News

Fenomenul care afectează din ce în ce mai mulți tineri. Are un efect distructiv asupra sănătății lor mentale

Tot mai mulți tineri sunt afectați emoțional de disparițiile bruște ale unor persoane dragi, fără explicații sau încheieri clare.
05.04.2025 | 12:27
Fenomenul care afecteaza din ce in ce mai multi tineri Are un efect distructiv asupra sanatatii lor mentale
Fenomentul care bagă în depresie tot mai mulți tineri. Sursa foto: Colaj Fanatik, Reveart
ADVERTISEMENT

O simplă decizie de a dispărea din viața cuiva, fără nicio explicație, poate lăsa urme adânci în sufletul persoanei abandonate. Fenomenul poartă numele de ghosting și, deși pare o reacție ușoară la o relație care nu mai merge, poate duce la depresie, scăderea stimei de sine și traume emoționale puternice.

Fenomenul care le distruge psihicul adolescenților

Ghosting-ul înseamnă întreruperea bruscă a oricărei comunicări cu o persoană apropiată, fără avertisment. Cel care face acest lucru dispare fără urmă, evită discuțiile și ignoră complet persoana cu cate alege să nu mai vorbească. Practica a devenit tot mai frecventă, mai ales în rândul tinerilor, în relațiile amoroase sau chiar în prietenii.

ADVERTISEMENT

Cei care aleg această metodă o fac, în general, din frică, imaturitate emoțională sau incapacitatea de a spune adevărul în față. În loc să își asume o discuție sinceră, aleg varianta ușoară, să fugă. Dar ceea ce pare o soluție comodă pentru ei devine o durere reală pentru cel lăsat în urmă.

Ce simt tinerii atunci când se confruntă cu ghosting-ul

Mălina și Daniel au trecut prin această experiență și spun că le-a schimbat complet modul în care se raportează la oameni. Mălina mărturisește că a simțit că nu valorează atât de mult pe cât credea. Daniel spune că a început să se îndoiască de alegerile lui și s-a întrebat dacă nu cumva el a greșit cu ceva.

ADVERTISEMENT

Psihologul Ioana Silion atrage atenția că ghosting-ul este o formă de abuz emoțional și că efectele pot fi serioase. O persoană abandonată fără explicații poate ajunge să simtă furie, tristețe profundă, depresie sau vinovăție. În unele cazuri, se poate simți lipsită de valoare și chiar în pericol psihologic, conform Antena 3.

Social media a făcut ca relațiile să devină mai rapide, mai superficiale și mai greu de încheiat în mod sănătos. Din acest motiv, ghosting-ul a devenit un tipar comun: când cineva nu mai vrea să continue o legătură, pur și simplu dispare. Andrei, Matei și Daniel spun că au trecut prin astfel de momente și că au fost foarte afectați.

ADVERTISEMENT

„Te lasă cu ochii în soare”

„Te lasă cu ochii în soare de parcă nu s-a întâmplat nimic”, spune Andrei. Matei a trăit o singură dată un astfel de episod și spune că nu își mai dorește să treacă prin așa ceva. Daniel simte că fiecare episod de ghosting l-a făcut să creadă că e ceva în neregulă cu el.

ADVERTISEMENT

Psihologii avertizează că lipsa unei încheieri clare poate produce nesiguranță, scăderea încrederii în sine și chiar evitarea relațiilor viitoare. Oamenii care trec prin ghosting rămân blocați în întrebări fără răspuns și se învinovățesc pe nedrept pentru ceva ce nu au greșit.

Specialiștii recomandă ca persoanele afectate să caute sprijin în relații sănătoase și să discute cu oameni de încredere. Este important să se implice în activități care aduc o stare de bine: sport, voluntariat, socializare sau dezvoltare personală.