News

Fenomen astronomic spectaculos. Se apropie perioada de vârf a Perseidelor

Curentul de meteori al Perseidelor își va atinge vârful de manifestare în intervalul 11-14 august, iar așa-numitele stele căzătoare vor fi cu atât mai vizibile cu cât Luna este în fază mică și va apune devreme.
10.08.2021 | 22:01
Fenomen astronomic spectaculos Se apropie perioada de varf a Perseidelor
„Stelele căzătoare” sunt mici particule care se aprind în atmosferă/ Foto: WWikipedia
ADVERTISEMENT

Perseidele sunt vizibile în fiecare august și reprezintă un roi de meteori activi care lasă dâre luminoase pe cer atunci când particule de mici dimensiuni intră în atmosferă și se aprind.

Perseidele sunt urmărite în mod frecvent întrucât sunt vizibile în august, o periodă a concediilor în care oamenii stau mai multă vreme în aer liber pe timpul nopții.

ADVERTISEMENT

Particulele de praf care se aprind pe cer vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Vârful de manifestare al Perseidelor, în noaptea de 12-13 august

Perioada de activitate a Perseidelor în 2021 este 17 iulie – 26 august. Intervalul de maximă activitate este 11-14 august, cu vârful în noaptea de 12 spre 13 august.

ADVERTISEMENT

Intervalul optim de observare este între  miezul nopții către dimineață, mai ales că în acest an Luna va apune la ora 23, iar cerul va fi întunecat oferind un contrast mai clar pentru particulele de meteoroid care se aprind în atmosferă.

Astronomii amatori care vor să le urmărească trebuie să știe că locurile cele mai bune sunt la țară, unde sunt puține „lumini parazite”, adică lumini de la iluminatul stradal sau al locuințelor. Din orașe, posibilitatea de a le zări este mult mai mică.

ADVERTISEMENT

În zonele cu cer curat se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, pe când la oraș sunt vizibili doar 10-20. Nu este nevoie de un instrument optic, Perseidele fiind vizibile cu ochiul liber.

Deși sunt numite popular „stele căzătoare”, ceea ce se observă timp de mai puțin de o secundă este lumina rezultată din frecarea cu aerul a unei particule foarte mici, de mai puțin de un milimetru.

ADVERTISEMENT

Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, precizează Observatorul Astronomic.

Perseidele nu sunt „o ploaie de stele”, fenomen care este mult mai rar și care constă în apariția a mii de meteori într-o singură oră.

ADVERTISEMENT