Un fenomen straniu se petrece în Marea Neagră, încă de la începutul acestui an. I-a uimit și pe oamenii de știință, care cu greu își pot explica situația. Unul dintre factorii declanșatori ar putea fi conflictul de la graniță, războiul Rusia-Ucraina.
Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la delfinii din Marea Neagră. Existența lor începe să deterioreze, de când a început războiul de la graniță, iar unii migrează către Dunăre. Situația nu este deloc îmbucurătoare, căci delfinii pot dispărea.
Înainte de război, în urma unui studiu despre populația animalelor marine, s-a aflat că mai sunt doar 253.000 de delfini în Marea Neagră, în condițiile în care specia nu a mai fost afectată în ultimele două decenii. Odată cu izbucnirea conflictului militar Rusia-Ucraina, situația s-a amplificat. Numărul delfinilor a scăzut cu 5.000.
În timp ce o parte dintre delfini pier, alții migrează către Dunăre în mod involuntar, în căutarea după hrană sau în ”fuga” de sunetele bombardamentelor. Experții în domeniul subacvatic analizează atent în continuare totul și spun că fenomenul este unul destul de rar.
https://youtu.be/R3Oi2w8MGsM?t=7
”Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a declarat Adrian Filimon, cercetător științific al Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” Constanța (INCDM).
Oamenii de știință sunt de părere că avem de a face cu o migrație a delfinilor, dar și a altor animale subacvatice. Scrumbia, de exemplu, nu se mai găsește de aproape doi ani la jumătatea lunii februarie, ci apare deja din noiembrie sau decembrie.
”De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a explicat și Eduard Acsente, ghid de turism.
Reprezentanții ONG-ului Mare Nostrum nu au vești bune despre situația delfinilor. În continuare pier tot mai mulți. În ultimele săptămâni s-au găsit în jur de 45 de delfini fără viață, care au fost aduși la mal de valurile Mării Negre. Ultimul s-a descoperit pe data de 4 aprilie, pe plaja din Eforie Sud.
Costin Timofte, ONG-ist, spune că până acum, un procent de 20% au murit și din cauza plaselor pescărești, care indică un fenomen de braconaj ce se produce în Marea Neagră. Pe o parte dintre delfinii morți au fost descoperite exemplare de plasă.
”(…) Rata de eșuare este destul de mare anul acesta, comparativ cu anii trecuți. Dintre exemplarele eșuate, 20% au urme de plasă pe suprafața corpului. Trist este că în perioada de prohibiție, când nu ar trebui să se întâmplă acest lucru, apar exemplare cu urme de plasă, ceea ce indică faptul că există un fenomen de braconaj în Marea Neagră”, a spus și Costin Timofte, de la ONG-ul Mare Nostrum, potrivit ziuadeconstanta.ro