Amalia Bellantoni, antreprenoarea care a pus cruce candidaturii Dianei Șoșoacă, e de părere că decizia CCR de anulare a turului II al alegerilor prezidențiale, pe motiv că Rusia a interferat în procesul electoral, este una jusitficată. Bellantoni a fost scoasă de pe listele SOS România de la europarlamentare, iar câteva luni mai târziu a sesizat CCR, contestând candidatura șefei partidului la alegerile parlamentare. Acum, ea spune că Diana Șoșoacă și Călin Georgescu au ceva în comun: amândoi au pus în pericol ordinea constituțională.
Amalia Bellantoni crede că atât Georgescu, cât și Șoșoacă încalcă legea, îndemnând populația să se revolte împotriva unei decizii a Curții Constituționale, care reprezintă una dintre instituțiile de bază ale statului român, în fapt un garant al democrației.
Bellantoni susține că există situații în care libertățile cetățenilor pot fi limitate, dacă acest lucru afectează drepturile comunității.
„Cetățenii României trebuie să învețe ce înseamnă respectarea ordinii constituționale, implicit a statului de drept. Auzim foarte rar de Curtea Constituțională și de ale sale decizii, însă nu aș dori să cădem în extremism.
Ei se autovictimizează (n.r. Georgescu și Șoșoacă) și induc lumea în eroare împingându-i la acțiuni de violență și de răzvrătire împotriva celei mai importante instituții ale statului de drept român: Curtea Constituțională.
Este nepermis ca orice persoană, indiferent de poziția sa în societate sau în politică să atace sistematic ordinea constituțională. Deciziile Curții Constituționale nu fac opoziție delictului de opinie. Libertatea de expresie trebuie respectată și folosită în limita în care o persoană nu încalcă legislația statului român. De asemenea, respectă regulile democrației și nu instigă la nesupunere civilă și la nerespectarea ordinii constituționale.
Având în vedere faptul că decizia Curții Constituționale este motivată juridic, la fel cum a fost și în cazul respingerii candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă, contestație depusă de mine, atunci și această decizie emisa de CCR este corectă”, a declarat Amalia Bellantoni pentru FANATIK.
Femeia de afaceri crede că Președintele României reprezintă un garant al valorilor democratice și constituționale. Tocmai de aceea un candidat care nu aderă la astfel de valori nu poate avea calitatea cea mai înaltă în stat. Din acest motiv, spune Bellantoni, Curtea Constituțională a acționat corect atunci când a scos-o din joc pe Diana Șoșoacă.
La fel se întâmplă și în cazul anulării alegerilor prezidențiale, într-un moment în care scrutinul începuse deja în unele zone din diaspora. A fost o decizie șocantă, dar necesară, este de părere Amalia Bellantoni.
„Așa cum am arătat și în contestația depusă la CCR în data de 04.10.2024, reiterez rolului Preşedintelui României în societatea noastră democratică. Nu trebuiesc uitate nici valorile fundamentale pe care trebuie să le aibă orice candidat. Valorile care stau la baza democraţiei se deduc din ansamblul reglementărilor constituţionale, prin interpretarea unitară a acestora. Acestea fiind în strânsă legătură şi cu dispoziţiile care vizează integrarea euroatlantică a României.
Aşadar, orice candidat care aspiră să devină Preşedinte al României are obligaţia de a promova integritatea sistemului democratic şi a instituţiilor fundamentale. De asemenea, de a respecta caracterul democratic al statului şi valorile şi principiile pe care acesta se întemeiază.
Lipsa ataşamentului la valorile constituţionale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituţiei. Este sancţionat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnităţi din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor. Fără ca vreuna dintre aceste “sancţiuni” să poată fi considerată o vătămare a drepturilor lor constituţionale.
Este de notorietate comportamentul doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă de “călcare în picioare” a valorilor înscrise în Constituţie. Deci doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă nu poate avea calitatea de candidat la Președinția României!”, a mai punctat Amalia Bellantoni.
Amalia Bellantoni și-a început cariera ca stewartesă, profesie la care a renunțat după ce l-a cunoscut pe actualul ei soț, Domenico Bellantoni. Cu ceva ani în urmă, cei doi au deschis un restaurant în București. Amalia s-a ocupat de administrarea afacerilor. Participarea la emisiunea Chefi la cuțite, de la Antena 1, i-a adus un capital important de imagine, care a propulsat-o în atenția publicului.
La începutul acestui an, Amalia Bellantoni a decis să-și încerce norocul în politică. S-a înscris în SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, care a pus-o pe listele pentru europarlamentarele din luna iunie. De asemenea, la alegerile locale, a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași.
Înainte de ziua scrutinului, Șoșoacă a luat decizia de a o exclude pe Bellantoni din partid. Între cele două a avut loc un conflict, iar scandalul a erupt în momentul în care Amalia a contestat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.