News

Fenomen rar în Antarctica. Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o calotă. Se întâmplă doar o dată la 60 de ani

01.10.2019 | 12:36
Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o calotă din Antarctica. Sursa foto: incredibilia.ro
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au rămas surprinși după ce un aisberg de dimensiunea oraşului Sydney s-a desprins dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii. Specialiștii spun că schimbărilor climatice nu se fac vinovate de desprinderea gigantului ghețar, a anunţat marţi Australian Antarctic Divisions.

Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o calotă din Antarctica

Aisbergul, cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între staţiile de cercetare Davis şi Mawson din Australia. Desprinderea unui gheţar de mari dimensiuni fusese anticipată însă pentru perioada 2010-2015.

ADVERTISEMENT

„Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.

Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o calotă din Antarctica
Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o calotă din Antarctica. Sursa foto: playtech.ro

Un alt ghețar a oferit cercetătorilor un ecosistem vechi de 120 de mii de ani

Un alt ghețar s-a desprins anul 2017, însă acesta a avut dimensiuni mult mai mici decât cel desprins recent în Antarctica. Ruperea ghetarului le-a oferit cercetatorilor posibilitatea de a cunoaste un ecosistem marin îngropat sub gheață timp de 120.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Acum, acesta este expus și sunt necesare eforturi susține pentru a-l proteja, scrie Science Alert. Ghețarul, numit A-68, plutește acum în Marea Weddell, îndepărtându-se de calota Larsen C, din care s-a rupt în luna iulie 2017.

Tags: