News

Femeile gravide dezvoltă forme mai uşoare de COVID-19, potrivit unui studiu recent. Surprinzător ce se întâmplă cu nou-născuţii

18.05.2020 | 13:41
Femeile gravide dezvolta forme mai usoare de COVID19 potrivit unui studiu recent Surprinzator ce se intampla cu nounascutii
ADVERTISEMENT

Femeile gravide au șanse mai mari să evite formele grave de infecție cu coronavirus, potrivit unui studiu recent realizat pe 147 de femei însărcinate. Concluzia a surprins specialiștii, în condițiile în care gravidele sunt, în general, mai predispuse la infecții din cauza stării de imunosupresie caracteristică sarcinii.

Gravidele au șanse mai  mari să scape cu forme ușoare ale COVID-19

Într-un studiu realizat pe 147 de gravide, s-a observat o rată de 8% de infecții severe (în populația generală este de 13,8%) și o rată de 1% de infecții critice (în populația generală este de 6.1%), însă dacă gravida are comorbidități, aceasta prezintă un risc mai mare de infecție severă”, au precizat Andreea Velișcu-Carp, asistent universitar la UMF București și Mihaela Braga, medic rezident de Obstetrică-Ginecologie la Spitalul ”Prof. Dr. Panait Sârbu”.

ADVERTISEMENT

Nici riscul de infectare nu este mai ridicat la gravide sau nou-născuți, în comparație cu populația generală.

Însă, în ceea ce privește transmiterea verticală, adică transmiterea de la mamă la făt înainte de naștere sau în timpul nașterii, dovezile sunt contradictorii”, susțin cei doi medici, într-un comunicat de presă din cadrul campaniei ”Asumă-ți să fii sănătos”, inițiată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

ADVERTISEMENT

Inițial, studiile realizate de medicii din China au arătat că probele nou-născuților cu mame infectate cu coronavirus au fost negative, însă alte două studii au arătat că în aceste cazuri bebelușii au dezvoltat anticorpi Ig M.

Cum anticorpii Ig M nu traversează placenta este clar că aceștia provin din răspunsul fătului la infecția din uter. Este nevoie însă de studii pe loturi mai mari de pacienți ca să poată fi trasă o concluzie”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ca și restul pacienților cu forme ușoare de COVID-19, femeile gravide infectat vor avea simptome similare gripei, precum tuse, febră, dificultăți la respirație și dureri, de cap, la care se adaugă și lipsa mirosului.

Risc mai mare de hipercoagulabilitate

O atenție suplimentară necesită gradul de coagulare al sângelui, care este oricum mai ridicat în timpul sarcinii.

ADVERTISEMENT

Datele recente din literatura de specialitate arată că infecția cu coronavirus predispune la hipercoagulabilitate. Acest lucru determină creșterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19. În plus, lipsa mișcării din cauza izolării la domiciliu sau a internării în spital, reprezintă un risc suplimentar”, au menționat cei doi medici.

Andreea Velișcu-Carp și Mihaela Braga avertizează femeile însărcinate să nu amâne controalele de monitorizare a sarcinii în perioada epidemiei de coronavirus.

S-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului în toate maternitățile, și anume interzicerea accesului aparținătorilor, echipamente de protecție suplimentare atât pentru personalul medical, cât și pentru gravide, reguli noi de distanțare. Multe gravide sunt sceptice în ceea ce privește controalele periodice în această perioadă, care, de altfel, sunt importante pentru a evita complicațiile legate atât de mamă, cât și de făt. Același lucru este valabil și pentru cazurile urgente, gravidele fiind încurajate să se prezinte cât mai repede la camera de gardă”, precizează obstetricienele.

ADVERTISEMENT