News

Fenomenul bizar care s-a răspândit pe întreg globul. Oamenii cred că îi apără de coronavirus

24.04.2020 | 12:24
Fenomenul bizar care sa raspandit pe intreg globul Oamenii cred ca ii apara de coronavirus
ADVERTISEMENT

În multe părţi din această lume se dezvoltă un fenomen inedit. Oamenii desenează imagini ale unui spirit mitic japonez despre care se crede că ajută la protejarea în faţa epidemiilor. 

Amabie, monstrul japonez care luptă împotriva pandemiei de coronavirus!

În unele părţi ale Japoniei a fost decretată starea de urgenţă, iar oamenii au reacţionat la pandemia de COVID-19 într-un mod inedit: prin distribuirea de imagini online cu o creatură mistică asemănătoare unei sirene, despre care se crede că fereşte oamenii de plagă, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Amabie a fost uitată de mult timp, însă, este un yokai de bun augur (o clasă de spirite supranaturale, popularizate în folclorul japonez), care a fost documentată pentru prima dată în 1846. După cum se narează în poveste, un oficial guvernamental a investigat o lumină verde misterioasă în apă în fosta provincia Higo (actualul Kumamoto). Când a ajuns la locul luminii, a apărut din mare o creatură verde-strălucitoare, cu solzi de peşte, păr lung, trei picioare, cu aripioare şi un cioc.

Primele imagini cu Amabie. Sursa. Historical Collection .Alamy
Amabie, monstrul japonez care luptă împotriva pandemiei de coronavirus! A devenit popular pe tot globul. Sursa: Historical Collection .Alamy

Ce spune legenda: O recoltă bogată va binecuvânta Japonia pentru următorii şase ani, iar o pandemie va distruge ţara

Amabie a apărut în faţa omului şi a prezis două lucruri: o recoltă bogată va binecuvânta Japonia pentru următorii şase ani, iar o pandemie va distruge ţara. Cu toate acestea, misterioasa creatură a spus că, pentru a elimina boala, oamenii ar trebui să deseneze imaginea ei şi să o distribuie la un număr cât mai mare de persoane.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea curioasă dinte om  şi creatură a fost publicată imediat în ziarul local, însoţită de un imprimeu de lemn cu aspectul lui Amabie, care a contribuit la răspândirea imaginii sale în Japonia.

O mare parte dintre ultimii 174 de an, Amabie a rămas latentă. Însă, pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit în Japonia, imaginea ei a reapărut recent pe reţelele de socializare, aducând speranţă că cei care o distribuie ajută la încheierea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Amabie în întreaga lume

Potrivit Google Trends, miticul yokai a reapărut la începutul lunii martie, iar popularitatea sa s-a răspândit pe cinci continente, hashtagul #AMABIEchallenge fiind acum în engleză. Pe lângă zecile de mii de picturi, desene, imagini ale lui Amabie pe Twitter şi Instagram, japonezii au început să vândă măşti medicinale şi dezinfectant de mâini cu imaginea lui Amabie.

Alţi întreprinzători au făcut Amabie sushi, biscuţi în formă de Amabie. Yokaiul a fost brodat pe ţesături, sunt construite baloane în formă de Amabie şi unii dintre oameni chiar îşi îmbracă animalele de companie în Amabie.

ADVERTISEMENT

Deşi yokai pot fi şi monştri sau demoni, aceste spirite folclorice sunt iubite în Japonia astăzi. Uni, precum Amabie, au puteri binevoitoare. Altele sunt modificatoare de forme sau sunt înfăţişate în forme extravagante cu fundaluri elaborate.

Yokai își are originea în perioada Edo și până la începutul secolului XX ziarele din Japonia au fost obișnuite să raporteze observații locale de yokai ca evenimente majore. Istoric, yokaiul era destul de temut, dar în ultimele generații au luat o formă mai prietenoasă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: