănilă i l-a dat lui Klaus Iohannis, cel care îi ceruse luni demisia.

Felix Bănilă și-a dat demisia de onoare din funcția de șef DIICOT, după ce îl refuzase pe Iohannis

Luni după-amiază, președintele Klaus Iohannis i-a reproșat șefului DIICOT activitatea în ceea ce privește cazurile din Caracal și Gura Șuții: „În condiţiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat și în ceea ce privește crima de la Caracal dar şi cumplitul caz de la Dâmboviţa. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exmplu de „așa nu”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuși iar victimele sunt tratate cu duritate și agresivitate”.

ADVERTISEMENT

Bănilă l-a refuzat însă pe Iohannis: „Instituţiile sunt formate din oameni, însă demisia şefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecinţe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că aşa ceva ar fi de dorit, intr-o ţară membră a UE şi a NATO, aflată la frontiera acestora.   Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal şi de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia şefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv şi nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanţa funcţiei, de care, de altfel, sunt pe deplin conştient”, se arată într-un comunicat oferit de Bănilă.

Felix Bănilă și-a dat demisia de la conducerea DIICOT
Felix Bănilă și-a dat demisia de la conducerea DIICOT *foto: b1.ro

Felix Bănilă, certat și de Ministrul Justiției, Ana Birchall

După discursul lui Klaus Iohannis, Bănilă a avut mai multe conversații telefonice cu ministrul Justiției, Ana Birchall, dar și cu procurorul general al României, Bogdan Licu. Cei doi i-au reproșat șefului DIICOT felul în care au decurs anchetele în cazurile Caracal și Gura Șuții. Se pare însă că modul în care a fost tratată mama Luizei Melencu de către autorități în ziua de luni a pus capac pentru conducerea DIICOT.

ADVERTISEMENT

De altfel numirea lui Felix Bănilă la conducerea DIICOT a fost una contestată de procurorii antimafie. Cu toate acestea, Iohannis nu s-a ferit să accepte propunerea sa la conducerea Direcției.