Fenomenul meteo a fost surprins de turiști, care au postat imaginea pe rețelele de socializare. Evident, a devenit rapid virală, pentru că oamenii sunt fascinați de astfel de fenomene meteo ieșite din comun, în special de tornade.
Din fericire țara noastră nu este predispusă să fie vizitată de tornade puternice, deși istoria a bifat câteva. Marea a rămas agitată, mai ales că tromba anunță de obicei dezvoltarea unor furtuni violente, cum a fost și cea de săptămâna trecută, conform Antena 3.
Fenomenul meteo denumit trombă marină apare atunci când o coloană de aer se formează deasupra apei, după care se rotește cu rapiditate, din cauza unei diferențe de temperatură dintre apa mării. Așadar, situația de față.
De obicei apa mării este caldă, are în jur de 24-25 de grade, în timp ce masa de aer rece de deasupra este la polul opus. Se pare că vântul puternic a dat puțin peste cap traficul naval din zonă, astfel că mai multe ”activități martime” au fost suspendate.
”Din cauza vântului puternic, activitățile maritime și fluviale au fost temporar suspendate în trei dintre cele mai importante porturi din România: Constanța Nord, Constanța Sud și Midi”, arată IGPR.
În urmă cu o săptămână, o trombă lua pe sus o barcă și o saltea pe lacul Mărtinești din Cluj, semn că acest fenomen meteo nu este tocmai inofensiv. Imaginile spectaculoase au fost filmate pe malul lacului, iar în imagini se vede cum tromba traversează luciul de apă. Filmarea a devenit virală, desigur.
Conform presei locale, tromba s-a format inițial pe mal, în spatele pensiunii, însă a migrat pe lacul de pescuit, a luat pe sus o barcă și mai multe saltele și le-a zguduit puternic. Din fericire nu au existat persoane rănite.
”Atunci când vârtejul se produce deasupra uscatului, fenomenul se numește tornadă iar atunci când are loc deasupra unei suprafețe de apă este denumit trombă. Asta tocmai pentru ca, atunci când se transmit informațiile, să nu fie confuzii. Să știm exact unde s-a produs: pe mare sau pe uscat”, a explicat meteorologul ANM, Meda Andrei.
Conform datelor oficiale, prima tornadă a fost consemnată la București în 1886, iar prima trombă a fost înregistrată în 1948. Trombele apar de obicei pe mare, în special în zona Vama Veche. Uneori vârtejul de aer e destul de puternic și ”antrenează” și apa mării în zona care se formează.