Life

Femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi. A fost adusă în țară cu avionul prezidențial și a primit pensie de merit

Cine a fost femeia care a reușit să îl facă pe dictator să se roage în genunchi. A fost adusă în țară cu avionul prezidențial.
23.01.2023 | 14:31
Femeia care la facut pe Nicolae Ceausescu sa se roage in genunchi A fost adusa in tara cu avionul prezidential si a primit pensie de merit
Femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Cine este femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi. Aceasta a fost adusă în țară cu avionul prezidențial.

Femeia care l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi

Numele acestei femei speciale este Ioana Radu, o artistă de renume, pe care Nicolae Ceaușescu a îndrăgit-o atât de mult încât a făcut tot posibilul pentru ca ea să vină să cânte la înmormântarea tatălui său.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ulterior dictatorul i-a pus la dispoziție avionul prezidențial pentru a se întoarce în SUA, acolo unde artista locuia.

Ioana Radu, pe numele ei real Eugenia Braia, a reușit să se impună în muzica românească datorită vocii sale inconfundabile.

ADVERTISEMENT

A plecat din Sineasca, Craiova, unde se născuse, la București, iar în timpul lui Nicolae Ceaușescu a devenit una dintre preferatele cuplului prezidențial. S-a spus că Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut din Ioana Radu „obiectul unui cult”.

Ceaușescu chiar a dorit ca aceasta să cânte la înmormântarea tatălui său, astfel că Securitatea a răpit-o practic pe artistă și a dus-o la Scornicești, locul său natal.

ADVERTISEMENT

Acela a fost momentul când artista a reușit să îl facă pe Nicolae Ceaușescu să se roage în genunchi, după ce vedeta i-a somat pe cei prezenți să spună Tatăl Nostru, așa cum se face la orice înmormântare pentru creștini.

 „Într-un moment semnificativ al vieţii lui Ceauşescu, atunci când i-a murit tatăl, Andruţa Ceauşescu, şi care a fost înmormântat cu un sobor de preoţi la Scorniceşti, Ioana Radu a reuşit ceva unic, să oblige un întreg Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în genunchi, să pronunţe «Tatăl nostru»“, a spus Doru Braia, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

La parastas, Ioana Radu i-a pus pe toți politicienii prezenți să stea în genunchi și să se roage.

„M-aţi chemat să cânt la un parastas, şi nu poate să fie parastas pe lume fără «Tatăl nostru». Spusu-l-aţi până acum?“. 

Casa i-a fost confiscată. Cum a convins-o Ceaușescu să se întoarcă

Prin anii 80, casa artistei este confiscată de Securitate și este la un pas să nu mai revină în țară. Ioana Radu stătea la sora ei, în America, și nu mai avea niciun plan să se mai întoarcă în țară: nici nu mai avea la ce, fără casă și fără venit.

Doar că Ceaușescu nu suporta viața fără artista lui preferată, așa că a sunat-o în America pe Ioana Radu să o convingă să se întoarcă și să le cânte.

Când a auzit plângerile cântăreței legate de casă și pensie, liderul comunist Nicolae Ceauşescu i-a transmis că va rezolva tot ce este necesar să revină.

„Ioana Radu, deja îngrădită de penuria ce se instaura în România, profită de prezența surorii ei, Mia, în America cu care reușește cu greu pentru câteva luni să se împace şi merge prima dată cu paşaport turistic peste Ocean. Cere azil politic. Află Nicolae Ceauşescu, disperat îi dă telefon la New York şi o imploră să revină.

Replica ei firească: «Domnule (niciodată nu i-a spus tovarășe), unde să mă întorc? Casa mi-au luat-o securiştii, pensie nu am». Şi i-a spus să ia legătura cu ambasadorul Ionel Datcu pentru că va avea toate facilităţile să revină acasă“, a mai spus nepotul artistei.

Întoarsă acasă, Ioana Radu observă că Ceaușescu s-a ținut de cuvânt: a găsit o casă complet renovată și pe dinăuntru și pe dinafară și i s-a oferit o pensie de merit de la stat.

Nicolae Ceauşescu a făcut încă ceva pentru întoarcerea acasă a artistei și i-a pus la dispoziție avionul prezidențial, iar Ioana Radu a călătorit singură de la New York în România, doar cu stewardesele. S-a retras din activitate în 1967.

ADVERTISEMENT
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească "în natură": videochat sau munci manuale. Ţinea 26 de femei în casă
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1...
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1 i-a trimis un buldozer la hotel
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?”...
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?” » S-a întors în politică și îi face jocurile lui George Simion: imagini incredibile surprinse în week-end
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce...
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce a făcut după ce a rămas fără Bentley şi Ferrari
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Mihai Gâdea cutremură toată România! Documentul prezentat în direct la Antena 3
Mihai Gâdea cutremură toată România! Documentul prezentat în direct la Antena 3
PNL, propunere pentru apărarea pensiilor private. Pilonul 2, vizat de impozitarea progresivă
PNL, propunere pentru apărarea pensiilor private. Pilonul 2, vizat de impozitarea progresivă
Răsturnare de situație. Ei au CÂȘTIGAT America Express. Au învins în finală o...
Răsturnare de situație. Ei au CÂȘTIGAT America Express. Au învins în finală o altă super echipă!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
Mărturii oribile ale victimelor lui Bivolaru au ieșit la iveală: „Îndoctrinare, sechestrare, șantaj”
Mărturii oribile ale victimelor lui Bivolaru au ieșit la iveală: „Îndoctrinare, sechestrare, șantaj”
Val de critici pentru Irinel Columbeanu. A fost aspru taxat după ce a...
Val de critici pentru Irinel Columbeanu. A fost aspru taxat după ce a părăsit azilul: „Tu te postezi ca un șmecher cu bani”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!