News
notix pixel id

Fenomen rar în România, luni, 8 iunie 2020. Ceață la mare, în plină vară

08.06.2020 | 09:35
Fenomen rar în România, luni, 8 iunie 2020. Ceață la mare, în plină vară
Fenomen rar în România, luni, 8 iunie 2020. Ceață la mare, în plină vară. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Un fenomen rar a fost sesizat luni dimineața în România. În plină vară, o ceață densă a apărut în orizont la mare și a uimit turiștii prezenți în zonă în această mini-vacanță de Rusalii.

Fenomen rar în România, luni, 8 iunie 2020. Ceaţă la mare, în plină vară

Într-o perioadă în care avertizările meteorologice ar trebui să vizeze fenomene specifice sezonului cald, cum ar fi canicula sau furtunile, Marea Neagră a cunoscut un episod mai puțin întâlnit.

Luni dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ceață valabil până la ora 10.00, pentru întreg litoralul românesc. Zona vizată de atenționare este în județul Constanța, respectiv pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

”Se vor semnala: temporar ceaţă, care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m”, spun meteorologii de la ANM.

Ceața, un fenomen meteo specific altor anotimpuri

Vremea din țara noastră în 2020 a fost una atipică. Dacă iarna nu a adus gerurile și zăpezi de altădată, primăvara și startul verii au fost de asemenea capricioase.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, căldura specifică verii se lasă așteptată, doar ultimele zile aducând temperaturi cât de cât ”onorabile” pentru anotimpul estival.

De ce apare ceaţa? Este întrebarea care se află pe buzele multora care observă fenomenul în sezonul de vară.

ADVERTISEMENT

Ceața este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara. Când în aer apare o anumită valaore a temperaturii, cantitatea de vapori din aer va creşte, fenomen accelerat şi de evaporarea apei din sol, până când vaporii respectivi devin saturaţi.

În această stare de suprasaturare, vaporii nu se mai află în stare gazoasă, ci încep să condenseze în mici picături de apă aflate în suspensie. Originea ceţii mai poate avea şi o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţa mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase se aer reci.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii apare fenomenul de evaporare condensată. Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara când temperaturle sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede, scrie revista Descopera.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri