Femeile din România se numără printre cele mai nefericite din Uniunea Europeană și figurează printre cele mai puțin fericite din întreaga lume, conform unui indice global privind bunăstarea femeilor. În comparație cu femeile din alte țări, cele din Rusia, China și statele arabe sunt mai multumite decât femeile românce.
Potrivit datelor publicate de Hologic Global Women’s Health Index, un studiu extensiv și multianual privind starea de sănătate și bunăstarea femeilor la nivel mondial, România este țara cu cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană și se situează la coada clasamentului la nivel global.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 79.000 de femei din 143 de țări și teritorii și s-a bazat pe un set complex de întrebări care au evaluat experiențele femeilor în ceea ce privește sănătatea și asistența medicală.
Conform acestui indice, România ocupă locul 65 în lume, cu un scor de 54, unde 0 reprezintă cea mai proastă situație posibilă, iar 100 indică cea mai bună situație posibilă. Scorul pentru îngrijirea preventivă a înregistrat o scădere de la 30 la 23 în ultimul an, iar indicele pentru nevoile de bază a scăzut de la 80 la 74, în timp ce percepțiile referitoare la sănătate și siguranță au înregistrat o creștere de la 55 la 63.
Astfel, România se evidențiază ca fiind țara cu cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană și se situează printre cele mai nefericite din lume.
În Europa, doar femeile din Bosnia și Herțegovina (68), Republica Moldova (74) și Albania (76) sunt mai puțin fericite decât cele din România.
În contrast, femeile din Rusia (locul 59), Tadjikistan (55), Uzbekistan (52), Arabia Saudită (44), Kazahstan (31), Mauritius (29), China (19) și Emiratele Arabe Unite (18) se bucură de un grad mai mare de satisfacție decât femeile din România.
De partea cealaltă, cele mai fericite femei din lume sunt cele din Taiwan, Kuweit, Austria, Germania și Elveția, în timp ce cele mai puțin fericite trăiesc în Bahrain, Burkina Faso, Ucraina, Afganistan și Sierra Leone.
În concluzie, doar 11% dintre femei au declarat că au fost supuse unui test pentru cancer în ultimele 12 luni, în timp ce nivelul de tristețe, furie și îngrijorare raportat este mult mai mare acum comparativ cu acum trei ani, la vârful pandemiei de COVID-19.
De asemenea, un număr mai mare de femei au indicat că suferă de dureri acum în comparație cu trei ani în urmă. Aproximativ 1 miliard de femei, adică aproximativ 1 din 3 la nivel global, au declarat că au experimentat dureri fizice semnificative în ziua anterioară efectuării sondajului.
Sondajul Hologic, realizat anual, furnizează cele mai cuprinzătoare date la nivel global cu privire la sănătatea și bunăstarea femeilor.