News

“Femeile vorbesc prea mult”. Sinceritatea brutală a unui fost premier provoacă scandal la Jocurile Olimpice

04.02.2021 | 19:34
Femeile vorbesc prea mult Sinceritatea brutala a unui fost premier provoaca scandal la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT

Șeful Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021, Yoshiro Mori, a provocat un scandal de proporții în Japonia după ce a spus că femeile vorbesc prea mult, acesta fiind motivul pentru care avea rezerve față de dublarea ponderii femeilor în comitet.

Yoshiro Mori (83 de ani) a provocat un lanț de reacții de revoltă pe rețelele de socializare, astfel că și-a cerut apoi scuze, fără să retracteze însă conținutul afirmațiilor și fără să dea curs cererilor de demisie.

ADVERTISEMENT

Mori a fost prim-ministru al Japoniei în perioada aprilie 2000 – aprilie 2001, când mai multe gafe similare i-au scăzut apreciabil nivelul popularității în rândul japonezilor.

Limită de timp pentru discursurile femeilor

Scandalul a fost iscat după ce au fost publicate discuțiile din comitetul de organizare al JO Tokyo 2021 legate de proiectul măririi ponderii femeilor din comitet de la 20% la 40%.

ADVERTISEMENT

Dacă măriți numărul femeilor, va trebui să limitați timpul intervențiilor lor, altfel veți da de necaz pentru că nu mai termină”, a declarat Yoshiro Mori,  citat de Bloomberg.

Pentru ca vorbele sale să nu pară lipsite de temei, el a menționat că durata ședințelor conducerii Federației Japoneze de Rugby s-a dublat odată cu cooptarea mai multor femei. „Femeile sunt foarte competitive și dacă vorbește una, și celelalte se simt obligate să o facă”, a adăugat Mori.

ADVERTISEMENT

Pentru a potoli valul de reacții negative provocat de observațiile sale, Mori a convocat o conferință de presă în care a afirmat că remarcile sale sunt nepotrivite, în conflict cu spiritul olimpic și și-a cerut scuze. Pe de altă parte, a exclus varianta demisiei. „Am muncit mult și am dedicat șapte ani. Nu asta intenționez să fac, dar dacă toate lumea crede că le stau în cale, poate că au dreptate, poate că sunt o fosilă bătrână care ar trebui aruncată odată cu gunoiul”, a spus Mori.

Căință de formă a organizatorului principal al Jocurilor Olimpice

Pe de altă parte, ziariștii prezenți la conferința de presă nu au reușit să smulgă de la bătrânul politician o retractare fără echivoc a afirmațiilor făcute. Întrebat dacă i se pare că femeile vorbesc prea mult, Mori a răspuns cu o insultă mascată: „N-am mai ascultat recent femeile vorbind, așa că nu știu”.

ADVERTISEMENT

Scandalul a relansat tema prezenței femeilor în funcții importante din statul japonez. Potrivit, unei statistici a Uniunii Inter-Parlamentare, numărul femeilor din Parlament plasează pe Japonia pe locul 166 din 200 de țări, după state precum Pakistan sau Libia.

Fostul premier, un gafeur de calibru

Mori a fost unul dintre cei mai impopulari prim-miniștri din istoria modernă a Japoniei, acest lucru datorându-se și gafelor și cinismului său. Descris în cercurile politice nipone ca având „inima unei muște și creierul unui rechin”, Mori și-a scandalizat de mai multe ori concetățenii.

În 2001, un submarin american a lovit accidental un vas de pescuit japonez, incident în urma căruia nouă marinari și-au pierdut viața. Când i s-a spus de acest incident, premierul Mori era în mijlocul unei partide de golf pe care a continuat-o imperturbabil.

Cu un an înainte, într-un interviu a fost invitat să comenteze sondajele după care jumătate dintre alegători nu s-au decis cu cine să voteze. „Ar putea să rămână în pat în ziua alegerilor”, a spus Mori. Tot în 2000, povestea cum s-a desfășurat campania electorală din 1969, anul în care a fost ales în Dieta Japoniei: „Când îi salutam pe fermieri din mașină, se băgau toți în case. Mă simțeam ca și cum aș fi avut SIDA”.

ADVERTISEMENT