Sport

Hertha își caută salvarea în excentricul Felix Magath, despre care se spune că apelează la leacuri băbești

Felix Magath a fost primul manager german în Premier League, dar a plecat de la Fulham reproșându-i-se decizii manageriale bizare. Revine pe bancă după cinci ani de absență pentru a o salva pe Hertha.
20.03.2022 | 10:52
Hertha isi cauta salvarea in excentricul Felix Magath despre care se spune ca apeleaza la leacuri babesti
Hertha Berlin l-a adus pe ”salvatorul” Felix Magath pentru a rămâne în Bundesliga. Va reuși să-și atingă obiectivul sau va face o noua bizarerie? Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fără contract din 2017, când a plecat de la echipa chineză Shandong Luneng, Felix Magath revine pe bancă, la Hertha Berlin. Pe care ar trebui să o salveze de la retrogradare. Da, știm că se spune că la vremuri disperate se impun măsuri disperate, dar să fie Magath o versiune câștigătoare?

Felix Magath, o carieră cu succese notabile

Hertha Berlin este penultima în 1.Bundesliga, cu 26 de puncte. La două puncte de echipa care ocupă primul loc în afara zonei retrogradării.

ADVERTISEMENT

Traversează o formă deloc de invidiat. Nu a mai câștigat din 18 decembrie 2021, când se impunea cu 3-2 în fața lui Dortmund. Iar de-atunci au fost zece meciuri în toate competițiile. În care a izbutit doar două remize.

În plus, vine după cinci înfrângeri la rând. Care au dus la demiterea lui Tayfun Korkut. Cel care, în noiembrie, fusese ales să-l înlocuiască pe Pal Dardai.

ADVERTISEMENT

Fără contract din 2017, după ce a părăsit echipa chineză Shandong Luneng, Felix Magath a fost ales pentru postura de salvator. Fără îndoială pentru că în palmaresul tehnicianului de 68 de ani există o mulțime de succese notabile.

El este cel care i-a oferit lui Wolfsburg, în 2009, singurul titlu din istorie. Și asta după ce, în 2005 și 2006 fusese primul tehnician care izbutea eventul în Germania în două sezoane consecutive. Performanță reușită cu Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT

Omul salvator pentru mai multe echipe

Revenind la decizia celor de la Hertha, un argument pentru numirea sa poate să fie și renumele său de ”salvator”. Pe care l-a căpătat mai cu seamă în prima parte a carierei de tehnician.

În 1997 a preluat pe 1. FC Nürnberg, nou-promovată în 2. Bundesliga, din subsolul clasamentului. Și nu numai că a evitat retrogradarea, ci a dus-o în primul eșalon.

ADVERTISEMENT

Avea să o salveze pe Werder Bremen în sezonul 1998-1999. Este adevărat, și cu ajutorul lui Thomas Schaaf, în ultimele două etape. Schaaf bucurându-se și de triumful echipei în finala DFB-Pokal, fază în care o dusese Felix Magath.

Un sezon mai târziu a scos-o pe Eintracht Frankfurt din zona ”roșie”.  Iar apoi a făcut același lucru cu VfB Stuttgart. Pe care a transformat-o radical, ducând-o chiar la un pas de titlu. Lucru care, alături de numeroșii jucători tineri promovați, avea să-l aducă pe banca lui Bayern și performanțele deja amintite.

Iar după încă o operațiune de salvare, cu Wolfsburg, primea aceeași sarcină la Fulham. Acolo unde, lucrurile nu au mers deloc bine. Și a dat naștere unor povești incredibile.

Decizii manageriale bizare și leacuri băbești

Tot pentru calitățile sale de salvator a fost antamat Felix Magath și de Fulham. Devenind primul antrenor german în postura de manager în Premier League.

A avut la dispoziție doar 12 etape și nu a izbutit să își atingă obiectivul. A rămas în funcție pentru a obține promovarea imediată. Însă, cu un singur punct în primele 7 etape și o serie de 11 jocuri fără victorie, a fost demis. Dincolo de rezultate i s-au reproșat și ”decizii manageriale bizare”.

Fostul său elev, Brede Hangeland, spunea: ”Întotdeauna încerc să văd ce este bine în oameni. Dar Magath a fost un om îngrozitor.

Mi-aduc aminte că după o înfrângere în deplasare, am ajuns înapoi la stadion la unu noaptea. Și ne-a pus să facem tururi de stadion până la 2 dimineața. A fost absurd”.

Danny Murphy, căpitanul echipei, a povestit și el aminte de o poveste și mai ciudată. ”Hangeland era accidentat. A venit cu o bucată de brânză înmuiată în alcool și i-a spus să o țină pe zona rănită peste noapte. Leacuri băbești?”

Magath a negat însă. ”Aceste minciuni sunt niște mizerii. Am sugerat doar că ar merita să încerce și soluții de acest gen. Nu i-aș spune niciodată unui medic ce să facă.

Dar, din păcate, această poveste a fost acum preluată și distorsionată de mass-media”.

În teren la o ispravă istorică a lui Dinamo

Campion european în 1980 și dublu finalist cu naționala RFG la Mondiale, în 1982 și 1986, Felix Magath a jucat în 1.Bundesliga doar pentru Hamburger SV. A fost adus acolo după ce evoluase în liga secundă la Saarbrucken.

A bifat 306 meciuri și a înscris 46 de goluri. Însă, fără îndoială, la echipa de club principala performanță este câștigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1983. El fiind cel care a și marcat golul victoriei în finala cu Juventus.

Un an mai târziu, campioana Europei avea să fie eliminată de Dinamo București. După 3-2 pentru echipa germană în tur, Dinamo s-a impus în retur cu un scor de forfait grație reușitelor lui Augustin (28), Mulțescu (62) și Orac (79).

ADVERTISEMENT