Life

Fenomenul astronomic pe care-l vezi o dată-n viață se petrece anul acesta. Când va fi vizibil

Un fenomen astronomic extrem de rar îl vei putea vedea în următoarele luni. Are loc o dată la 80 de ani și este spectaculos.
15.05.2024 | 12:28
Fenomenul astronomic pe carel vezi o datan viata se petrece anul acesta Cand va fi vizibil
Despre ce fenomen astronomic este vorba. Sursa foto: NASA
ADVERTISEMENT

Un fenomen astronomic extrem de rar va fi vizibil cu ochiul liber în acest an. Apare o dată la 80 de ani și este de-a dreptul spectaculos. Cei care îl vor vedea vor avea parte de o experiență deosebită.

Fenomenul astronomic rar pe care îl poți vedea în acest an

Mai exact, este vorba despre explozia unei stele din constelația Corona Borealis. Se va putea vedea în următoarele luni din emisfera nordică. Steaua poartă denumirea de T Coroanae Borealis, potrivit fastcompany.com

ADVERTISEMENT

T Coronae Borealis este o stea pitică albă, aflată la 3.000 de ani lumină față de sistemul solar. Oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să se producă în această lună sau cu puțin timp înainte de toamnă.

T Coronae Borealis nu trebuie confundată cu o supernova, adică ”prăbușirea nucleului” unei stele care duce la distrugerea completă a acesteia. Experții NASA subliniază că acest lucru este posibil doar dacă stelele au o masă de opt ori mai mare decât cea a Soarelui.

ADVERTISEMENT

Experții mai spun că T Coronae Borealis se mai numește și T Crb și va suferi o nova în această lună, în vară sau în toamnă, adică o explozie la suprafața sa, care aruncă materie în spațiu, însă nu distruge și steaua în sine.

Totodată, T Coronae Borealis mai este cunoscută și ca ”Blaze Star”, care a explodat ultima dat în 1866 și în 1946. Steaua are de obicei magnitudinea de +10-, adică este mult prea slabă petru a fi văzută cu ochiul liber, însă în timpul fenomenului va avea magnitudinea de +2.

ADVERTISEMENT

Luminozitatea de +2 este la aproape aceeași lungime ca și la Polaris. Preț de câteva zile, astfel, există șanse să vezi T Coronae Borealis cu ochiul liber, iar când vei asista la moment, să te gândești și la faptul că într-o zi, aceeași stea, a mai explodat în perioada căderii Troiei și a marilor imperii din Egipt.

Auroră boreală în România

Pe lângă fenomenul descris, un altul spectaculos a avut loc zilele acestea în țară. În mai multe județe din România, pe cer s-au observat luminițe roșii, care au format imaginea unei posibile aurore boreale.

ADVERTISEMENT

Timiș, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, București, Giurgiu, Ialomița și Tulcea sunt zonele de unde au fost zărite luminițele. De asemenea, spectacolul de lumini a putut fi zărit și pe cerul din Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan și Belarus.

ADVERTISEMENT