News

Fenomenul neobișnuit din ocean care apare o dată la o mie de ani! Ar putea explica zeci de naufragii misterioase

Oamenii de știință au aflat ce este fenomenul neobișnuit din ocean care apare o dată la o mie de ani. Descoperirea cercetătorilor ar putea explica zeci de naufragii misterioase
14.02.2022 | 13:29
Fenomenul neobisnuit din ocean care apare o data la o mie de ani Ar putea explica zeci de naufragii misterioase
Un fenomen neobișnuit a avut loc în Oceanul Pacific. sursă foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Valul de mari dimensiuni din Oceanul Pacific care a apărut de nicăieri are, în sfârșit, o explicație. Cercetătorii spun că fenomenul neobișnuit apare o dată la o mie de ani și ar fi responsabil de producerea a zeci de naufragii misterioase.

Fenomenul neobișnuit din ocean care apare o dată la o mie de ani

În noiembrie 2020, un fenomen ciudat a avut loc în Oceanul Pacific.

Un val a apărut de nicăieri și a ridicat o geamandură din largul coastei Columbiei Britanice la 17,6 metri înălțime.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au încercat să înțeleagă ce s-a întâmplat mai exact, însă de abia după un an au reușit să găsească explicația, care a fost publicată într-un raport științific al revistei Nature.

Zidul de apă de patru etaje a fost confirmat acum ca fiind cel mai mare val înregistrat vreodată.

Acesta ar fi putut trece neobservat dacă nu era mutată geamandura.

Oamenii de știință spun că un astfel de eveniment excepțional are loc doar o dată la 1.300 de ani.

ADVERTISEMENT

Valurile care apar de nicăieri, considerate folclor nautic

Timp de secole, astfel de valuri nu au fost considerate altceva decât folclor nautic.

Abia în anul 1995, mitul a devenit realitate.

În prima zi a noului an, un val de aproape 26 de metri înălțime a lovit brusc o platformă de foraj petrolier la aproximativ 160 de kilometri în largul coastei Norvegiei.

La acea vreme, așa-numitul val Draupner a sfidat toate modelele anterioare cunoscute de oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

De atunci, au mai fost înregistrate zeci de astfel de valuri, unele chiar și în lacuri, și, deși cel care a ieșit la suprafață lângă Ucluelet, Insula Vancouver, nu a fost cel mai înalt, dimensiunea sa relativă în comparație cu valurile din jurul său a fost fără precedent.

Înălțimea acestora este dublă comparativ cu a valurilor din jur. Valul Draupner, de exemplu, avea 25,6 metri înălțime, în timp ce valurile vecine aveau doar 12 metri înălțime. În comparație, valul Ucluelet a fost de aproape trei ori mai mare decât celelalte valuri.

ADVERTISEMENT

Cum se formează aceste valuri

Astăzi, cercetătorii încă încearcă să descopere cum se formează aceste valuri, astfel încât să poată prezice mai bine când vor apărea.

Oamenii de știință măsoară valurile în timp real și încearcă să observe modul în care acestea sunt zdrobite de vânt.

Geamandura care a fost ridicată de valul Ucluelet a fost plasată în larg împreună cu alte zeci de geamanduri de institutul de cercetare MarineLabs, în încercarea de a afla mai multe despre pericolele din adâncime.

Chiar și atunci când astfel de valuri apar departe de țărm, ele pot distruge operațiunile marine, parcurile eoliene sau platformele petroliere. Dacă sunt suficient de mari, pot pune în pericol chiar și viața celor care se află pe plajă.

Noua descoperire a cercetătorilor poate să fie reprezinte și explicația pentru care unele nave au dispărut pe mare.

Valurile din Pacificul de Nord, din ce în ce mai înalte din cauza schimbărilor climatice

Studiul recent mai spune și faptul că înălțimea valurilor din Pacificul de Nord va crește odată cu schimbările climatice, ceea ce sugerează că valul Ucluelet ar putea să fie surclasat de un altul mult mai mare.

“Ne propunem să îmbunătățim siguranța și procesul decizional pentru operațiunile marine și comunitățile de coastă prin măsurarea pe scară largă a liniilor de coastă ale lumii.

Captarea acestui val odată într-un mileniu, chiar în curtea noastră, este un indicator palpitant al puterii inteligenței de coastă de a transforma siguranța maritimă”, a declarat directorul general al companiei MarineLabs, Scott Beatty, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT