News

Fenomenele meteo extreme din SUA, Europa și Asia aduc la masa discuțiilor cercetătorii și decidenții politici

Fenomenele meteo extreme care au afectat recent SUA, Canada, Europa și Asia aduc la masa discuțiilor cercetătorii și decidenții politici, pentru o evaluare a schimbărilor climatice.
27.07.2021 | 09:51
Fenomenele meteo extreme din SUA Europa si Asia aduc la masa discutiilor cercetatorii si decidentii politici
ADVERTISEMENT

Schimbările climatice din ultimii ani, cauzate în principal de încălzirea globală, au provocat, la scară mondială, o serie de fenomene meteo catastrofale.

În SUA și Canada am asistat la zile cu temperaturi record, urmate de incendii de proporții. În Europa și Asia, vremea a fost la cealaltă extremă: ploi abundente, furtuni, grindină și inundații istorice.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, cercetătorii în domeniul climei se întâlnesc zilele acestea pentru a finaliza cea mai cuprinzătoare evaluare științifică privind starea încălzirii globale din 2013 și până în prezent, scrie BBC News.

Fenomenele meteo extreme din SUA, Europa și Asia aduc la masa discuțiilor cercetătorii și decidenții politici

În perioada imediat următoare, timp de două săptămâni, grupul interguvernamental de experți al ONU (IPCC) însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane (IPCC) va discuta despre efectele schimbărilor climatice în plan global cu reprezentanți ai 195 de guverne.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință, care sunt conștienți de pericolele din spatele acestor schimbări climatice, speră ca raportul care va reieși după acest maraton al discuțiilor va reprezenta un ”apel de trezire” pentru statele lumii, în ceea ce privește lupta împotriva fenomenelor meteorologice extreme.

În urma acestor discuții va rezulta un rezumat scurt de circa 40 de pagini, care va fi publicat ulterior consultărilor din următoarele 14 zile.

ADVERTISEMENT

Se urmărește ca acesta să influențeze factorii de decizie politică și să joace un rol important în ghidarea liderilor mondiali care se vor întâlni la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul scoțian Glasgow.

Evaluarea IPCC și a decidenților de la vârful statelor lumii are loc în contextul evenimentelor meteorologice extreme, precum inundațiile sau incendiile de vegetație ori valurile mari de căldură, care au lovit puternic SUA, Canada, Europa și Asia.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, experții caută un răspuns referitor la rolul jucat de om în intensificarea schimbărilor climatice.

Pe măsură ce planeta s-a încălzit în ultimii 30 de ani, IPCC a devenit cea mai importantă platformă pentru rezumarea stării de înțelegere științifică a problemei, a impactului și a soluțiilor sale.

IPCC, avertisment încă din 2013 despre încălzirea globală

Grupul IPCC, care a luat ființă în anul 1988, are rolul de a oferi politicienilor evaluări la fiecare 6 sau 7 ani cu privire la știința, impactul și posibilele opțiuni de combatere a schimbărilor climatice.

În ultimii ani, rapoartele acestui grupul interguvernamental de experți climatici afiliați ONU au început să fie luate în seamă din ce în ce mai mult, pe măsură ce scenariile preconizate au început să se adeverească tot mai mult.

De altfel, încă din 2013, IPCC avertiza că oamenii au reprezentat ”cauza dominantă” a încălzirii globale încă de la începutul anilor ‘50 ai secolului XX.

Raportul IPCC din 2013, care era însoțit de o astfel de concluzie, a ajutat, doi ani mai târziu, la crearea unui cadru de dialog între state în ceea ce privește problemele legate de mediu, care a culminat cu Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris.

Glasgow, locul în care se așteaptă decizii importante privind clima

În noiembrie, liderii politici din toată lumea se vor reuni la Glasgow, în cadrul summitului COP26, în încercarea de a avansa eforturile lumii pentru combaterea creșterii temperaturilor și a intensificării fenomenelor meteorologice extreme.

În primă fază, se așteaptă ca raportul IPCC, care va fi publicat pe 9 august, să fie parcurs de toți participanții la cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

”Cred că raportul va reprezenta un apel la trezire. Nu există nicio îndoială în acest sens”, a declarat Richard Black, cercetător onorific la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra.

”Dar un apel la trezire este reprezentat și de unele dintre evenimentele meteo extreme din diverse regiuni ale lumii, care se desfășoară în jurul nostru în acest moment, după cum putem observa”, a mai spus profesorul Black.

De această dată, la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, mizele participanților sunt mult mai mari decât oricând în istoria recentă.

Dată fiind dezastrelor legate de vremea extremă, la care asistăm în întreaga lume, publicul și politicienii sunt în măsură să acorde acum mai multă atenție ca niciodată problemelor generate de schimbările climatice, notează BBC.

Raportul IPCC va evalua totodată dacă guvernele lumii sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele convenite în pactul climatic de la Paris din 2015.

ADVERTISEMENT