Super Luna Albastră a mai fost văzută în România până acum. Fenomenul este unul cât se poate de spectaculos. Tocmai din acest motiv, cine vrea să o vadă, trebuie să știe ora exact la care vizibilitatea va fi crescută.
Există numeroase superstiții legate de Lună. Unele persoane cred că e bine să începi lucruri noi când e Lună Nouă, altele când e Lună Plină. Și Super Luna Albastră a generat la rândul ei mare interes în ultimii ani.
Ce înseamnă, de fapt, acest fenomen? Vorbim despre un adevărat spectacol de culori. Contează evident cât de curată este atmosfera, dar și locul unde ne aflăm, astfel încât să o putem admira la maxim.
În realitate, două fenomene astronomice au loc simultan. În primul rând Super Luna, dar și Luna Albastră. Prima dintre ele apare când satelitul ajunge în punctul cel mai apropiat de Pământ.
De cealaltă parte, Luna Albastră este a 13-a lună plină dintr-un an. Aceasta nu este albastră în totalitate, dar poate avea nuanțe de acest fel. În unele locuri e văzută roșie, în altele galbenă sau chiar verde. De asemenea, e mai strălucitoare ca de obicei.
Luni, 19 august, acest fenomen unic va putea fi văzut și în România. Menționăm faptul că nu de foarte multe ori, Super Luna și Luna Albastră se întâlnesc simultan. Astfel, merită admirat întreg peisajul.
Când și la ce oră? În București, luna răsare la 5.28. Ea va apune la 20.26. Ea va putea fi însă admirată atât la munte, cât și la mare. Iar în unele zone, intensitatea culorilor ar putea fi de asemenea una ceva mai puternică.
Amintim că în vara anului 2022, un alt fenomen similar a avut loc și a putut fi văzut și pe cerul României. A fost vorba despre cea mai mare Superlună, vizibilă pe 13 iulie. Ea a putut fi observată chiar de dimineață.
Chiar și observatorii au rămas uimiți de întreaga priveliște. Luna parcă și-a dublat dimensiunile la acel moment. De asemenea, culorile erau unele mult mai vibrante decât obicei. De altfel întreg fenomenul a ajuns să fie numit Superluna Buck.