News

Femeile din SUA, apel la grevă sexuală după decizia Curții Supreme. Zeci de procurori anunță că nu vor deschide dosare penale pentru avort

Femeile din SUA amenință cu greva sexuală „până când dreptul la avort nu devine lege federală”. La rândul lor, zeci de procurori aleși au anunțat că vor refuza să deschidă dosare penale pentru întreruperi de sarcină.
27.06.2022 | 13:34
Femeile din SUA apel la greva sexuala dupa decizia Curtii Supreme Zeci de procurori anunta ca nu vor deschide dosare penale pentru avort
Protestele contra anulării protecției federale a dreptului la avort continuă Foto: Daily Mail
ADVERTISEMENT

Protestele au izbucnit vineri în urma deciziei instanței supreme de a anula dreptul federal al femeilor la avort, 26 de state fiind așteptate să restrângă sau să interzică complet întreruperile de sarcină.

Femeile din SUA, apel la grevă sexuală după decizia Curții Supreme

Acum, femeile sunt îndemnate să nu mai întrețină relații sexuale cu bărbații „până când dreptul la avort nu devine lege federală”, apelurile la o grevă sexuală la nivel național câștigând amploare și pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

„Femei din America: Alăturați-vă protestului!. Deoarece SCOTUS a anulat Roe vs Wade, nu ne putem asuma riscul unei sarcini nedorite, prin urmare, nu vom face sex cu niciun bărbat – inclusiv cu soții noștri – decât dacă încercăm să rămânem însărcinate”, a scris o utilizatoare de Twitter.

„Locuiesc în New York și sunt DE DOUĂ ORI FURIOASĂ pe Curtea Supremă. Vreau să găsesc oameni care coordonează o grevă sexuală în masă. Aceasta este puterea noastră”, scrie altcineva.

ADVERTISEMENT

„Femeile au puterea aici. Gata cu sexul până când dreptul la avort nu este lege federală.”

Au existat, de asemenea, apeluri pentru „grevă sexuală” în toată țara, deoarece termenii inclusiv #SexStrike și #abstinence au început să fie populare online.

„Femei! Apel la o #sexstrike națională. Nu faceți sex cu bărbați până când drepturile femeilor nu sunt codificate prin lege. ”

ADVERTISEMENT

„Poate că o #sexstrike (cunoscută și sub numele de abstinență) i-ar ajuta pe bărbați să fie complet implicați în această problemă a drepturilor femeilor.”

Alte utilizatoare ale rețelei sociale au postat un grafic pe care scria: #SexStrike. Dacă alegerile noastre sunt refuzate, la fel sunt și ale tale.

ADVERTISEMENT

Majoritatea protestelor au fost pașnice

Până duminică, majoritatea protestelor au rămas pașnice, cu excepția unei camionete care a trecut printr-un grup de demonstranți din Cedar Rapids, trecând peste piciorul unei femei. Și în Portland, Oregon, sâmbătă seara, un grup de protestatari au spart geamuri și au vandalizat mai multe clădiri.

Demonstrațiile de vineri s-au desfășurat în cea mai mare parte fără incidente – deși poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Phoenix, Arizona, iar o camionetă a intrat printr-un grup de protestatari în orașul Cedar Rapids din Iowa, trecând peste piciorul unei femei.

Dar sâmbătă, protestele au devenit violente în centrul orașului Portland, Oregon, unde un grup mare a fost văzut spărgând geamuri și vandalizând mai multe clădiri cu mesaje care vizează Curtea Supremă.

Pe o clădire era scris cu vopsea spray neagră: „Moarte SCOTUS”. Un alt mesaj spunea: „Avortați Curtea”. Alte mesaje au inclus „Aboliți școlile” și „ACAB”, care este o referire la anti-poliție.

De asemenea, grupul a spart geamurile unei cafenele Starbucks și ale unei mașini Tesla.

