News

Fenomen meteo neobișnuit la Timișoara: furtună de zăpadă în mijloc de primăvară. Video

08.04.2021 | 20:29
Fenomen meteo neobisnuit la Timisoara furtuna de zapada in mijloc de primavara Video
Fenomen meteo neobișnuit la Timișoara: furtună de zăpadă în mijloc de primăvară. Video. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aerul rece abătut asupra României în această săptămână a adus un fenomen neobișnuit la Timișoara: o furtună de zăpadă a fost consemnată joi după-amiază în orașul de pe Bega.

Preț de câteva minute, cerul s-a acoperit de nori, iar din văzduh au început să cadă precipitații sub formă solidă: lapoviță și ninsoare, spre uimirea multora.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din meteorologie spun însă că acest fenomen, pe cât pare de neobișnuit pentru data din calendar în care ne aflăm, nu este deloc unul rar, fiind raportat uneori și în luna mai.

Timișoara, lovită de un fenomen meteo neobișnuit: o furtună de zăpadă

După o iarnă nu foarte friguroasă, cu puține zile care au adus zăpadă, primăvara pare ceva mai ”albă” în România. Joi, un fenomen meteo destul de ciudat a avut loc la Timişoara.

ADVERTISEMENT

O furtună de zăpadă a fost consemnată în nordul municipiului din vestul țării. Aversa a durat câteva minute, iar apoi a ieşit soarele, exact ca după o ploaie caldă de vară. Chiar dacă suntem la începutul lunii aprilie, asemenea fenomene nu sunt chiar rare, spun meteorologii.

”Interesant, dar nu rar. Este normal să se întâmple şi în aprilie asemenea fenomene meteo. S-a întâmplat chiar şi în luna mai, e adevărat, nu la Timişoara, ci la Sibiu. A fost o masă de aer instabilă, izoterma de 0 grade Celsius a fost la un nivel foarte jos şi nu s-a putut transforma în ploaie.

ADVERTISEMENT

De multe ori apare astfel lapoviţa, alteori cade efectiv zăpadă. Nu durează, pentru că e ca o furtună de vară. Trece repede şi apoi iese soarele”, a spus Mugur Ioniţă, meteorolog la Centrul Meteorologic Regional ”Banat-Crişana”, potrivit Adevărul.

ANM, informare de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol

Nu doar Timișoara este lovită de o iarnă târzie în mijloc de primăvară. În urmă cu o zi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de  vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol pentru nordul și centrul, dar și pentru dealurile sudice.

ADVERTISEMENT

Până sâmbătă, 10 aprilie, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an mai ales în timpul nopţilor şi al dimineţilor, când se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade în special în nordul și în centrul țării și în dealurile sudice. Se va produce brumă și pe alocuri îngheț la sol.

Temporar, în zonele de deal și de munte vor mai fi precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare. Vântul va avea intensificări în prima parte a intervalului menționat, în sud-vest și centru, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte peste 60…70 km/h, spulberând zăpada.

ADVERTISEMENT