Autoritățile sunt în alertă după ce mai multe incendii cu origine necunoscută au fost detectate în apele Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor, în vecinătatea României, de către sateliții americani, conform FIRM (Fire Information for Resource Management) al NASA.
Incendiile s-ar produce în zone marine unde nu există platforme de extracție a gazului sau petrolului. Crimean Wind, o organizație de monitorizare, a publicat imagini cu aceste fenomene acum aproximativ o lună și a raportat noi semnalări pe 3 noiembrie, scrie adevărul.ro.
„Se întâmplă ceva grav pe mare, despre care nu știm aproape nimic. Forțele de Apărare ucrainene nu comentează prezența și cauzele incendiilor pe mare”, a transmis Crimean Wind, alături de fotografiile cu flăcările misterioase din apropierea Insulei Şerpilor.
Organizația a observat de asemenea urme constante de incendiu în zona platformelor Boyko și a remarcat că, între imaginile din 2 octombrie și cele din 2 noiembrie, a apărut o nouă sursă de foc, urmată de alte două focare pe 3 noiembrie, conform Newsweek.
Incendiile au avut loc în apele din jurul Insulei Șerpilor, cunoscută și ca Insula Zmiinyi, situată în nord-vestul Mării Negre, în proximitatea României. Acest teritoriu este o zonă disputată în cadrul conflictului Rusia-Ucraina.
De asemenea, la începutul lunii octombrie, o înregistrare video a surprins confruntări între trupele ucrainene și cele ruse în apropierea acestei regiuni de la Marea Neagră, la vest de Crimeea. În videoclip, forțele ucrainene sunt surprinse preluând controlul asupra unor platforme de gaze care rămăseseră sub dominația Rusiei.
Un incident similar de incendiu a avut loc și în Feodosia, pe coasta Crimeei, luna trecută, deși nu au fost oferite informații despre cauzele acestuia, potrivit Reuters.
Oleg Kryuchkov, consilier al liderului pro-rus din Crimeea, a afirmat că nu au existat victime, deși mai multe rezervoare de combustibil au fost afectate de incendii.
Platformele Boyko au fost afectate de incendii și la sfârșitul lunii august, după ce toate cele trei unități de foraj aflate la est de Insula Șerpilor au fost atacate.
Insula Șerpilor joacă un rol crucial pentru activitățile civile, comerciale și militare, fiind un punct strategic pentru transportul maritim din și spre Marea Neagră, conform șefului agenției de informații militare GUR din Ucraina.
Rusia a controlat acest teritoriu până la recucerirea sa de către Ucraina în iunie 2022, după ce Moscova a anunțat retragerea trupelor ca un „gest de bunăvoință”.
Insula ucraineană a fost una dintre primele obiective vizate de Rusia la începutul conflictului. Înainte de 2022, Moscova capturase mai multe platforme de foraj de gaze după anexarea Crimeei din 2014. În 2022, Ucraina a declarat că a recuperat controlul asupra acestor platforme, cunoscute ca turnurile Boyko.