Protestatarii din Carolina de Sud s-au ciocnit sâmbătă cu poliția, în timp ce mii de oameni au continuat să-și exprime indignarea față de decizia Curții Supreme de a anula hotărârea de referință privind avortul, organizând demonstrații la Washington, D.C., New York City, Los Angeles, Atlanta și în toată țara.

Haosul din Greenville a izbucnit atunci când sute de oameni au supraaglomerat străzile și șase persoane au fost arestate de polițiști, care au fost filmați punând manifestanții la pământ după ce li s-a spus să împrăștie după ora 13:00, oră până la care aveau autorizație să protesteze.

O anchetă asupra incidentului este în desfășurare, au spus oficialii poliției.

Mai multe state americane au interzis deja complet avortul

În ziua a treia a protestelor din acest weekend, protestele emoționante și întâlnirile de rugăciune s-au transformat în încrâncenare pe măsură ce mai multe state au promulgat interdicții și atât susținătorii, cât și oponenții drepturilor la avort și-au planificat următoarea mișcare.

Femeile din statele care restricționează sever avortul sau îl interzic complet vor trebui fie să-și continue sarcina, fie să se supună unui avort clandestin, să obțină pastile de avort sau să călătorească într-un alt stat unde acesta rămâne legal.

Missouri a fost primul stat care a interzis procedura vineri, fără a face excepție pentru viol sau incest, cărora li s-au alăturat încă de sâmbătă dimineața cel puțin alte șapte state – Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Oklahoma, Dakota de Sud și Utah.

În Wisconsin, unde o lege din 1849 care interzice avortul, cu excepția cazului în care salvează viața mamei, poate intra în vigoare, guvernatorul Tony Evers, democrat, a promis că va oferi clemență oricăror doctori care sunt urmăriți penal, potrivit presei locale.

În hotărârea sa, Curtea Supremă a respins argumentul din Roe vs Wade conform căruia femeile aveau dreptul la avort pe baza dreptului constituțional la intimitate în ceea ce privește propriul corp.

Mai multe state conduse de democrați, anticipând un aflux de pacienți, au luat deja măsuri pentru a facilita avortul, iar trei dintre ele – California, Oregon și Washington – au semnat un angajament comun de a apăra accesul la procedură în urma deciziei instanței.

Furnizorii de avorturi au spus că au văzut o creștere a donațiilor după ce hotărârea SCOTUS a fost făcută publică.

Zeci de procurori aleși spun că vor refuza urmărirea penală pentru avort

Zeci de procurori aleși au anunțat că vor refuza să-i urmărească penal pe cei care solicită, asistă sau oferă avorturi.

Procurorii din 29 de state, teritorii și Washington, D.C., au semnat o declarație comună care include semnatari din state precum Mississippi, Missouri și Wisconsin care au interzis sau sunt pe cale să interzică serviciile de întrerupere de sarcină în urma anulării verdictului în cauza Roe vs Wade.

„Nu toți suntem de acord la nivel personal sau moral cu privire la problema avortului”, se arată în declarația semnată de 84 de procurori, un grup care includea procurori districtuali și procurori generali ai unor state, citată de NBC News.

„Dar suntem uniți în convingerea noastră fermă că procurorii au responsabilitatea de a se abține de la utilizarea resurselor limitate ale sistemului juridic penal pentru a incrimina deciziile medicale personale.

Ca atare, refuzăm să folosim resursele birourilor noastre pentru a criminaliza deciziile privind sănătatea reproductivă și ne angajăm să ne exercităm discreția bine stabilită și să ne abținem de la urmărirea penală pe cei care caută, oferă sau susțin avorturile.”

Procurorii au spus că aplicarea interdicțiilor privind avortul ar „împiedica capacitatea noastră de a-i trage la răspundere pe făptuitori, de a lua resurse din aplicarea infracțiunilor grave și va duce inevitabil la retraumatizarea și criminalizarea victimelor violenței sexuale”.

Interdicțiile au fost deja promulgate în mai multe state, cu legi care ar face posibilă acuzarea furnizorilor de avort pentru o anumită categorie de infracțiuni.

ADVERTISEMENT
Tags: