ADVERTISEMENT
News

Fenomen bizar. Persoanele care trăiesc împreună ajung să dezvolte aceleaşi boli. Cum explică cercetătorii

Autor: Georgiana Dicu | 27.10.2020 | 16:34
Fenomen bizar. Persoanele care trăiesc împreună ajung să dezvolte aceleaşi boli. Cum explică cercetătorii
Foto: Hepta

Factorii de risc pentru sănătatea inimii, cum ar fi fumatul, dietele nesănătoase și activitatea fizică minimă, pot părea chestiuni personale, dar pentru persoanele căsătorite sau într-o relație de durată, tiparele de comportament ale unei persoane pot fi strâns legate de tiparele celeilalte.

ADVERTISEMENT

Un nou studiu efectuat de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital a evaluat factorii de risc cardiovascular și comportamentele a peste 5.000 de cupluri.

Echipa de cercetători a constatat că în cazul a 79% dintre cupluri, ambele persoane au intrat în categoria non-ideală pentru sănătatea cardiovasculară, majoritatea împărtășind diete nesănătoase și exerciții inadecvate.

ADVERTISEMENT

Studiul relevă necesitatea programelor de sănătate pentru ambii membri ai unui cuplu

Rezultatele publicate în JAMA Network Open subliniază importanța abordării tiparelor comportamentelor legate de sănătate pentru ambele persoane într-o relație.

„Știm multe despre factorii de risc cardiovascular pentru indivizi, dar nu și pentru cupluri”, a spus dr. Samia Mora unul dintre autorii studiului.

ADVERTISEMENT

„Ne-am așteptat să vedem câțiva factori de risc comuni, dar a fost o surpriză să vedem că marea majoritate a cuplurilor se aflau într-o categorie non-ideală pentru sănătatea cardiovasculară generală”, a completat aceasta.

Cercetătorii au analizat date de la 5.364 de cupluri (10.728 de persoane) care s-au alăturat programului în perioada octombrie 2014 – august 2015. Cercetătorii au stabilit dacă fiecare individ se află în categoria ideală, intermediară sau slabă pentru fiecare dintre factorii de risc Life’s Simple 7 definite de American Heart Association (LS7).

ADVERTISEMENT

LS7 include fumatul, indicele de masă corporală, activitatea fizică, dieta sănătoasă, colesterolul total, tensiunea arterială și glicemia. Datele au fost colectate din chestionare, examinări și teste de laborator.

Autorii notează că unele dintre datele din studiu provin din auto-raportare, care poate fi inexactă și că cea mai lungă durată de urmărire a fost de cinci ani. Studiul a examinat doar datele pentru angajații unei companii care au ales să participe la programul de sănătate al companiei, dar a fost o populație diversă. Echipa a găsit unele variații în funcție de etnie, statut socioeconomic și locație geografică.

ADVERTISEMENT

„Datele noastre sugerează că factorii de risc și comportamentele trebuie urmărite împreună pentru cupluri”, a spus Mora. „În loc să vă gândiți la intervenții pentru indivizi, poate fi util să vă gândiți la intervenții pentru cupluri sau familii întregi. Și este important ca oamenii să se gândească la modul în care sănătatea și comportamentele lor pot influența sănătatea persoanei cu care trăiesc. Îmbunătățirea propriei noastre sănătăți poate ajuta pe alții.”

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!