News

Felul în care liliecii rezistă la COVID-19, posibil leac pentru oameni

23.07.2020 | 12:57
Felul in care liliecii rezista la COVID19 posibil leac pentru oameni
ADVERTISEMENT

Felul în care liliecii rezistă la COVID-19 ar putea fi un posibil leac pentru oameni. Cercetătorii de la Max Planck Institute for Psycholinguistics au descoperit secretele uimitoarelor superputeri ale liliecilor prin cartografierea ADN-ului complet.

Descoperirea oferă speranță de noi medicamente pentru cancer, terapii anti-îmbătrânire și chiar un tratament pentru coronavirus.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință aruncă o nouă lumină asupra abilităților incredibile pe care le au liliecii, inclusiv longevitatea, ecolocarea, percepția senzorială și imunitatea excepțională la infecții.

Liliecii ar putea să ne scape de COVID-19

De altfel, singurul mamifer zburător din lume a inspirat o serie de supereroi de benzi desenate – inclusiv Batman. Autorul corespondent, dr. Sonja Vernes, a declarat: „Lucrarea reprezintă o resursă bogată pentru a înțelege mai bine baza genomică a adaptărilor liliecilor – și poate avea, de asemenea, implicații asupra sănătății umane și a bolilor.

ADVERTISEMENT

De exemplu, genomii ar putea ajuta studiile despre modul în care liliecii tolerează infecțiile cu coronavirus, care, în viitor, pot genera abordări pentru a crește supraviețuirea umană a unor boli precum Covid-19.”

Echipa ei a dezvăluit genoamele a șase specii de lilieci, inclusiv cea a potcoavei mai mari suspectată a fi sursa inițială a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Cea mai populară teorie este aceea că s-a răspândit la un animal sălbatic, eventual un pangolin, prin excremente – și apoi asupra oamenilor.

Dr. Vernes, de la Institutul Max Planck pentru Psihinginguistică din Nijmegen, Olanda, a spus că secvențele sunt de zece ori mai amănunțite decât cele publicate până în prezent.

ADVERTISEMENT

Acestea includ gene care permit animalului să zboare, să folosească sunetul pentru a naviga în întuneric, să tolereze și să supraviețuiască virusurilor potențial mortale – și să reziste îmbătrânirii și cancerului.

Co-autorul profesor Liliana Davalos, biolog evoluționist la Universitatea Stony Brook din New York, a declarat: „Din ce în ce mai mult, găsim duplicări și pierderi de gene ca procese importante în evoluția noilor caracteristici și funcții de-a lungul Arborelui Vieții.

Dar, a determina când genele s-au duplicat este dificil dacă genomul este incomplet, și este chiar mai greu să-ți dai seama dacă genele s-au pierdut.

La o calitate extrem de ridicată, noul genom de lilieci nu lasă nici o îndoială cu privire la schimbările din familiile de gene importante care nu ar putea fi descoperite altfel cu genomii de calitate inferioară”.

Acestea includ, de asemenea, cele ale liliacului cu fructe egiptene, liliacul cu vârful de lance palid, liliacul cu urechile mai mari, pipistrelle lui Kuhl și liliacul cu coada liberă catifelată.

Studiul publicat în Nature face parte din proiectul global Bat1K – și aruncă o lumină nouă asupra originilor lor evolutive. Genele implicate în auzul său, de exemplu, datează dintr-un strămoș mic, precum rozătoare, care a prosperat după ce dinozaurii au dispărut acum 66 de milioane de ani.

Există, de asemenea, dovezi de selecție și pierdere a unei familii de gene cunoscute pentru a juca un rol vital în imunitate la alte mamifere. Modificările genetice unice pentru lilieci ar putea ajuta la prevenirea rezultatelor cele mai grave ale bolilor virale la alte mamifere – inclusiv la oameni. Ele evidențiază mecanismele moleculare care ar fi putut contribui la imunitatea excepțională a liliecilor.

 

 

ADVERTISEMENT