News
notix pixel id

Fenomen îngrijorător! O bucată imensă de gheață s-a desprins în nord-estul Groenlandei

14.09.2020 | 15:38
Fenomen îngrijorător! O bucată imensă de gheață s-a desprins în nord-estul Groenlandei
Fenomen îngrijorător! O bucată imensă de gheață s-a desprins în nord-estul Groenlandei. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O bucată imensă de gheață s-a desprins din calota glaciară din Groenlanda.  Fenomenul confirmă din nou faptul că încălzirea globală crează daune iremediabile pe planeta noastră.

Bucata desprinsă din ghețarul 79 N (Nioghalvfjerdsfjorden), din nord-estul Groenlandei, are o mărime de 110 km pătrați. Imaginile din satelit prezintă mai multe fragmente ale blocului de gheață desprins.

Dovezile sunt indiscutabile. Cercetătorii au semnalat în urmă cu mulți ani că vom ajunge să plătim, dacă nu se va schimba comportamentul distrugător al omului. Încălzirea globală poate avea efecte devastatoare pentru natură, ecosisteme și implicit pentru viețile tuturor.

ADVERTISEMENT

Bucată imensă de gheată desprinsă din Groenlanda

“Temperatura în această regiune s-a mărit cu aproximativ 3 grade Celsius, în ultimii 40 de ani”

, a declarat specialista Jenny Turton.

“În 2019 și 2020 s-au înregistrat temperaturi record în timpul verii”, a spus cercetătorul german Friedrich-Alexander, pentru BBC

ADVERTISEMENT

Nioghalvfjerdsfjorden sau 79 N are 80 de kilometri lungime și 20 lățime. Ghețarul plutește în nord-estul Groenlandei și e împărțit în două bucăți. Bucată din nord se numește ghețarul Spalte. Această regiune este acum dezintegrată în multe bucăți, conform imaginilor din satelit.

Cercetătorii au observat și faptul că temperaturile oceanului sunt mai ridicate, iar asta înseamnă că topirea se petrece și dedesuptul ghețarului.

ADVERTISEMENT

“79 N este foarte important pentru întreaga regiune artică. Dacă temperaturile vor crește și mai mult – cum ne așteptăm – e posibil ca acest punct să fie un centru important pentru topirea gheții din toată Groenlanda. Asta ar însemna ca 79 N se va dezintegra din mijloc, un lucru destul de rar. Totul s-ar putea petrece peste 10 sau 20 de ani”, a adăugat Friedrich-Alexander.

Un alt fenomen întrijorător se petrecuse în luna iulie, în zona arctică din nordul Canadei. O suprafață de 8 kilometri pătrați s-a desprins de lângă insula Ellesmere. Specialiștii au stabilit că 2019 a fost un an cu un record negativ de gheață topită din regiunile polare. Este vorba de aproape 530 de milioane de tone de gheață care a dispărut în doar 12 luni. Ea poate duce la o creștere a nivelului oceanelor cu 1,5 milimetri.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri