News

Fenomen îngrijorător: urşii devin tot mai agresivi. Ministerul Mediului nu le ştie nici măcar numărul

12.10.2020 | 14:16
O ursoaică agresivă a atacat un grup de muncitori pe traseul de la Cascada Urlătoarea. Sursa foto - Salvamont Bușteni
ADVERTISEMENT

Un fenomen îngrijorător a apărut în România, o țară în care prinși într-o capcană a politicului, urșii devin tot mai agresivi. Mai mult de atât, România nici măcar nu cunoaște numărul lor. De fapt, aceasta este întrebarea la care Ministerul Mediului încearcă să răspundă. Mai ales că, în ultima perioadă, mai multe animale au fost observate chiar pe trasee turistice uşoare şi pe care se află zilnic zeci de oameni.

Un urs a atacat un grup de muncitori spre Cascada Urlătoarea, la Bușteni, un drum care șerpuiește prin munte, un drum străbătut și preferat de părinți și copii tocmai pentru lejeritate. Autorităţile din Prahova au reuşit să tranchilizeze şi să captureze animalul.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o femelă bătrână și rănită care a fost relocată pe acelaşi fond de vânătoare. Animalul sângera în zona botului, existând suspiciunea că s-a rănit după ce ar fi căzut dintr-un copac sau după ce a muşcat din bara autospecialei de jandarmi trimisă la faţa locului.

Care este populația de urși din România!

Aproape imediat, populaţia a fost înştiinţată prin mesaj RO Alert. La diferență de doar câteva ore, o familie din Bucuresti cu copil mic care cobora de la Poiana Izvoarelor spre Gura Diham, s-a întâlnit în potecă, față în față cu o ursoaică. Animalul avea și doi pui.

ADVERTISEMENT

Avertizare: urs ranit si agresiv pe poteca turistica spre Cascada Urlatoare. Evitati zona! Ursul a atacat un grup de muncitori si a muscat din masini.Upgrade: se pare ca ursul este intr-o stare din ce in ce mai rea, pentru ca de aproape o ora nu s-a mai miscat din acel loc. Salvamontistii, jandarmii, administratia parcului si a fondului de vanatoare asigura acum perimetrul, ca niciun turist sa nu se apropie.

Geplaatst door Salvamont Busteni op Vrijdag 9 oktober 2020

Oamenii au sunat după ajutor la salvamont și după aproximativ o oră și jumătate cazul a fost rezolvat. La începutul lunii septembrie, un bărbat a fost grav rănit după ce a fost atacat de un urs în zona Stupinii Prejmerului, el fiind muşcat la nivelul toracelui şi capului. Victima a fost preluată cu elicopterul şi transportată de urgență la Spitalul din Târgu Mureş.

Interesant este că în luna aprilie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a supus dezbaterii publice Ordinul privind condiţiile de acordare a derogărilor de la statutul de protecţie pentru speciile de urs şi lup. De altfel, ministrul în funcție, Costel Alexe anunța că, împreună cu AFM, demarează un studiu care să arate o estimare mult mai exactă a populaţiei de urşi din România, precum şi o estimare a evoluţiei acesteia.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul Mediului despre populația de urși din România

“Dincolo de mândria noastră că România are cei mai mulţi urşi bruni din Europa, ţării noastre îi lipsesc date exacte privind numărul urşilor din ţară dar şi evoluţia în viitor a populaţiei de urşi. Toate cifrele pe care le avem astăzi sunt mai degrabă estimări ale frecvenţei urşilor în pădure.

Sursa foto – Salvamont Bușteni

Avem 30 de judeţe în care ursul brun există. Cu toate astea, ne lipseşte o hartă a celor mai vulnerabile comunităţi din România la atacurile carnivorelor mari. Doar un studiu bine elaborat poate sta la baza unei politici corecte de mediu, care să împace cele două obiective: protecţia speciei şi siguranţa populaţiei”, transmitea ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-un comunicat, fără a da mai multe detalii privind studiul.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte Ordinul supus dezbaterii, acesta prevedea ca numărul maxim de derogări acordate de autoritate până în primăvara anului viitor, să fie de 140 de exemplare de urşi bruni şi 90 de exemplare de lupi.

Ursul poate fi împușcat strict în cazuri de urgență

“Responsabilitatea noastră este dublă: Pe de-o parte, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a avea grijă de speciile protejate din România. Iar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că populaţia este în siguranţă.

Sursa foto – Salvamont Bușteni

Ştim bine că în ultimii ani au fost destul de multe atacuri ale urşilor asupra populaţiei, unele dintre acestea fiind fatale. Prin urmare, la baza acestui ordin stau două elemente cheie: protecţia speciei şi siguranţa populaţiei. Numărul de 140 de derogări reprezintă o bază de intervenţie şi prevenţie cu care noi, autoritatea, trebuie să fim pregătiţi pentru eventuale cazuri nedorite.

