News

Femeile din Arabia Saudită pot să meargă în pelerinaj la Mecca fără a fi însoțite de un bărbat. Ce alte schimbări îi așteaptă pe credincioși

Decizia face parte din reformele sociale lansate de liderul de facto al regatului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman.
20.07.2021 | 18:55
Femeile din Arabia Saudita pot sa mearga in pelerinaj la Mecca fara a fi insotite de un barbat Ce alte schimbari ii asteapta pe credinciosi
Femeile din Arabia Saudită pot să meargă în pelerinaj la Meca fără a fi însoțite de un bărbat. Ce alte schimbări îi așteaptă pe credincioși Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2019, Arabia Saudită a început să permită femeilor cu vârsta peste 21 de ani să călătorească în străinătate fără permisiunea unui tutore de sex masculin. Guvernul ridcase anterior interdicția de a conduce pentru femei, chiar într-un moment în care închidea unele dintre activistele care au cerut acea mișcare și au criticat poziția guvernului cu privire la drepturile femeilor.

Femeile din Arabia Saudită pot să meargă în pelerinaj la Mecca fără a fi însoțite de un bărbat

Ministerul pentru Hajj a permis oficial femeilor de toate vârstele să facă pelerinajul fără o rudă masculină, cunoscută sub numele de „mehrem”, cu condiția să meargă într-un grup.

ADVERTISEMENT

Decizia de a renunța la cerința pentru mahram este cea mai recentă mișcare din ultimii ani a Arabiei Saudite de a slăbi unele restricții impuse femeilor, în special femeilor cetățeni saudiți, despre care criticii și grupurile pentru drepturile omului au spus că le transformă în cetățeni de clasa a doua.

De la instalarea la putere a prințului Mohammed bin Salman, femeilor li s-a permis să conducă și să călătorească în străinătate fără un tutore de sex masculin – chiar și pe fundalul unei represiuni implacabile împotriva criticilor guvernării sale, inclusiv a activistelor pentru drepturile femeilor.

ADVERTISEMENT

Progresele pentru femeile din Arabia Saudită nu au urmat o traiectorie lină. Deși guvernul a relaxat anumite legi, s-a confruntat cu opoziție din unele părți ale societății conservatoare a țării, care a evitat orice schimbare în ceea ce privește drepturile femeilor.

Autoritățile solicitau anterior prezența unui tutore de sex masculin pentru orice femeie sub vârsta de 45 de ani care dorea să participe la pelerinaj, împiedicând multe femei musulmane din întreaga lume să ia parte la hajj.

ADVERTISEMENT

În ciuda schimbării oficiale care le permite femeilor să participe la pelerinaj fără o rudă de sex masculin, nu toată lumea este de acord.

Toți pelerinii trebuie să meargă la hajj cu companiile de turism, ceea ce ajută la organizarea mai bună a adunării numeroase de oameni care efectuează diferite ritualuri pe parcursul mai multor zile și locații. Însă unele companii au introdus o clauză „numai cu mahram” pentru femei.

ADVERTISEMENT

Al doilea pelerinaj afectat de COVID-19

Hajj, pelerinajul anual  a început în Arabia Saudită cu doar câteva mii de oameni care s-au adunat luni pe Câmpia Arafat pentru începutul ritualurilor care vor dura cinci zile.

În anii anteriori pandemiei, aproximativ 2,5 milioane de pelerini din întreaga lume s-au adunat la cel mai sfânt loc al Islamului pentru a participa la Hajj. Dar, din cauza restricțiilor legate de coronavirus asupra adunărilor mari, niciunui pelerin străin nu i s-a permis din nou să efectueze Hajjul în acest an.

Doar 60.000 de cetățeni și rezidenți saudiți vaccinați cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au fost autorizați să se înscrie la pelerinajul anual. Cu un an înainte, doar până la 10.000 de cetățeni și rezidenți saudiți au primit permisiunea să efectueze Hajj.

Oficialii au spus că 40% dintre pelerinii din acest an sunt femei.

În ciuda restricției privind numărul de pelerini, ministerul saudit pentru Hajj și Umrah a declarat că peste 450.000 de oameni din regat au trimis o cerere în termen de 24 de ore de la deschiderea platformei de înregistrare luna trecută.

Prioritate a fost acordată persoanelor care nu au participat la Hajj în ultimii cinci ani și celor cu vârsta peste 50 de ani care nu au fost anterior în Hajj.

Ministrul adjunct al Sănătății din Arabia Saudită, Hani Jokhdar, a declarat, într-un briefing al OMS, luna trecută, că decizia de a restricționa participarea este pentru „un bine mai mare”, deoarece „nu vor ca Hajjul din acest an să se transforme într-un focar de infecție”, relatează Al Jazeera.

Deși aglomerarea nu va reprezenta probabil o provocare pentru autoritățile saudite în acest an, regatul a fost ferm să se asigure că ratele de infecție sunt conținute în timpul Hajjului.

