Alegeri 2024

Fenechiu, despre calendarul prezidențialelor: „Înțelegerea inițială era mai amplă”

Daniel Fenechiu spune care era înțelegerea inițială dintre PSD-PNL. „Niște lucruri au evoluat și niște lucruri nu s-au întâmplat”
24.06.2024 | 15:05
Fenechiu despre calendarul prezidentialelor Intelegerea initiala era mai ampla
Fenechiu spune că în PNL deciziile nu le ia doar Nicolae Ciucă, așa cum nici în PSD nu le ia doar Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a vorbit, luni, despre calendarul alegerilor prezidențiale, sursă de tensiune în cadrul coaliției PSD-PNL. Potrivit lui Fenechiu, înțelegerea inițială dintre cele două partide privind prezidențialele era „puțin mai amplă, era făcută într-un context în care niște lucruri au evoluat și niște lucruri nu s-au întâmplat”.

Nu doar Ciucă și Ciolacu iau deciziile

Daniel Fenechiu, liderul PNL din Senat, a vorbit despre alegerile prezidențiale, al căror calendar nu a fost încă pus de acord de partidele de coaliție, PSD și PNL. Daniel Fenechiu s-a referit la înțelegerea inițială dintre liberali și social-democrați, care „era mai amplă și prevedea lucruri care nu s-au mai întâmplat”.

ADVERTISEMENT

„Înțelegerea o să o vedeți cel mai probabil mâine. Este foarte simplist să spui: ne-am înțeles în martie să facem alegerile pe 15-29 și generalul e un om de onoare și trebuie să o respecte. Probabil că telespectatorii dumneavoastră care sunt foarte inteligenți știu că înțelegerea respectivă era puțin mai amplă, era făcută într-un context în care niște lucruri au evoluat și niște lucruri nu s-au întâmplat. Nicolae Ciucă este președintele PNL, este un general cu onoare, dar este în aceeași măsură un om democrat care ține cont și de părerile din partid. Deciziile în PNL nu le ia doar președintele partidului, așa cum nici în PSD nu le ia doar Marcel Ciolacu”, a declarat Daniel Fenechiu la B1 TV.

Primul tur, la 15 sau 29 septembrie

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul de HG privind scrutinul prezidențial, cu precizarea că săptămâna aceasta se va stabili data primului tur, la 15 sau 29 septembrie.

ADVERTISEMENT

„În urma deciziilor luate în coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date – 15 sau 29 septembrie – se va desfăşura primul tur”, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Mesaje pentru „talibanii” din PSD

Daniel Fenechiu a mai precizat, într-o altă intervenție, că nu crede că „se va ajunge la o revocare de ministru”, vorbind despre un blocaj guvernamental, dacă Marcel Ciolacu îi va revoca pe miniștrii liberali care nu vor dori să avizeze HG privind calendarul prezidențialelor.

ADVERTISEMENT

„Hotărârea de Guvern nu e o mare savanterie, ea poate fi făcută și într-un sfert de oră pentru că se lucrează pe draftul hotărârilor care au fost deja folosite. Afirmații de genul ‘Să o pregătească’ sunt mai mult pentru cei care nu cunosc procedura. Hotărârea este una destul de simplă, are nevoie de un aviz de la Justiție, de la Finanțe și de la AEP”, a spus Daniel Fenechiu.

Liderul senatorilor PNL a mai spus că președintele PSD „nu vrea să strice coaliția” dar anumite declarații și ieșiri publice pe care le are sunt mesaje pentru „talibanii” din tabăra social-democrată, care „au nevoie să vadă” cine se află la conducere, care stăpânește orice situație.

ADVERTISEMENT

„Aici problema este că în coaliție trebuie să stabilească care e data alegerilor. Eu sunt convins că nici Marcel Ciolacu nu vrea să strice coaliția, dar anumite ieșiri pe care le face, le face datorită faptului că și în PSD există talibani care au nevoie să vadă că există în vârful Guvernului un balaur care știe să se comporte în orice situație”, a declarat Daniel Fenechiu pentru Antena 3CNN.

ADVERTISEMENT