News

Fenomenele meteo extreme vor continua toată luna iunie în România. Explicația climatologilor   

16.06.2020 | 09:27
Fenomenele meteo extreme vor continua toata luna iunie in Romania Explicatia climatologilor
ADVERTISEMENT

Climatologii anunță că fenomenele meteo extreme vor continua toată luna iunie în România, cu aceeași intensitate ca în ultimele zile.

În ultimele zile am fost martorii mai multor manifestări neobișnuite ale vremii, cu furtuni violente și căderi masive de apă în intervale scurte de timp.

ADVERTISEMENT

Am avut vijelii, furtuni, ploi torențiale și căderi abundente de apă care au provocat pagube materiale în mai multe orașe din țară și, din păcate, am avut și victime omenești.

Vreme extremă pentru toată luna iunie în România

Climatologul Roxana Bojariu a explicat această intensitate și frecvență ridicată a fenomenelor extreme în România. Ea a spus că în timp ce la noi este o vreme ploioasă, în nordul Europei au fost temperaturi de aproape 30 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Luna iunie e o lună ploioasă și cu instabilități, dar intensitatea acestor instabilități este foarte mare. Avem de fapt perturbații la nivel continental.

În acest weekend, în nordul Suediei s-au înregistrat temperaturi aproape de 30 de grade, atunci când la noi erau aceste coduri pentru furtuni foarte puternice”, a spus Roxana Bojariu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Manifestările violente ale vremii din țara noastră sunt puse pe seama unui așa numit ”dereglaj în tipurile de vreme”, spune climatologul citat.

”Și lucrurile se leagă, pentru că avem acest dereglaj în tipurile de vreme, cu manifestări foarte extreme, fie acest val de căldură în nordul Europei, care ne și semnalizează blocajul atmosferic ce aduce pe sudul Europei aceste furtuni intense.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o intensificare a fenomenelor extreme, altfel oarecum normale în această perioadă din an”, a adăugat expertul climatolog.

Instabilitatea atmosferică va continua

Deși toată lumea aștepta temperaturi de vară în această perioadă, cu maxime de peste 30 de grade, meteorologii ne pun pofta în cui și spun că trebuie să ne obișnuim cu zilele ploioase care vor urma.

”Din păcate, această săptămână va fi una a instabilităților. Avem codul galben pe toată țara până mâine la ora 10:00, dar va trebui să fim atenți la actualizările codurilor și inclusiv la avertizările nowcasting.

Acestea care ne pot ajuta foarte mult local, acolo unde se manifestă fenomenele extreme și unde putem lua măsuri imediate, în așa fel încât să nu ne mai programăm deplasări în condiții de cod roșu sau portocaliu”, a mai spus climatologul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT