News

Fenomen straniu în Croația: au apărut peste 100 de găuri imense în pământ

04.03.2021 | 12:43
Fenomen straniu in Croatia au aparut peste 100 de gauri imense in pamant
ADVERTISEMENT

În Croația au apărut numeroase găuri în pământ după ultimele două cutremure. Găurile au apărut în curțile oamenilor, pe câmpuri și chiar sub case, câteva dintre case fiind înghițite de aceste găuri. 

Un fenomen ciudat și periculos a lovit centrul Croației după ultimele două cutremure, cu magnitudinea de 5,2 și respectiv 6,3 pe scara Richter. Aceste cutremure au zguduit regiunea la sfârșitul lunii decembrie.

ADVERTISEMENT

După producerea acestora, localnicii au observat mai multe găuri apărute în pământ.

Găurile au apărut după cele două cutremure  din decembrie

„Acest lucru s-a întâmplat după cutremur. După cutremur a fost multă ploaie, ceea ce a făcut lucrurile mult mai rele. Doar apă, apă, apă, peste tot”, a povestit un localnic din satul Borojevici.

După două luni de la ultimele două cutremure care au zguduit regiunea, la sfârșitul lunii decembrie, în zonă au fost raportată apariția a peste 100 astfel de găuri.

ADVERTISEMENT

Cu toate că găurile în pământ sunt un fenomen obișnuit în locurile care sunt bogate în depozitele de calcar, acestea au apărut mult prea rapid, conform oamenilor de știință, acest proces durează în mod normal decenii sau chiar secole.

Localnicii se tem că ar putea fi înghițiți de găuri

Localnicii sunt îngroziți de găurile apărute peste noapte și se tem să nu fie înghiți de acestea.

ADVERTISEMENT

O parte din aceste găuri au apărut sub case și locuitorii au fost nevoiți să le părăsească. Alte găuri au apărut în curți și câmpuri și împiedică fermierii să lucreze pământul.

Oamenii de știință susțin apariția acestor găuri reprezintă un fenomen fără precedent și că oferă o oportunitate pentru a studia modul în care evenimentele violente, cum ar fi cutremurele, pot afecta sedimentele și fluxurile de apă subterană.

ADVERTISEMENT

În cutremurul din 29 decembrie din Croația au murit 7 persoane, printre care și un copil. De asemenea, mai multe clădiri s-au prăbușit.

Seismul a fost înregistrat cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter și a avut 10 kilometri adâncime.

 

ADVERTISEMENT
Tags: