News

Fenomen rar în Pitești. Un vârtej de praf, format din senin, a fost surprins de camerele de luat vederi

Fenomen rar în Pitești. O tornadă de praf, formată din senin, a fost surprinsă de camerele de luat vederi.
20.08.2021 | 19:51
Fenomen rar in Pitesti Un vartej de praf format din senin a fost surprins de camerele de luat vederi
ADVERTISEMENT

Imaginile au fost surprinse de oamenii din zonă, care au rămas surprinși de acest fenomen extrem de rar.

Aceștia au mai transmis și că vântul nu bătea cu putere în zonă, astfel că acest vârtej de praf s-a produs din senin.

ADVERTISEMENT

O tornadă de praf, formată din senin, filmată de oameni

Fenomenul a fost surprins la ieșirea din Pitești, iar imaginile surprinse de o persoană care se afla în zonă arată vârtejul de praf care se plimbă. Acesta pare a avea zeci de metri înălțime, conform Digi24.

Un astfel de fenomen, adică un vârtej de praf, este extrem de rar la noi în țară. Acesta este diferit de tornadă, fiind inofensiv pentru sănătatea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Vârtejul de praf se produce atunci când suprafața solului este puternic încălzită de radiația solară, adică este necesar să fie foarte cald afară, de unde și faptul că acest fenomen a avut loc în mijlocul lunii august.

Vârtejul de praf, numit diavolul de praf. Ce este el, de fapt

Fenomenul este unul destul de rar, dar el a mai avut loc în țara noastră. Conform specialiștilor, acesta se petrece când în zona respectivă se află mult praf și cerul este senin.

ADVERTISEMENT

Este nevoie, de asemenea, ca pământul să fie încins, iar deasupra să se afle o masă de aer rece.

Diferența dintre vârtejul de praf și tornadă este că aceasta din urmă se mișcă de sus în jos, în timp ce la cel dintâi, mișcarea este inversă.

ADVERTISEMENT

„Diavolul de praf” se formează în special în zone în care avem mult praf, nisip, cu cer senin și cu diferență de temperatură. Solul, foarte încins și deasupra o masă de aer mai rece. 

Foarte important, în această mișcare avem o mișcare verticală în sus. Dacă la tornadă este de sus în jos și se formează acel con, și avem cu nori cu dezvoltare foarte mare, în acest caz avem mișcare ascendentă, de jos în sus”, a declarat Marius Coțofan, în calitate de director al Centrului Meteorologic Dobrogea pentru evz.ro.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl știm despre acest fenomen meteo rar este că el durează foarte puțin și nu are potențialul de a cauza vreun fel de pagube.

„Și antrenează, pe mici dimensiuni, praf, nisip. Se risipește repede. Este de scurtă durată și foarte rar creează probleme”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT