News

Femeile peste 40 de ani ar putea să nu mai beneficieze de programul de fertilizare. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca femeile de peste 40 de ani din România să nu mai beneficieze de programul fertilizare in vitro.
01.06.2022 | 15:30
Femeile peste 40 de ani ar putea sa nu mai beneficieze de programul de fertilizare Anuntul ministrului Alexandru Rafila
Alexandru Rafila anunță că e posibil ca femeile de peste 40 de ani să nu mai beneficieze de programul de fertilizare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o declarație făcută miercuri, 1 iunie, ministrul sănătăţii spune că autoritățile iau în calcul posibilitatea ca femeile de peste 40 de ani să nu mai beneficieze de programul de fertilizare in vitro.

Alexandru Rafila anunță că e posibil ca femeile de peste 40 de ani să nu mai beneficieze de programul de fertilizare

Alexandru Rafila a precizat că trebuie stabilite niște criterii în legătură cu acest program de fertilitate. Oficialul a adăugat că un factor de luat în seamă îl reprezintă vârsta mamei, care să nu fie mai mare de 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Ministrul a fost întrebat în ce stadiu este proiectul de ajutorare a cuplurilor care doresc să aibă copii şi se luptă cu infertilitatea. El a precizat că nu poate da detalii, deoarece a avut o singură discuție pe această temă cu Gabriela Firea.

”Nu ştiu să vă dau detalii pentru că eu am avut o singură discuţie cu doamna ministru Firea în urmă cu vreo trei luni. Întrebaţi la Ministerul Familiei.

ADVERTISEMENT

Noi avem deja un astfel de program, el se desfășoară la nivel naţional. Sigur că putem discuta despre extinderea acestui program, însă, extinderea acestui program trebuie să ţină cont de nişte criterii”, a spus dr. Rafila.

Oficialul a mai menţionat că programul derulat de Ministerul Sănătăţii acoperă procedura în sine, dar că există şi posibilitatea de a acoperi parţial sau total tratamentul necesar.

ADVERTISEMENT

”Este şi această o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă, încă un lucru pentru care aş vrea să insist, această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri, numărul de încercări dacă vreţi trebuie totuşi să fie limitat, de obicei, numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a explicat ministrul sănătăţii.

Rafila, despre programele de fertilizare în vitro din Europa: ”Vârsta până la care se face acest lucru în UE este de maxim 40 de ani

Revenind la situația femeilor din România, ministrul Rafila a dat exemple din Uniunea Europeană. El a spus că în statele vestice, vârsta până la care este implementat programul de fertilizare în vitro este de maxim 40 de ani.

ADVERTISEMENT

”În toate ţările din Uniunea Europeană există astfel de criterii. Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, care propune astfel de criterii care să facă posibilă pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil, cu riscuri cât mai puţine pentru că şi lucrul ăsta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani.

De obicei, la 40 de ani, până la 40 de ani vârsta mamei, 42 de ani în câteva ţări şi ceea ce este extrem de important, de asemenea, un parametru care trebuie evaluat şi în funcţie de acest lucru să se recomande această procedură, este vorba despre rezerva ovariană care se calculează la femei încât beneficiarele sau cuplurile beneficiare ale acestui program să aibă o şansă cât mai mare să aibă copii şi în primul rând să aibă copii sănătoşi”, a spus ministrul, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT