Specialiștii din cadrul ANM trag un semnal de alarmă. Schimbările climatice provoacă o creștere a intensității și a frecvenței evenimentelor meteo, cum ar fi valurile de căldură, secetele și inundațiile.
Coordonatorul secției de climatologie din cadrul ANM a făcut câteva precizări în legătură cu fenomenele meteo extreme din ultima perioadă. Acesta susține că asistăm la un ritm fără precedent al modificărilor la nivel global, cauzate de încălzirea globală.
„Avem aceste fenomene extreme, prin statisticile lor, modificate ca răspuns la încălzirea globală. Deci încălzirea globală nu e uniformă nici în spațiu, nici în timp, iar creșterea temperaturii medii globale e un simptom.
De fapt, se modifică tot sistemul climatic, toate sistemele de vreme în atmosferă sunt hrănite cu o cantitate sporită de căldură, iar pe de altă parte și oceanul are de dus în aceste transporturi cu ai săi curenți o cantitate sporită de căldură. Avem de-a face cu o intensitate crescută a precipitațiilor în cea mai mare parte a zonelor lumii, a zonelor de uscat.
Asta înseamnă cantități din ce în ce mai mari de precipitații pe termen scurt, cu o facilitare a inundaților rapide”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, pentru Digi24.
De asemenea, aceasta explică faptul că noi deja avem parte de aceste schimbări climatice, dar și de fenomene meteo extreme. Ghețarii continentali se topesc, iar din această cauză se modifică oceanul planetar.
În acest sens, pe viitor, vom vedea mai des avertizări de valuri de căldură și incendii de vegetație. Important este să ne concentrăm pe încetinirea acestei încălziri globale și să încercăm să facem față acesteia.
„Avem aceste fenomene extreme, valurile de căldură sunt din ce în ce mai dese, mai frecvente, mai de durată, care sunt legate și de o favorizare a incendiilor de vegetație. Le vedem și le vom vedea în anii viitori, din ce în ce mai puternice, pe măsură ce crește concentrația de gaze cu efect de seră.
Deci depinde, într-o oarecare măsură, de noi cât de severe vor fi fenomenele pe care noi deja le simțim acum ca dezastre. Problema e să încetinim această cursă și să ne adaptăm în același timp la ceea ce am produs”, a mai declarat aceasta pentru sursa citată.
Roxana Bojariu vine cu lămuriri și despre efectele topirii gheții și creșterii oceanului planetar. Putem observa cum se produc tot mai multe inundații de coastă, iar uraganele își fac tot mai simțită prezența. Acestea sunt foarte violente și produc tot mai multe daune.
„De asemenea, uraganele sunt mult mai intense, pentru că temperatura oceanului la suprafață, în zona tropicală a crescut foarte mult și acolo hrănește această creștere a temperaturii la suprafața oceanului.
Deci vorbim practic de toate sistemele de vreme din atmosferă și toate tipurile de circulații din ocean care sunt alimentate cu o cantitate sporită de energie și evident că manifestările legate de ele sunt mult mai severe în acest context, adică vor fi fenomene extreme, mai dese și mai intense”, a declarat climatologul pentru Digi24.