Niciun urs din cei 140 nu va fi mutat în altă pădure, tranchilizat sau împuşcat dacă nu există motiv real: se va interveni doar în cazuri de urgenţă, când urşii pun în pericol viaţa unuia dintre noi sau în cazuri de prevenţie, când aceştia provoacă pierderi materiale oamenilor, atacându-le locuinţele sau culturile”, a mai zis Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cum și de ce a fost umflat numărul urșilor

Conform unor date ale instituției colectate în primăvara lui 2019, numărul urşilor care trăiesc în sălbăticie pe teritoriul ţării era cuprins între 6450 şi 7200. Anul trecut, ministerul a primit din 13 judeţe un total de 73 de cereri pentru împuşcarea sau relocarea unor exemplare considerate periculoase, din partea asociaţiilor locale de vânătoare.

Au fost aprobate în baza cotelor de intervenţie, împuşcarea a 34 de urşi şi relocarea unuia. Cu toate acestea, mai mulți experți au strâmbat din nas atunci când au văzut cifrele comunicate de asociaţiile de vânătoare. Aceştia cred că au fost numărați de mai multe ori urșii și totul se întâmplă cu un scop.

Sursa foto – Salvamont Bușteni

Astfel, înainte de 2016, Ministerul Mediului aproba anual împuşcarea a 400-450 de exemplare de către asociaţiile de vânătoare. Legea a fost schimbată de guvernul condus de Dacian Cioloşcare a decis să interzică şi vânătoarea cu scopul menţinerii populaţiei de urşi la un nivel acceptabil.

Nu toată lumea a fost de acord și vânătorii au transmis că se pot întâmpla lucruri deosebit de grave. Aceștia au mers pe ideea că 4 mii de urși sunt suficienți pentru România. Tocmai de aceea, ONG-urile s-au luptat în ultimii ani să arate că populaţia de urs brun din România este nerealist de mare în recensămintele oficiale.

ONG-urile, acuze dure la adresa fondurilor de vânătoare

Problema a mai fost semnalată de organizaţiile de conservare în ultimii ani şi indica existenţa unui management orientat mai degrabă către legitimarea vânătorii decât către conservarea pe termen lung a speciei, care este strict protejată la nivel naţional şi european prin Directiva Habitate se arăta într-un comunicat al WWF-România.

Vă readuceam aminte că, anul trecut, senatorii au aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urșilor nu mai era interzisă, în afara cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort. Astfel, urma ca pentru o perioadă de 5 ani, vânarea animalelor să fie permisă. Propunerea legislativă a mers mai departe spre dezbatere la Camera Deputaților.

Sursa foto – facebook

Vorbim despre ropunerea pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD și aprobată de Senat cu 68 de voturi “pentru” şi 13 abţineri. „Singurul inventar este realizat chiar de fondurile de vanatoare, adica de catre cei cu interes sa vaneze si care spun ca ar fi cel putin 7000 de ursi.

Ori planul national de actiune pentru conservarea speciei urs al Ministerului Mediului vine sa pregateasca legea din parlament mentionand ca se vor putea ucide anual 8% dintre ursii din Romania. Ori 8% din 7000 înseamnă 560 de ursi de ucis în fiecare an”, spuneau cei de la AgentGreen.

Parlamentarii PSD, pro vânătoare! Liberalii s-au opus

În cele din urmă, amendamentul introdus de un deputat pentru a păstra ursul brun sub strictă protecție a fost votat în plenul Parlamentului. Legea vânătorii a fost adoptată cu 252 de voturi „pentru” și 9 ”abțineri”. În cadrul întâlnirii de atunci, au avut loc și mai multe discursuri din partea PNL și UDMR pe baza acestui proiect.

„Ursul rămâne strict protejat, însă ne-am ales cu o altă capcană și am simțit presiunea care vine din partea industriei trofeelor de vânătoare încă de săptămâna trecuta la ministerul Mediului când s-a reunit grupul de lucru pentru carnivore mari, inclusiv urși.

Sursa foto – facebook

Capcana apare sub forma acestor cote de prevenție și pe fondul unei manipulări în masă a acestor vânători cu interes de trofeu. Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou, însă s-au inflamat spiritele în mod artificial și exagerat și acum a ajuns la o situație istorică fără precedent în care specia urs este persecutată la maxim”, spunea Gabriel Păun, activist Agent Green.

Trebuie să știți că, dacă proiectul trecea şi de Camera Deputaţilor şi era promulgat, populaţia de urşi putea fi reglementată în baza unor cote de recoltare, asemenea porcului mistreţ, cerbului şi altor animale, care nu sunt pe lista animalelor protejate în România.

 

 

ADVERTISEMENT