ADVERTISEMENT
News

Fenomen spectaculos apărut pe cerul din SUA și Canada. Ce au spus specialiștii

Autor: Cerasela Stafie | 11.02.2021 | 12:15
Fenomen spectaculos apărut pe cerul din SUA și Canada. Ce au spus specialiștii
Fenomen spectaculos apărut pe cerul din SUA și Canada. Ce au spus specialiștii Sursa foto: NWS North Platte

Un femomen spectaculos a apărut pe cerul din nordul Statelor Unite ale Americii și cel al Canadei. Parcă desprinse dintr-un film SF, imaginile au atras atenția oamenilor și a meteorologilor. Aceștia din urmă au explicat că imaginile se datorează atmosferei reci și calme.

ADVERTISEMENT

Coloanele de lumină se formează când vremea este mai rece și particulele de gheață de lângă pământ sunt suficient de ușoare pentru a rămâne suspendate în aer. Când condițiile meteorologice sunt calme, particulele de gheață în formă hexagonală se pot așeza pe verticală, pe măsură ce se deplasează încet prin atmosferă.

Meteorologii au explicat că femonenul este unul impresionant, dar nu are nimic neobișnuit: este ca o oglindă gigantică pe cer, suprafețele de gheață reflectă o sursă de lumină, ca o lampă de stradă, lumina lunii sau lumina soarelui, către privitor.

ADVERTISEMENT

Fenomen spectaculos apărut pe cerul din SUA și Canada. Ce au spus specialiștii

Cu toate acestea, oamenii au fost uimiți de frumusețea cerului. „A fost ca și cum m-aș fi uitat la luminile nordice, deoarece acestea săreau, se mișcau și se schimbau”, a spus unul dintre specialiștii Serviciului Național de Meteorologie, potrivit CNN.

„Chiar dacă fasciculele de lumină par să radieze direct în cer, ceva contradictoriu i se întâmplă privitorului de la sol. Sursa de lumină care călătorea inițial în spațiu este redirecționată către ochii tăi pe măsură ce particulele de gheață cu suprafață plană se aliniază vertical”, a fost descrierea celor ce au văzut coloanele de lumină.

ADVERTISEMENT

„Cu cât sunt mai mari cristalele din atmosferă, cu atât stâlpul este mai înalt”, au explicat meteorologii. Practic, condițiile meteo trebuie să fie stabile, fără vânt sau precipitații și destul de reci.

„Temperatura a scăzut la minus 20 Fahrenheit (în jur de -6 grade Celsius) în noaptea în care aceste fotografii au fost făcute, în North Platte. A fost cea mai rece pe care am experimentat-o ​​din martie 2019″, au declarat specialiștii.

ADVERTISEMENT

Deși nu a fost stabilit un prag specific de temperatură pentru formarea acestui fenomen, mercurul din termometru la nivelul solului este, de obicei, sub 10 grade Fahrenheit (-12 grade Celsius). Americanii se așteaptă ca stâlpii luminoși să mai apară și în zilele următoare.

„Ultimele informații continuă să arate că o masă de aer arctică va domina porțiunile nordice și centrale ale țării în acest weekend sub influența unui vortex polar cu mișcare lentă”, au trasmis specialiștii meteo. Aceste coloane de lumină pot fi întâlnite doar toamna și iarna.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!