News

Fenomen extrem în Luxemburg! O tornadă puternică a lovit sud-vestul ducatului și a rănit mai multe persoane. Video

Autor: Eduard Nicolae Popa | 10.08.2019 | 17:19
Fenomen extrem în Luxemburg! O tornadă puternică a lovit sud-vestul ducatului și a rănit mai multe persoane. Video
Tornada care a lovit Luxemburgul a creat numeroase pagube *foto: dw.com

Eveniment meteo complet neașteptat în Luxemburg. Șapte persoane au fost rănite, dintre care una grav, după ce o tornadă a trecut prin sud-vestul ducatului luxemburghez. Rafalele de vânt care au atins chiar și 128 de km/h au creat și multe pagube materiale. Un bilanț al autorităților arată că peste o sută de case au rămas fără acoperiș.

Tornadă puternică în Luxemburg. A afectat sute de case

Tornada a lovit două localități din sud-vestul Luxemburgului. Este vorba despre Bascharage şi Pétange, aflate în apropiere de granița cu Belgia și de orașul francez Longwy. Pe internet au circulat numeroase înregistrări video cu acoperişuri şi şeminee luate pe sus de puterea vântului. Aproape o sută de locuinţe au suferit pagube, cu acoperişuri smulse, a declarat primarul din Pétange, Pierre Mellina, pentru televiziunea luxemburgheză.

În alte imagini pot fi urmăriți chiar și arbori smulși de furia naturii, vehicule avariate sau drumuri blocate. Unele drumuri au fost distruse de dărâmături și de furia apelor. De altfel, traficul feroviar între Luxemburg şi Longwy a fost şi el perturbat. Căile ferate luxemburgheze (CFL) s-au văzut nevoite să anunțe o restabilire progresivă a legăturilor. O celulă de criză a fost înfiinţată de guvernul luxemburghez.

Tornada din Luxemburg a afectat și un oraș din Franța

Tornada a trecut și prin nordul departamentului francez Meurthe-et-Moselle, unul dintre cele 26 de departamente care s-au aflat vineri sub cod portocaliu. Fenomenul meteo a provocat pagube, dar nu s-a soldat cu răniţi: „Circa 30 de case au fost avariate la Longwy şi Herserange, două comune limitrofe, iar acoperişul unei şcoli din Longwy a fost degradat în mod special”, a indicat prefectura.

Pompierii au avut circa 60 de intervenţii, în principal în nordul departamentului, în jurul orei 18.00. „Fenomenul este pe cale să se calmeze, evoluând spre un fenomen de ploaie clasică la începutul serii”, au mai susținut autoritățil efranceze.

La Meuse, pompierii au intervenit de circa 100 de ori între orele 16.30 şi 21.00, “în principal pentru acoperişuri smulse, câteva inundaţii de firme sau de case”, în special la Verdun şi în localităţile Ancemont şi Dieue-sur-Meuse de la sud de oraş, au declarat salvatorii, pentru France Press, potrivit Agerpres.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!