News

Dezvăluirile FEMEII care a scris istorie în snooker: “Eram terifiată!”

Michaela Tabb McInnes este persoana cu o influenţă majoră în dezvoltarea snooker-ului mondial. În vîrstă de 47 de ani, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi arbitri din lume şi timp de 14...
24.11.2015 | 00:05

Michaela Tabb McInnes este persoana cu o influenţă majoră în dezvoltarea snooker-ului mondial. În vîrstă de 47 de ani, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi arbitri din lume şi timp de 14 ani a stabilit noi repere în acest sport. 

A început prin a juca biliard de performanţă în 1991, la vîrsta de 23 de ani. În 1997 şi 1998 a reuşit să cîştige Cupa Naţiunilor, Campionatele Europene şi Campionatul Mondial de biliard din postura de căpitan al echipei Scoţiei.

În anul 2001, Tabb a devenit arbitru de snooker şi un an mai tîrziu Michaela a fost prima femeie care a oficiat un meci din circuitul mondial, Ken Doherty – James Wattana de la Openul Ţării Galilor. A urmat o ascensiune fulminantă în cariera de arbitru, Michaela Tabb, devenită între timp McInnes, oficiind două finale de Campionat Mondial, în 2009 şi 2012, fiind prima femeie care reuşeşte o asemenea performanţă.

S-a retras în luna martie din arbitraj, însă a venit la Bucureşti pentru a conduce cele două meciuri demonstrative dintre Ronnie O’Sullivan şi Stuart Bingham. Înainte de a reveni la masa de snooker, Michaela Tabb McInnes a vorbit pentru FANATIK.RO despre sportul în care a făcut istorie.

Michaela, cînd ne uităm la snooker vedem arbitri concentraţi la maximum pe durata unui meci care poate dura ore întregi. Cum vă pregătiţi pentru o asemenea partidă?

– Pregătirea e crucială pentru un joc. Cel mai important e ca în momentul în care sînt la masa de snooker să fiu concentrată 100%. Adică doar eu, fără nici un gînd, fără nici o idee. Nu mă gîndesc la altceva decît la meci. Cînd am ieşit din vestiar, las totul acolo: probleme, griji, idei, amintiri. Mintea nu trebuie să zboare în altă parte. Nu îmi permit să mă gîndesc ce am vorbit cu soţul meu în urmă cu cîteva minute sau orice altceva. Mintea mea e setată doar pe meci.

Există un scenariu de coşmar în orice sport pentru arbitri. Care e acest scenariu pentru un arbitru de snooker?

– Da, există. Personal, cred că cel mai negru scenariu e să dau fault şi să nu fiu sigură că e aşa. Să văd jucătorul că încearcă de mai multe ori să lovească bila care trebuie, el să rateze şi să îmi dau seama că decizia pe care am luat-o nu e corectă. De asta îmi era frică.

Cînd mă gîndesc la cariera dumneavoastră, îmi vine în minte finala din 2009. Aţi stabilit o premieră acolo, fiind prima femeie care arbitrează un ultim act al Campionatului Mondial. Puteţi să ne explicaţi sentimentele pe care le-aţi trăit cînd aţi aflat această veste?

– Oh, Doamne. Eram terifiată (rîde). Am aflat la începutul sezonului că voi oficia finala Campionatului Mondial. Şi tot acel sezon a fost terifiant pentru mine. Mă temeam să nu se întîmple ceva, să meargă ceva rău şi să pierd finala. Dar, cînd am ajuns în foaierul teatrului Crucible la meci, eram foarte calmă. Totul a mers perfect, nu aveam nici o emoţie. A fost un moment extraordinar pentru mine.

 Se mai întîmplă uneori ca arbitri să şi greşească. Uneori sînt şi momente amuzante. Pentru dumneavoastră care e cel mai haios moment de la masă?

– (Rîde). E cu siguranţă din anul 2010 la meciul dintre Graeme Dott şi Stephen Maguire. Veţi găsi pe Youtube faza, garantez. În loc să iau bila verde, am luat bila albă şi mă pregăteam să o pun la locul ei. Cînd mi-am dat seama îmi venea să intru în pămînt. Nu a fost la fel de amuzant atunci, dar acum cînd o revăd şi cînd îmi amintesc, zîmbesc de fiecare dată.

VEZI VIDEO: 

Sînteţi pentru prima dată în România. Ce părere v-aţi făcut pînă acum despre ţara noastră?

– Din păcate nu putem să stăm prea mult aici, cele două zile fiind destul de aglomerate, dar ospitalitatea şi primirea noastră mi-a depăşit aşteptările şi sînt puţine locuri în care să fim primiţi cu atîta căldură. Mă bucur mult că veţi organiza un turneu important şi la ce organizare am văzut pînă acum, sînt sigur că va fi ceva extraordinar.

CV Michaela Tabb McInnes:

Data naşterii: 11 decembrie 1967

Locul naşterii: Bath, Somerset, Anglia

Arbitru de snooker: 2001-2015

Recorduri: – prima femeie care a condus un meci dintr-un turneu de puncte (2002)

– prima femeie care a condus o finală dintr-un turneu de puncte (2007)

– prima femeie care a condus o finală de Campionat Mondial (2009, ulterior şi în 2012)

Căsătorită cu Ross McInnes, mamă a doi copii