News

Fenomenul Brăila revine. Cum au fost șantajați niște elevi pentru a nu se înscrie la examenul de BAC

Fenomenul prin care elevii sunt șantajați să nu se prezinte la prima sesiune de Bac, revine. Profesorii umilesc tinerii pentru o rată mai mare de promovare la examen
20.08.2024 | 10:10
Fenomenul Braila revine Cum au fost santajati niste elevi pentru a nu se inscrie la examenul de BAC
Fenomenul Brăila a revenit. Elevi presați să nu se prezinte în sesiunea de vară. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sesiunea de toamna a Bacalaureatului s-a lăsat cu scandal. Mai mulți tineri au fost descurajați sau chiar șantajați să nu se înscrie la examenul de Bac pentru a nu strica rata de promovare a instituției de învățământ.

Profesorii decid viitorul elevilor

Examenul maturității s-a transformat într-o umilință pentru mai mulți elevi de liceu. Aceștia au mărturisit că li s-a spus să nu se prezinte la prima sesiune, ci să vină direct la cea din toamnă.

ADVERTISEMENT

„M-a pus să semnez, cum ar veni, care nu e un act oficial, să dau pe proprie răspundere că nu dau bacul în cazul în care sunt promovat”, spune un elev, convins să nu se înscrie pentru examenul din iulie, conform Observator News.

Motivația cadrelor didactice ar fi fost că cei slab pregătiți, pot strica, în acte, rata de promovare a examenului. „Zic că se duce liceul în jos, dar de fapt nu are nicio treabă”, a continuat elevul.

ADVERTISEMENT

Un alt elev a mărturisit că a fost amenințat cu faptul că va fi lăsat corigent dacă are de gând să se înscrie și să se prezinte la prima sesiune, adică cea din vară.

„Nu s-a vrut să se intre în bac că să nu se scadă media bacului. Că nu intru în prima tură de bac. Acordați-mi o şansă și o să vă dovedesc că nu e așa!”, a spus un alt elev.

ADVERTISEMENT

Rata de promovare a liceului în care învață cei doi a depășit, în prima sesiune a acestui an, 60%. 2.600 de elevi au lipsit nemotivat în prima probă, În anii trecuți, rata de promovare a fost cu 10 procente mai mică. În anul 2021 aceasta a fost de 36,9%, iar în 2020 a fost 26,2%. Directorul școlii neagă totul.

„Înscrierea la examenul de bacalaureat se face individual când dirigintele le da cererea de înscriere. Nu ai cum să forțezi pe cineva să nu se înscrie. Sunt doi elevi până în momentul de față care deși au promovat nu s-au înscris în sesiunea din vară. Nu pot să vă răspund. Nu a venit niciun elev să se plângă”, explică Popa Cristian Bogdan, director adjunct liceu, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

În acest caz, Ministerul Educației a fost sesizat cu privire la practicile din această instituție de învățământ. Au declarat că inspectorii vor face verificări în cadrul liceului la care cei doi elevi învață.

„Comisia Națională de organizare a examenului de bacalaureat a solicitat Comisiei ISMB să verifice la nivelul Colegiului Tehnic Energetic din București dacă afirmațiile candidaților pe care i-ați intervievat se confirmă. Ulterior, în funcție de rezultatele verificării, vor fi dispuse măsurile care se impun”, au declarat reprezentanții Biroului de Presă, conform sursei citate.

„Fenomenul Brăila” este o practică prin care elevii cu performanțe mai slabe la învățătură sunt forțați, descurajați sau șantajați pentru a nu se prezenta la prima sesiune de Bac, ca să nu tragă în jos rata de promovare a instituției.

Acest fenomen a luat amploare în anul 2018 în Brăila, atunci când mai multe ONG-uri susțineau că peste 30.ooo de elevi de clasa a VIII-a au fost convinși să nu se prezinte la examen.

ADVERTISEMENT