Măsuri de prevenție sanitară

Doar persoanele care au au fost imunizate cu vaccinuri Pfizer, Astrazeneca, Moderna sau Johnson & Johnson au putut participa la Hajj. Pelerinii au fost testați pentru coronavirus înainte de a ajunge în orașul sfânt Mecca.

De asemenea, autoritățile au desemnat, la fiecare 20 de pelerini, un funcționar de sănătate pentru a îndruma grupul și a monitoriza aderarea lor la reglementări stricte de sănătate și siguranță.

Accesul la locațiile sfinte de la Mina, Muzdalifah și Muntele Arafat va fi limitat la cele cu permise pentru Hajj.

Distanțarea fizică între fiecare pelerin în timpul ritualurilor, inclusiv în timpul rugăciunilor în masă și în timp ce înconjoară Kaaba, va fi strict impusă, potrivit unei declarații a Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Înaintea pelerinajului, Ministerul pentru Hajj și Umrah au construit locuri de cazare suplimentare și au lansat un proiect de reglementare a rutelor de transport de înaltă frecvență pentru pelerini, au raportat presa saudită.

De asemenea, a lansat un portal electronic pentru pelerini pentru a cumpăra toate serviciile și pachetele necesare ritualurilor și un card inteligent pentru organizarea de activități, inclusiv îndrumarea pelerinilor între cazarea lor și locațiile diferitelor ritualuri.

Hajj, un pelerinaj obligatoriu măcar o dată în viață

Hajj este un pelerinaj islamic anual la Mecca, Arabia Saudită, cel mai sfânt oraș pentru musulmani. Hajj este o datorie religioasă obligatorie pentru musulmani, care trebuie îndeplinită cel puțin o dată în viață de către toți musulmanii adulți care sunt capabili din punct de vedere fizic și financiar să întreprindă călătoria și să își susțină familia în timpul absenței lor de acasă.

În terminologia islamică, Hajj este un pelerinaj făcut la Kaaba, „Casa lui Dumnezeu”, în orașul sacru Mecca din Arabia Saudită. Este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, alături de Shahadah, Salat, Zakat și Sawm sau postul Ramadanului. Hajj este o demonstrație a solidarității poporului musulman și a supunerii lor față de Dumnezeu (Allah).

Cuvântul Hajj înseamnă „a participa la o călătorie”, care conotează atât actul exterior al unei călătorii, cât și actul interior al intențiilor.

Ritualurile din timpul pelerinaj sunt efectuate pe parcursul a cinci până la șase zile, extinzându-se de la 8 până la 12 sau 13 din Dhu al-Hijjah, ultima lună a calendarului islamic. Deoarece calendarul islamic este lunar și anul islamic este cu aproximativ unsprezece zile mai scurt decât anul gregorian, data gregoriană a Hajj se schimbă de la an la an. În 2021 d.Hr. (1442 AH), Dhu al-Hijjah se extinde de la 11 iulie până la 8 august.

Hajjul este asociat cu viața profetului islamic Mahomed din secolul al VII-lea d.Hr., dar ritualul pelerinajului la Mecca este considerat de către musulmani că datază din urmă cu mii de ani până în vremea lui Avraam.

În timpul Hajj, pelerinii se alătură procesiunilor a milioane de oameni, care converg simultan pe Mecca pentru săptămâna Hajj și efectuează o serie de ritualuri: fiecare persoană merge în sens invers acelor de ceasornic de șapte ori în jurul Kaaba (o clădire în formă de cub și direcția de rugăciune pentru musulmani), trapuri (umblă brusc) înainte și înapoi între dealurile Safa și Marwah de șapte ori, apoi bea din fântâna Zamzam, merge la câmpiile Muntelui Arafat pentru a sta în veghe, petrece o noapte în câmpia Muzdalifa și efectuează lapidarea simbolică a diavolului aruncând cu pietre în trei stâlpi.

După sacrificarea unui animal, pelerinilor li se cere să se radă sau să-și tundă capul (masculin) sau să-și tundă capetele părului (feminin). O sărbătoare de trei zile a Eid al-Adha continuă după aceea.

De asemenea, musulmanii pot întreprinde o Umrah sau un „pelerinaj mai mic” la Mecca în alte perioade ale anului. Dar acest lucru nu este un înlocuitor pentru Hajj, iar musulmanii sunt încă obligați să efectueze Hajj într-un alt moment al vieții lor, dacă au mijloacele necesare pentru a face acest lucru.

Conform statisticilor oficiale publicate între 2000 și 2019, numărul mediu de participanți este de 2.269.145 pe an, în care 1.564.710 provin din afara Arabiei Saudite și 671.983 sunt locale. Anul 2012 marchează cel mai mare număr de participanți, cu 3.161.573.

În iunie 2020, deși nu a anulat Hajj-ul direct, guvernul saudit a anunțat că va primi „un număr foarte limitat” de pelerini care sunt rezidenți în Arabia Saudită din cauza pandemiei globale COVID-19.

ADVERTISEMENT